Ο Χαράλαμπος Μπάμπης Μπίζας γεννήθηκε το 1954 στην Άρτα. Μεγάλωσε και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και κάπου εκεί ξεκίνησε η σχέση του με τα ταξίδια.
Τον έχουν αποκαλέσει «Ο Έλληνας Φιλέας Φογκ», «Ο Έλληνας που κατέκτησε τους 2 πόλους», «Ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος του κόσμου». Είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Russian Geographic Society), μιας από τις αρχαιότερες του είδους της στον πλανήτη – ιδρύθηκε από τον Τσάρο Νικόλαο Α’ το 1845. Ο Χαράλαμπος (Μπάμπης) Μπίζας ξεκίνησε από την Άρτα μια πορεία που ούτε κι αυτός δεν μπορούσε αρχικά να φανταστεί. Μέχρι σήμερα έχει επισκεφθεί και τις 195 χώρες (έθνη) του κόσμου σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει αλλάξει πάνω από 40 διαβατήρια και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες (το 2004) ως ο μοναδικός που είχε ταξιδέψει και στις 194, τότε, χώρες του πλανήτη. Για τον Μπάμπη έχουν γράψει και μιλήσει δεκάδες έγκριτα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ.

Στο Cosmorama Travel είμαστε υπερήφανοι που σας παρουσιάζουμε έναν τόσο ξεχωριστό συνεργάτη, τον δικό μας Μαγγελάνο, Μπάμπη Μπίζα.
Το πρώτο ταξίδι ήταν με ένα σακίδιο πλάτης στην Ινδία των 70ς για να βρεθεί σύντομα στη Σρι Λάνκα, την Μοζαμβίκη, τη Νότιο Αφρική, την Αμερική και ως tour leader πλέον, σε όλο τον κόσμο και μετά κοντά μας με το Cosmorama, διοργανώνοντας δύσκολα ταξίδια για serious serial travelers, όπως αυτός… ή μάλλον περίπου όπως αυτός.
Ο Έλληνας ταξιδευτής, μιλώντας στο Sputnik, αποκαλύπτει ποια χώρα αγάπησε περισσότερο, τις νυχτερινές περιπέτειές του σε συνοριακή διάβαση, ποιες είναι οι κορυφαίες κουζίνες του κόσμου, αλλά και εάν μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να ξοδέψεις μία περιουσία.
Το πιο δύσκολο ταξίδι του ήταν στο “νησί Μαριόν, 2.500 χιλιόμετρα νότια του Κέιπ Τάουν, με κατεύθυνση την Ανταρκτική. Πήγαμε με ιστιοφόρο. Ψηλά κύματα, κλίση 45 μοίρες στο σκάφος επί 209 ώρες, ήτοι 9 μέρες και κάτι, μέσα στο νερό. Δε βλέπεις τίποτα γύρω σου παρά μόνο τους γλάρους. Ήταν ένα μαρτυρικό ταξίδι γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα να κάνεις πίσω”.
“Η Ρωσία είναι αυτή που με «ακουμπάει» πιο πολύ. Ταιριάζει στην κουλτούρα των Ελλήνων. Μου αρέσει το φαγητό, η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, το μπαλέτο…
Πολλά «κλικ» στη φωτογραφική μηχανή τραβάς σε χώρες εξωτικές, όπως στα Νησιά του Σολομώντα, στα Βανουάτου ή στη νότια Αιθιοπία. Αλλά δεν μπορείς να ταυτιστείς πολιτιστικά με αυτές, όπως συμβαίνει με τη Ρωσία. Η Ρωσία είναι μία χώρα μαγική για όποιον μπορεί να τη δει πέρα από την επιφάνεια. Πρέπει να δεις πέρα από τα παλιά σπίτια και τα διαλυμένα εργοστάσια, να βιώσεις την καθημερινότητα στη Ρωσία, την αγάπη των ανθρώπων για την πατρίδα, την οικογένεια, τους βετεράνους του πολέμου, τους ηλικιωμένους…’’
Το γαλλικό Tout Pour Moi, τον αποκαλεί Recordman των Ταξιδιών και κλείνει το άρθρο του με την ρομαντική ρήση του Μπάμπη ότι για αυτόν τα ταξίδια είναι το νερό της ζωής: “Δεν θέλω να γίνω πλούσιος, θέλω μόνο να ταξιδεύω”.
Η Daily Mail γράφει ότι αυτό που τον κινητοποιεί, σύμφωνα με δήλωση του ιδίου, είναι η φυσική του περιέργεια ενώ τον γοητεύουν οι τοπικές κουλτούρες, παραδόσεις, ήθη και έθιμα.
Αμέτρητα είναι τα δημοσιεύματα για τον Μπάμπη Μπίζα, σε πάρα πολλές γλώσσες και μέσα όλου του κόσμου, όπως για παράδειγμα το National Geographic Traveler που στην γερμανική του έκδοση τον παρουσιάζει (και αυτό) ως τον πιο πολυταξιδεμένο άνθρωπο στον κόσμο και μιλάει για τις περιπέτειές του μεταξύ των οποίων αυτές στο Tadzjikistan.

Ο Μπάμπης Μπίζας συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Cosmorama Travel και έχει μοναδική εμπειρία και στα οργανωμένα ταξίδια, εννοείται. Σε μία παλιότερη συνέντευξή του στο blog μας είπε σχετικά: “Το οργανωμένο σού εξασφαλίζει τη σιγουριά, την προστασία μέσα στον κύκλο του γκρουπ και την υποστήριξη ενός υπεύθυνου ταξιδιωτικού γραφείου με προσβάσεις σε τοπικούς αντιπρόσωπους που είναι έτοιμοι να παρέμβουν αν συμβούν απρόβλεπτα και δυσάρεστα γεγονότα. Παράλληλα, έχεις την ηρεμία για την ομαλή ροή του προγράμματος και την εξοικονόμηση του χρόνου που χρειάζεσαι για να επικεντρωθείς στα αξιοθέατα και να βιώσεις το ταξίδι και τον τόπο που επισκέπτεσαι. Διαφορετικά θα σπαταλάς ατελείωτες ώρες πληκτρολογώντας στο ίντερνετ για αναζήτηση ξενοδοχείων, για κράτηση θέσεων σε αεροπλάνα και για τοπικούς πράκτορες για εκδρομές. Την έχω πάθει πολλές φορές και το έχω μετανιώσει άλλες τόσες. Είναι μια παγίδα που όταν πέσεις μέσα δεν μπορείς να κάνεις πίσω”.

Διαβάστε περισσότερα για τον Μπάμπη Μπίζα και τα ταξίδια του στο προσωπικό του site
και ακολουθήστε τον στα ταξίδια του στην πραγματική ζωή με το Cosmorama Travel