Χώρα: Αζερμπαϊτζάν
Πόλη: Μπακού (3), Σεκί (1)
Χώρα: Γεωργία
Πόλη: Τιφλίδα (3), Κουταϊσί (2), Μέστια (3), Βατούμι (1)
Χώρα: Αρμενία
Πόλη: Γιερεβάν (4)
Χώρα: Αζερμπαϊτζάν
Πόλη: Μπακού (3), Σεκί (1)
Χώρα: Γεωργία
Πόλη: Τιφλίδα (3), Κουταϊσί (2), Μέστια (3), Βατούμι (1)
Χώρα: Αρμενία
Πόλη: Γιερεβάν (4)
Στους ορεινούς όγκους του Καυκάσου, σκαρφαλωμένες σε δασωμένα φαράγγια κι απόκρημνες πλαγιές, τρεις νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων. Παζάρια και καραβάν σεράι, ανάκτορα σάχηδων κι οχυρωμένες εκκλησίες είναι οι καλύτερες αποδείξεις ενδόξων στιγμών του παρελθόντος. Όσοι ακολουθήσετε τα μονοπάτια των πολιτισμών του Καυκάσου, θα έχετε το προνόμιο να επισκεφθείτε μερικές από τις πιο συναρπαστικές περιοχές του κόσμου. Όλα στον Καύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά και μια ντομπροσύνη, χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν στην διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολής μοίρας που τους επεφύλαξε η ιστορία τους.
Ένα εξαιρετικό οδοιπορικό σε μια πλούσια και αινιγματική γη, την Υπερκαυκασία, με την υπογραφή Cosmorama. Ελάτε να την ανακαλύψουμε!
Από τη Γη της Φωτιάς και του Μαύρου Χρυσού
στις κρυμμένες ομορφιές και τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του Καυκάσου
Ημ/νία | Διαδρομή | Ώρα Αναχώρησης | Ώρα Άφιξης |
11/6 | Αθήνα – Κων/πολη | 03.55 | 05.25 |
11/6 | Κων/πολη –Μπακού | 06.45 | 10.40 |
28/6 | Ερεβάν – Αθήνα | 04.20 | 06.15 |
Πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, την μεγαλύτερη πόλη της Υπερκαυκασίας (Transcaucasia, το νότιο τμήμα της περιοχής μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Κασπίας). Μεταμεσονύκτια άφιξη και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για διανυκτέρευση.
Γρήγορα αυτοκίνητα, φουτουρισμός και Κροίσοι πετρελαίου σε μια πόλη που πατάει γκάζι!
Η πόλη που κάποτε υπήρξε σημαντικός σταθμός στον Δρόμο του Μεταξιού, σήμερα αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη της Yπερκαυκασίας. Με τουρκικές, ρωσικές, περσικές, αλλά και ευρωπαϊκές επιρροές, το Μπακού θα μας κερδίσει με τον φουτουριστικό του χαρακτήρα. Η πόλη σφύζει από πλούτο, πανάκριβα αυτοκίνητα, αλλά και κτίρια διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως της Ζάχα Χαντίντ, ενώ με κάθε τρόπο δηλώνει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.
Σήμερα ξεκινάμε με την ξενάγηση της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθούμε μεταξύ άλλων και το εκπληκτικό Μουσείο Χαλιών, όπου εκτίθενται χαλιά, κεντήματα και άλλα είδη χειροτεχνίας – μια κολεκτίβα διαφορετικών τεχνοτροπιών, υλικών και εποχών στην μεγαλύτερη συλλογή χαλιών που θα αντικρίσετε ποτέ. Στη συνέχεια συνεχίζουμε την ξενάγησή μας με την παλιά μεσαιωνική πόλη και το φρούριο του Ιτσερί Σεχέρ. Στενά, γραφικά καλντερίμια, χαμάμ, τζαμιά και καραβάν σεράι μας μεταφέρουν τον αέρα και τον αισθησιασμό της πόλης μέσα στον χρόνο.
Τo φλεγόμενο βουνό και άλλα πνεύματα της φωτιάς!
Σήμερα το πρωί θα αναχωρήσουμε για την χερσόνησο Αμπσερόν, μια διαδρομή σπαρμένη αντλίες πετρελαίου! Ο ζωροαστρικός Ναός της Φωτιάς με την αιώνια φλόγα αιχμαλωτίζει την προσοχή μας μέσα από μυθικές αφηγήσεις που περιλαμβάνουν την ζωοποιό λατρεία του πυρός. 25 χιλιόμετρα βόρεια από το Μπακού το πυρ έχει την τιμητική του! Στην πλαγιά του λόφου Γιανάρ Νταγκ θα θαυμάσουμε ένα σπάνιο φαινόμενο: μια αναμμένη φωτιά φυσικού αερίου με τις τεράστιες πύρινες γλώσσες να εκτοξεύονται στον αέρα μέσα από ένα πορώδες στρώμα ψαμμίτη. Τώρα ξέρουμε γιατί το Αζερμπαϊτζάν είναι η πατρίδα του ζωροαστρισμού! Κι αν οι αντιφάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της ξενάγησης, ένα μόνο βλέμμα στην μαγευτική θέα που προσφέρει απλόχερα η χερσόνησος Αμπσερόν μας καλεί να ενδώσουμε στα κάλλη της πιο όμορφης πόλης της Υπερκαυκασίας.
Αφήνοντας πίσω μας το Μπακού, το ταξίδι μας κατά μήκος του Καυκάσου θα μας οδηγήσει στην βορειοδυτική πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και στην μεσαιωνική πόλη Σέκι, που είναι περιτριγυρισμένη από υπέροχα δάση και βουνά.
Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, μία από τις αρχαιότερες, αλλά και ομορφότερες της χώρας, με το ιστορικό της κέντρο και το παλάτι των Χαν να αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κτισμένο στα 1797 και εκτελώντας χρέη καλοκαιρινής κατοικίας, το παλάτι του τοπικού σάχη έδινε τον ορισμό της πολυτέλειας της εποχής. Σήμερα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, καθώς αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα συγκερασμού λαογραφικών και παλατιανών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Σειρά έχουν τα καραβάν σεράι της πόλης, τα οποία αναδεικνύουν τον ρόλο που έπαιξαν στη ροή του εμπορίου, αλλά και το γεφύρωμα διαφορετικών πολιτισμών.
Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε την παραδοσιακή αγορά του Σέκι. Υφάσματα, χρώματα κι ένα πολύβουο σμάρι γεμάτο κάθε λογής τεχνήματα ντοπιολαλιάς δίνουν τον παλμό στο τοπικό παζάρι της πόλης. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε οδικώς για την Γεωργία και την πρωτεύουσά της Τιφλίδα, μια πόλη πανέμορφη, κτισμένη στο γεωγραφικό σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας με ιδιαίτερη ευρασιατική αρχιτεκτονική. Η Τιφλίδα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας και ουσιαστικά πρόκειται για παλαιά πόλη, αφού ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. από τον Γεωργιανό βασιλιά Γκοργκασάλι. Την Τιφλίδα διαπερνά ο ποταμός Κούρα, που έλαβε το όνομά του από τον Πέρση βασιλιά Κύρο τον Μέγα.
Η πανέμορφη “κόρη της Υπερκαυκασίας”, η Τιφλίδα, είναι μία πόλη κτισμένη ανάμεσα σε μια στενή κοιλάδα με ιδιαίτερη “ρουστίκ” αρχιτεκτονική και δεκάδες γεωργιανού ρυθμού εκκλησίες που εντυπωσιάζουν με την κομψότητα της αρχιτεκτονικής τους. Η Τιφλίδα παρουσιάζει μια ιδιαίτερη αισθητική που έχει επηρεαστεί από τους Ρώσους, τους Βυζαντινούς, τους Πέρσες και τους Οθωμανούς. Ωστόσο, η σοβιετική αισθητική των ψηλών πολυκατοικιών της είναι πανταχού παρούσα, ιδιαίτερα στα προάστια. Η πόλη είναι χωρισμένη στην παλιά και τη νέα, με το παλαιότερο κομμάτι της να διακρίνεται για τα πρωτότυπα και τα παραδοσιακά σπίτια με τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια.
Ο καθεδρικός ναός Σιόνι, έδρα του Πατριάρχη Γεωργίας, καθώς και η εκκλησία Μετέχι είναι πραγματικά αριστουργήματα, που εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την θρησκευτική γεωργιανή αρχιτεκτονική. Παράλληλα, η επίσκεψή μας στο Μουσείο Τέχνης και στο Εθνικό Μουσείο θα μας δώσουν μία πλήρη εικόνα της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής της χώρας. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε στην λεωφόρο Ρουσταβέλι με τα φινετσάτα καταστήματα, θα δούμε το κτίριο της όπερας και την στήλη του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία της Ελευθερίας. Τέλος, για όσους το επιθυμούν, θα ανεβούμε με τα πόδια στο Κάστρο Ναρικάλα που δεσπόζει πάνω από την Παλιά Πόλη. Η ημέρα μας θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, δοκιμάζοντας τις σπεσιαλιτέ της Γεωργιανής κουζίνας.
Η σημερινή μέρα θα ξεκινήσει με την επίσκεψη στην ιστορική πόλη-μουσείο Μτσέκα που έχει ηλικία 3.000 ετών. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Μτσέκα είναι ενταγμένες στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Κορυφαία αξιοθέατα η εκκλησία Τζβάρι του 6ου αιώνα, ο Καθεδρικός ναός Σβετσκοσβέλι και το μοναστήρι του Σάμταβρο. Αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για την επαρχία Κάρτλι στην καρδιά της χώρας. Πρώτος σταθμός το Γκόρι γενέτειρα του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουκασβίλι, παγκοσμίως γνωστός με το ψευδώνυμο Στάλιν. Στο ομώνυμο μουσείο θα δούμε προσωπικά του αντικείμενα και θα γνωρίσουμε άγνωστες πτυχές των πρώτων χρόνων της ζωής του αμφιλεγόμενου ηγέτη. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για το Κουταϊσί, την πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου της Κολχίδας και την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γεωργίας.
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην ξενάγηση του Κουταϊσί και των γύρω περιοχών. Σημαντικά αξιοθέατα είναι ο Καθεδρικός ναός της δυναστείας των Βαγρατιδών, τα μοναστήρια Μοτσαμέτα και Γκελάτι, η θαυμαστή αρχαία υπόσκαφη πόλη Ουπλιστσίκε που χρονολογείται από το 1500 π.Χ. και είναι κτισμένη στην όχθη του ποταμού Μκτβάρι, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος του Βάνι. Επιστροφή στο Κουταϊσί
Το τριήμερο που ακολουθεί αποτελεί έναν εκπληκτικό σταθμό στο οδοιπορικό μας. Έξω από κάθε τουριστικό και συνηθισμένο δρομολόγιο, θα γνωρίσουμε τα ξεχασμένα κι απόκρημνα χωριά της ορεινής μεθόριου με την Ρωσία. Η περιοχή του Σβανέτι, η “Μάνη της Γεωργίας”, την οποία θα προσεγγίσουμε με ειδικά οχήματα 4x4, είναι το καλοφυλαγμένο μυστικό του Καυκάσου. Η δύσκολη πρόσβαση διατήρησε ανέγγιχτα στον χρόνο τα πυργοειδή σπίτια και τις εκκλησίες των αγέρωχων ορεσίβιων γεωργιανών και διαφύλαξε τον χαρακτήρα και τις παραδόσεις αυτής της γωνιάς του κόσμου.
Ολόκληρη η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Ξεχωρίζει το χωριό-κόσμημα Ουσγκούλι με εξαιρετικά καλοδιατηρημένα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής.
Σήμερα το πρωί θα επισκεφθούμε το Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης, τις εκκλησίες Λατάλι και Λεντσέρι, καθώς και κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς “μανιάτικους” Πύργους της περιοχής.
Πρωινή αναχώρηση για τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας με προορισμό το ιστορικό Βατούμι ή Βαθύς Λιμένας, όπου ήκμασε για πολλούς αιώνες το ελληνικό στοιχείο. Είναι πρωτεύουσα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Αζαρίας και σημαντικό λιμάνι της χώρας στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου καταλήγει ο πετρελαιαγωγός του Μπακού. Μας είναι γνωστή από τους μύθους του Προμηθέα, του Φρίξου και της Έλλης, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και του Χρυσόμαλλου Δέρατος. Άφιξη και ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα μιας πόλης που ανασύρει μνήμες μιας άλλης “χρυσής” εποχής.
Επιστρέφουμε οδικώς στην γνώριμη Τιφλίδα, τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού μας στη Γεωργία. Καθοδόν η εκκλησία Ούπισι του 9ου αιώνα θα μας εντυπωσιάσει με την λιτή αρχιτεκτονική της.
Αλλαγή σκηνικού σήμερα. Διασχίζοντας οδικώς τα σύνορα, περνάμε στο έδαφος της πολύπαθης Αρμενίας. Το μοναστήρι Χαγκμπάτ, προστατευμένο από την UNESCO, μαζί με το κοντινό Σαναχίν του 10ου αιώνα που βρίσκεται επίσης υπό την αιγίδα της UNESCO, καθώς και η πανέμορφη λίμνη Σεβάν αποτελούν τους πρώτους σταθμούς μας καθοδόν προς την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Αρμενίας, το Ερεβάν, την περίφημη “ροζ πόλη”.
Το Ερεβάν αποτελεί το διοικητικό, πολιτιστικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Η ιστορία της πόλης αρχίζει τον 8ο αιώνα π.Χ., με την ανέγερση του φρουρίου Ερεμπούνι το 782 π.Χ. Τελικώς, το όνομα “Ερεμπούνι” εξελίχθηκε στην αρμενική γλώσσα κυρίως τον 5ο ή τον 4ο αιώνα π.Χ., ώστε να καταλήξει σε “Γερεβάν” πριν τον 7ο αιώνα μ.Χ. Οφείλουμε ακόμη να αναφέρουμε πως η πόλη, ως ένα από τα κέντρα του αρμενικού πολιτισμού, αποτελεί έδρα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ερεβάν (από το 1919), της Αρμενικής Ακαδημίας Επιστημών, ενός ιστορικού μουσείου, μιας Όπερας, ενός εθνικού Ωδείου και αρκετών τεχνικών ιδρυμάτων.
Η μέρα μας σήμερα είναι αφιερωμένη στη γνωριμία μας με το Ερεβάν, μια πόλη όμορφη, ζωντανή, με φαρδιές λεωφόρους, επιβλητικά κτίρια, καταπράσινους κήπους και μεγάλες πλατείες. Είναι επίσης μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές. Το αρχαίο κάστρο Ερεμπούνι, βασική πόλη του χαμένου στον χρόνο βασιλείου του Ουραρτού, καθώς και το Εθνικό Μουσείο και η Εθνική Πινακοθήκη με έργα του σπουδαίου ζωγράφου Αϊβαζόφκι, σε συνδυασμό με τα σπουδαία κτίρια του κέντρου της πόλης θα μας μυήσουν στην πολιτιστική κληρονομιά της Αρμενίας.
Η σημερινή μας ολοήμερη ξενάγηση ξεκινά με επίσκεψη στο Ετσμιατζίν, έδρα των Πατριαρχών της Αρμενικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 301 μ.Χ., όντας το πρώτο χριστιανικό έθνος της ιστορίας. Στη συνέχεια η επίσκεψή μας στον αρχαιοπρεπή ναό του Γκαρνί από την εποχή του Τιγκράνι, καθώς και στο μεταγενέστερο, λαξευμένο στους βράχους, μοναστήρι του Γκέραρτ, θα ολοκληρώσει την γνωριμία μας με ένα ευρύτατο φάσμα της αρμένικης Ιστορίας. Επιστροφή στο Ερεβάν.
Το πρωί επισκεπτόμαστε τη διάσημη βιβλιοθήκη Ματενανταράμ, ένα μοναδικό μουσείο χειρογράφων. Εδώ φυλάσσονται περισσότερα από 20.000 χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής και πνευματικής αξίας, που χρονολογούνται από τον 5ο ως το 18ο αιώνα. Τα παλαιότερα είναι γραμμένα σε πέτρα, ξύλο και δέρμα ζώων, τα νεότερα είναι στολισμένα περίτεχνα, δεμένα με πολύτιμα μέταλλα και λίθους. Τα χειρόγραφα αυτά είναι ξεχωριστά για τους Αρμένιους όχι μόνο γιατί εξιστορούν την παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά και γιατί αντιπροσωπεύουν τα συγκεκριμένα σύμβολα της γένεσής τους. Τα περισσότερα είναι γραμμένα στο εθνικό – το πρώτο Αρμενικό αλφάβητο – το οποίο επινόησε τον 5ο αιώνα ο μοναχός Μεσρόπ Μαστότς. Στη συνέχεια η διαδρομή μας θα μας οδηγήσει στο ιερό μοναστήρι Κορ Βιράπ, όπου φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, ο οποίος έφερε το φως του χριστιανισμού στην Αρμενία. Η θέα από το μοναστήρι των δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ προκαλεί δέος και συνάμα μελαγχολία και αποτελεί προσφιλές θέμα των ζωγράφων της χώρας. Επιστροφή στο Ερεβάν.
Γεμάτοι εικόνες και συναισθήματα θα μεταβούμε σήμερα στο αεροδρόμιο και θα επιβιβαστούμε στην πτήση μας για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Αναχώρηση | Δωμάτιο | Τιμή κατ' άτομο | Φόροι | Συνολική Τιμή | Bonus | Κράτηση |
---|---|---|---|---|---|---|
11/06/25, 06/08/25, 03/09/25 | Δίκλινο | Τιμή / Άτομο:2.490 € | 990 € | 3.480 € | - | {"pa_room":"double-room","pa_taktikes_anaxoriseis":"11-06-25-06-08-25-03-09-25"} |
11/06/25, 06/08/25, 03/09/25 | Μονόκλινο | Τιμή / Άτομο:3.380 € | 990 € | 4.370 € | - | {"pa_room":"single-room","pa_taktikes_anaxoriseis":"11-06-25-06-08-25-03-09-25"} |
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Αλέξανδρος & Ανθή Κ. (Σεπτέμβριος ’21)
“Όλα ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Το συνολικό σέρβις (ξενοδοχείο-μεταφορές-ξενάγηση κ.λπ.) ήταν πολύ καλά. Μας άρεσαν πολύ όσα είδαμε στη χώρα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον οδηγό και ειδικά στον ξεναγό ο οποίος ήταν καταπληκτικός σε όλα του!!! Ευχαριστούμε πολύ και πάλι για το όμορφο ταξίδι.”