Χώρα: Σερβία
Πόλη: Βελιγράδι (3), Τσάτσακ (2)
Χώρα: Σερβία
Πόλη: Βελιγράδι (3), Τσάτσακ (2)
Το ταξίδι αυτό έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο θα γνωρίσουμε το «Βερολίνο των Βαλκανίων», το γοητευτικό και ανερχόμενο Βελιγράδι, με τον Δούναβη, το φρούριό του, τις όμορφες πλατείες με τα Δυτικο-Ευρωπαϊκά κτίρια και τα μουσεία του αλλά και το ζοφερό πρόσφατο παρελθόν του. Ζωντανό, νεανικό και αριστοκρατικό συγχρόνως. Στο δεύτερο πάλι σκέλος θα εξερευνήσουμε την κεντρική επαρχιακή Σερβία στο Νόβισαντ και στο Τσάτσακ, θα πάμε βαρκάδα στον Δυτικό Μόραβα, για Spa και ιαματικά λουτρά και θα γνωρίσουμε δύο μοναστήρια της περιοχής. Γαστρονομικά πάλι θα δοκιμάσουμε τα κρασιά ενός μικρού οινοποιείου και τις αρωματικές ρακές ενός παραδοσιακού ρακιτζή και φυσικά θα φάμε στα καλύτερα εστιατόρια. Ένα απογειωτικό φινάλε μάς περιμένει στο Φεστιβάλ χάλκινων της Γκούτσα, ένα λαϊκό πανηγύρι με μουσικές, χορούς, τσιμπούσια και πολύχρωμες μπάντες από όλα τα Βαλκάνια.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού με το Cosmorama παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα (συνήθως 6- 7) σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) συνοδευόμενα από 1-2 κρασιά για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης σε αρμονία με τα κρασιά. Η τιμή είναι φιλική.
Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού με το Cosmorama παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα (συνήθως 6- 7) σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) συνοδευόμενα από 1-2 κρασιά για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης σε αρμονία με τα κρασιά. Η τιμή είναι φιλική.
Ημ/νία | Διαδρομή | Ώρα Αναχώρησης | Ώρα Άφιξης |
7/8 | Αθήνα – Βελιγράδι | 15.05 | 15.50 |
12/8 | Βελιγράδι – Αθήνα | 18.45 | 21.25 |
Αναχώρηση με την απογευματινή πτήση για Βελιγράδι. Εκεί θα μας περιμένει το πολυτελές πούλμαν μας για την πρώτη μας επίσκεψη στον πολιούχο της πόλης, την εκκλησία του Αγίου Σάβα. Αμέσως μετά θα καταλήξουμε στο μπιζουδάκι ξενοδοχείο Marquise Hotel 4* για τακτοποίηση στα δωμάτια μας και φρεσκάρισμα. Λίγο αργότερα θα βγούμε για την απογευματινή μας βόλτα με τα πόδια και πρώτη γνωριμία με την πόλη μέχρι τον κεντρικό πεζόδρομο την Κνεζ Μιχαήλοβα όπου θα πάμε για φαγητό.
Μετά από ένα ωραίο πρωινό επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν μας και αφού κάνουμε έναν σύντομο γύρο στο κέντρο για να δούμε τα βομβαρδισμένα κτίρια από τον πρόσφατο πόλεμο που διέλυσε την Γιουγκοσλαβία, συνεχίζουμε για τα περίχωρα. Η πρώτη μας επίσκεψη θα είναι στον Πύργο Άβαλα που θα μας χαρίσει μια πανοραμική θέα και στο βάθος το Βελιγράδι να αναπτύσσεται μέσα στο καταπράσινο ταπέτο.
Δεύτερος στόχος μας είναι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Νέο Βελιγράδι για να δούμε τα έργα των Σέρβων Καλλιτεχνών των τελευταίων 40 χρόνων. Αμέσως μετά μας περιμένει το Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας (Τίτο) για να δούμε εικόνες από το Σοσιαλιστικό παρελθόν της Γιουγκοσλαβίας από το τέλος του Β’ παγκοσμίου Πολέμου. Καταλήγουμε στον Πύργο Νεμπόισα που μας αφορά άμεσα σαν Έλληνες γιατί υπήρξε η φυλακή και το τέλος της ζωής του Ρήγα Φεραίου. Θα γευματίσουμε στο γραφικό προάστιο του Βελιγραδίου στο Ζεμούν. Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη.
Μετά το γνωστό πρωινό θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με επίσκεψη με τα πόδια στο Μουσείο Τέσλα, του σημαντικού αυτού φυσικού, με ξενάγηση και πειράματα που θα μας αφήσουν άφωνους. Θα συνεχίσουμε με βόλτα – ξενάγηση στο κέντρο, με τα πόδια, μέχρι και το Φρούριο Καλεμεγκτάν που δεσπόζει της πόλης και μπορεί να δει κανείς τα δύο ποτάμια, τον Δούναβη και τον Σάβα να ενώνονται. Αμέσως μετά θα πάμε κρουαζιέρα στο Δούναβη (προαιρετικά) με το καραβάκι για να αντικρύσουμε μια διαφορετική άποψη της πόλης και να δροσιστούμε.
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτες και ψώνια στην πόλη.
Σήμερα αφήνουμε την πρωτεύουσα της Σερβίας και αρχίζουμε την κάθοδο προς το Τσάτσακ. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από το Μίνιτς ένα αγροτικό χωριό όπου σε ένα παραδοσιακό αγρόκτημα στο Σπίτι της Ρακής θα γευτούμε το εθνικό αυτό ποτό των 30 τύπων φρούτων.
Το ξενοδοχείο μας στο Τσάτσακ, το Garni 4* μας περιμένει για τη μεσημεριανή μας ξεκούραση. Και ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία. Το φεστιβάλ Χάλκινων της Γκούτσα. Αργά το απόγευμα θα ξεκινήσουμε για την πρώτη γνωριμία με τους ξέφρενους ρυθμούς των βαλκανικών πνευστών από δεκάδες μουσικά σχήματα, συνήθως τσιγγάνων, που θα μας παρασύρουν σε ξέφρενους χορούς μέχρι τελικής πτώσεως. Και αν κουραστούμε, οι μυρωδιές από τα ψητά και τα βραστά κρέατα θα μας κάνουν να «προσκυνήσουμε» στην πλησιέστερη ταβέρνα.
Το πρωί μετά από ένα χωριάτικο πρωινό θα ξεκινήσουμε με επίσκεψη στο Εθνικό μουσείο του Τσάτσακ (Λαογραφικό) όπου μέσα από μια εμπνευσμένη ξενάγηση θα μάθουμε για την ιστορία της περιοχής. Αμέσως μετά και μέσα από μια υπέροχη διαδρομή στο φαράγγι Όβτσαρ Κάμπλαρ θα καταλήξουμε για βαρκάδα στον ποταμό δυτικό Μοράβα στην απόλυτη ηρεμία της φύσης. Ακολουθεί επίσκεψη σε Μοναστήρι για τις πνευματικές μας ανησυχίες και στο τέλος τα ιαματικά λουτρά Ovcar Banja για την τέλεια χαλάρωση. Δεν μας μένει παρά ένα καλό γεύμα στην λίμνη, στο εστιατόριο Lanterna. Μετά το φαγητό θα πάμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας. Αργά το απόγευμα θα ξεκινήσουμε για την δεύτερη και τελική βραδιά στο Φεστιβάλ Χάλκινων της Γκούτσα.
Τελευταία μέρα σήμερα και ξεκινάμε το πρωί να ανηφορίζουμε προς το Νόβισαντ. Η πρώτη μας στάση θα είναι στη μικρή πόλη Στρέμσκι Καρλόβιτσι για να επισκεφτούμε τον καθεδρικό ναό της και το Οινοποιείο Πόντρουμ Μπαζίλο με την υγρή κάβα του και να δοκιμάσουμε τα κρασιά του. Το Νόβισαντ μικρό και κουκλίστικο μας περιμένει να περιδιαβούμε την πεζοδρομημένη καρδιά του, να μάθουμε για τους Έλληνες που έζησαν εδώ και να γευματίσουμε στο εστιατόριο Φοντάνα με το σιντριβάνι και τα παραδοσιακά πιάτα. Μετά το φαγητό συνεχίζουμε με το πούλμαν μας για το αεροδρόμιο Βελιγραδίου για την πτήση επιστροφής στην Αθήνα.
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Κωνσταντίνα Β. (Οκτώβριος ’19)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Μου άρεσε η οργάνωση του ταξιδιού και η ενημέρωση εκ μέρους του πρακτορείου. “
Μαρία Δ. (Οκτώβριος ’19)
“Πολύ καλές ξεναγήσεις, και η τοποθεσία του ξενοδοχείου.”