Θαλασσινά στη Χαλκίδα, μανιτάρια στη Δίρφυ & σύκα στην Κύμη

Ταξίδι 2 ημερών
>
>
Θαλασσινά στη Χαλκίδα, μανιτάρια στη Δίρφυ & σύκα στην Κύμη
Διάρκεια
2 ημέρες
Διανυκτερεύσεις

Χώρα: Ελλάδα
Πόλη:

Φυσική κατάσταση
Κατάλληλο για όλους
Διάρκεια
2 ημέρες
Διανυκτερεύσεις

Χώρα: Ελλάδα
Πόλη:

Φυσική κατάσταση
Κατάλληλο για όλους

Περιγραφή Ταξιδιού

Η διήμερη επίσκεψη μας στην Νότιο Εύβοια, θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε δύο δραστήριους παραγωγούς μανιταριών στους πρόποδες της Δίρφυς και  να πάμε για οινογνωσία και επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου στη Ριτσώνα.
Για την ιστορία και τη λαογραφία της Χαλκίδας, θα μάθουμε στο Δυτικό προμαχώνα του κάστρου του Καράμπαμπα και βολτάροντας στην περατζάδα του κέντρου της Χαλκίδας θα μιλήσουμε για τον αιρετικό ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα και τα ‘τρελά νερά’ του Ευρίπου. Μας περιμένει ακόμα το καινούργιο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλκίδα στο υπέροχο Βιομηχανικό Κτίριο με την πρόσφατη ανακαίνιση.
Τέλος αργά το μεσημέρι θα δοκιμάσουμε τα καλούδια του πορθμού του Ευρίπου στο μοντέρνο εστιατόριο Πιάτο. Τη δεύτερη μέρα πάλι στη  βόλτα μας για την Κύμη θα περάσουμε από τον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας, θα γνωρίσουμε ένα μπιζουδάκι οικογενειακό εργαστήρι ζυμαρικών, την καλύτερη μικρή ζυθοποιεία της Ελλάδας, και θα φάμε τους αστακούς και τις καραβίδες μας στο μικρό λιμανάκι των Αγίων Αποστόλων σε μια Ελλάδα των seventies. Τέλος η ίδια η Κύμη, η πατρίδα του γιατρού που χάρισε παγκόσμια απήχηση στην Ελλάδα με το test pap θα μας υποδεχτεί σε ένα μοναδικό λαογραφικό Μουσείο με θέα στο πέλαγος, και τα υπέροχα ανηφορικά καλντερίμια της.

Τα γαστρονομικά μας ταξίδια
επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης

Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.

Το ταξίδι περιλαμβάνει

  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Φέρυ Ερέτρια – Ωρωπός
  • Διαμονή: Επιλεγμένο ξενοδοχείο στην Χαλκίδα
  • Γεύματα: Πρωινό
  • Μεταφορές: Με πολυτελές λεωφορείο
  • Τέλη εισόδων (π.χ. μουσεία): Είσοδο και ξενάγηση στον Δυτικό Προμαχώνα Χαλκίδας
  • Ξεναγήσεις και εκδρομές: Ξενάγηση στα μανιτάρια Δίρφυς
  • Ξεναγός: Ξενάγηση από διπλωματούχο ξεναγό στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  • Άλλο: Οινογνωσία στο Κτήμα Τζιβάνη & γευστική δοκιμή στα μανιτάρια Δίρφυς & στο εργαστήρι ζυμαρικών Δαρδουμα
  • Αντιπρόσωπο/Συνοδό.
  • Ταξιδιωτικό φάκελο με χρήσιμες πληροφορίες.
  • Δωρεάν ταξιδιωτική ασφάλεια με καλύψεις και για Covid-19.

Σημαντική Επισήμανση

  • Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης. Τα συνοδεύουν ένα ή δύο τοπικά κρασιά εμφιαλωμένα ή χύμα τα οποία δένουν αρμονικά με το γεύμα. Στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της εκδρομής παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν η ποικιλία και η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας χωρίς τα μενού να επικαλύπτουν το ένα εκείνα των άλλων.
  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση του ταξιδιού 15 άτομα.

Σημαντική Επισήμανση

  • Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης. Τα συνοδεύουν ένα ή δύο τοπικά κρασιά εμφιαλωμένα ή χύμα τα οποία δένουν αρμονικά με το γεύμα. Στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες της εκδρομής παρουσιάζεται όσο είναι δυνατόν η ποικιλία και η διαφορετικότητα της τοπικής κουζίνας χωρίς τα μενού να επικαλύπτουν το ένα εκείνα των άλλων.
  • Ελάχιστη συμμετοχή για την πραγματοποίηση του ταξιδιού 15 άτομα.
  • Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες

Ημερήσιο Πρόγραμμα

Ημέρα 1η: Αθήνα – Ριτσώνα – Αυλίδα – κάστρο Καράμπαμπα – όρος Διρφυ – Χαλκίδα

Νωρίς το πρωί θα ξεκινήσουμε από το κέντρο της Αθήνας.
Πρώτη μας στάση το Μουσείο Οίνου που βρίσκεται στο Κτήμα Τζιβάνη στη Ριτσώνα της Αυλίδας, για να θαυμάσουμε την συλλογή σπάνιων αντικειμένων και παραδοσιακών εργαλείων από όλο τον κόσμο που σχετίζονται με τη μαγική διαδικασία καλλιέργειας και οινοποίησης.
Το μουσείο δεν περιορίζεται όμως μόνο σε αυτά αλλά μας αποκαλύπτει έναν πλούτο χρηστικών αντικειμένων της καθημερινής ζωής ελληνικών και ξένων που με μεράκι έχει συλλέξει ο πολυπράγμων ακούραστος ιδιοκτήτης-οινοπαραγωγός-επιχειρηματίας και ξεναγός μας ο κος Γιώργος Τζιβάνης και η Χρυσή Τζιβάνη.  Θα ακολουθήσει μικρή δοκιμή με τα βιολογικής καλλιέργειας κρασιά του κτήματος.
Συνεχίζουμε το ταξίδι μας με προορισμό την πόλη της Χαλκίδας, όπου θα επισκεφτούμε τον Δυτικό Προμαχώνα του κάστρου του Καράμπαμπα ο οποίος έχει αναπαλαιωθεί και εκθέτει σημαντικά ευρήματα από τον 5ο μ.Χ. αιώνα μέχρι τον 20ό.
Θα μας ξεναγήσει με απλότητα, ακρίβεια και γνώση, η υπεύθυνη του χώρου. Στην είσοδο του κάστρου θα δούμε τον τάφο – μνημείο του Γιάννη Σκαρίμπα που αν και ξένος αγάπησε πολύ την Χαλκίδα και θα διαβάσουμε το ποίημα που έγραψε γι’ αυτήν.
Αμέσως μετά στο παρακείμενο Καφέ του Κάστρου θα πιούμε το πρώτο καφεδάκι της ημέρας με όλη την Χαλκίδα στα πόδια μας.
Επόμενη στάση μας είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που στεγάζεται στο πρόσφατα ανακαινισμένο Βιομηχανικό κτίριο του παλιού εργοστασίου Οινοπνευματοποιίας  Αρεθούσα. Στους τρεις ορόφους του θα δούμε ευρήματα από την περιοχή της Χαλκίδας.
Επιβιβαζόμαστε ξανά στο πούλμαν μας και κατευθυνόμαστε προς τους πρόποδες του όρους Δίρφυ. Σταθμός μας είναι η Μονάδα Καλλιέργειας Μανιταριών Δίρφυς των κυρίων Λευτέρη Λαχουβάρη και Θανάση Μαστρογιάννη στο χωριό Πισσώνα. Εκεί οι δραστήριοι παραγωγοί θα μας μιλήσουν και θα μας δείξουν τις ποικιλίες των μανιταριών που παράγουν αλλά και τα παράγωγα προϊόντα τους, όπως η μπύρα, το γλυκό κουταλιού, τα ζυμαρικά αλλά και το περίφημο γανόδερμα. Τέλος θα μας προτείνουν την μέθοδο που έχουν αναπτύξει για καλλιέργεια μανιταριών στο σπίτι.
Πίσω στην Χαλκίδα για τον τελευταίο σταθμό της πρώτης μέρας της εκδρομής μας το εστιατόριο Πιάτο για ένα Gourmet γεύμα ψαρικών.
Μετά το γεύμα θα πάμε στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για βόλτες στην πόλη.

Ημέρα 2η: Χαλκίδα – Ερέτρια – Κύμη – Άγιοι Απόστολοι – Ερέτρια – Ωρωπός – Αθήνα

Μετά από ένα θαυμάσιο πρωινό ξεκινάμε με το πούλμαν μας προς τον νότο. Θα κάνουμε ένα σύντομο πέρασμα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ερέτριας και θα μιλήσουμε για τους βασικούς αντίπαλους των Χαλκιδέων τους Ερετριείς.
Επόμενος στόχος μας το οικογενειακό νοικοκυρεμένο εργαστήρι ζυμαρικών Δαρδούμα των αδερφών Μάλλιου που υποστηρίζει και άλλους μικρούς παραγωγούς της περιοχής. Εδώ θα έχουμε την πρώτη γευστική δοκιμή της ημέρας και ξενάγηση από τον κο Γιάννη Μάλλιο αλλά και από τον κο Στάθη Μηλιώτη για τα σύκα Κύμης και την κα Λία Τσομάκα για το μέλι της περιοχής.
Συνεχίζουμε όμως για την πανέμορφη Κύμη που θα μας υποδεχτεί με το σημαντικό Λαογραφικό Μουσείο της και με την εμπνευσμένη ξενάγηση της κυρίας Ευγενίας Μώρου. Θα μας μιλήσει για τον σπουδαίο ναυτικό στόλο της Κύμης, το εμπόριο του κρασιού με την Ευρώπη τον 19ο αιώνα, για τα σύκα, τον μπακλαβά, το στιφάδο της Παναγιάς και τον παγκοσμίου φήμης γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου που βοήθησε τις γυναίκες όλου του κόσμου με το test pap. Μετά το μουσείο θα κάνουμε μια μικρή βόλτα στην πλατεία με μια στάση στο σπίτι του Παπανικολάου.
Τέλος αφού απολαύσουμε την απέραντη θέα του πελάγους από ψηλά θα κατηφορίσουμε προς το Ωρολόγιο για να δοκιμάσουμε τις μπύρες της καλύτερης μικροζυθοποιείας της Ελλάδας της Septem των αδερφών Παναγιώτου. Ξεναγός μας ο κος Σοφοκλής Παναγιώτου. Θα καταλήξουμε για μπάνιο και φαγητό στην άκρη του πουθενά, στο ξεχασμένο από τον χρόνο χωριό Άγιοι Απόστολοι, το επίνειο των Κεχριών για ένα βασιλικό γεύμα με αστακούς και καραβίδες  στο στέκι του καπετάνιου – άρχοντα του ΚριΚρι κου Σπύρου Τσακού την Κουτσή Καραβίδα. Μαγειρεύουν η γυναίκα του Ανδριάνα και ο γιός του Νεκτάριος.
Με την γνήσια ψυχή του και την θαλασσινή αύρα του, ο καπετάνιος  θα μας διηγηθεί ιστορίες ψαρέματος, φουρτούνας και μοναξιάς για το μέχρι χθες ξεχασμένο ψαροχώρι του.
Μετά το φαγητό θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Ερέτρια και το Φέρυ για Ωρωπό.

Πίνακας αναχωρήσεων

Δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αναχωρήσεις για αυτό το ταξίδι.
PDF file icon ΧΑΛΚΙΔΑ-ΕΡΕΤΡΙΑ-ΚΥΜΗ-2Μ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-2024-1
Πρόγραμμα σε έντυπη μορφή. (Adobe Reader pdf)

Δημιούργησαν αναμνήσεις σε αυτήν τη διαδρομή...

“Χθες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μαζί σας στην Μακρόνησο. Αρχικά, να αναφέρω συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση αυτής της εκδρομής σε έναν μαρτυρικό τόπο που δυστυχώς δεν προβάλλεται στα Μέσα. Η ξεναγός μας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οργανωμένη, ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, με σημειώσεις, φωτογραφίες και αναφορές που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος, τυπική στους χρόνους και πλήρως βοηθητική στο που να φάμε στην πόλη του Λαυρίου. Η εκδρομή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτή. Επιπρόσθετα, εντυπωσιαστήκαμε από τον ξεναγό του μουσείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την επικοινωνιακή του δεινότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι συντελείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη. Μόνο καλά λόγια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”

Στεφανία Λ. (Μάιος ’24)

“Όλο το ταξίδι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ο αρχηγός μας ήταν καταπληκτικός. Οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους εξαιρετικές καθώς και οι ξεναγήσεις.”

Χριστίνα Σ. (Μάρτιος ’24)

“Συγχαρητήρια για τα προγράμματά σας. Αν είναι δυνατόν να επαναλάβετε του χρόνου ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ! απίστευτο πρόγραμμα και παροχές.”

Νίκος Κ. (Σεπτέμβριος ’23)

“Είναι το δεύτερο μονοήμερο ταξίδι που κάνω μαζί σας και ήθελα να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για το αποτέλεσμα. Άψογη διοργάνωση, καθαρό πούλμαν, ευγενέστατος οδηγός, συνέπεια στα πάντα. Για τον κύριο Πετρίδη τι να πρωτοπώ. Υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός ξεναγός. Για μένα που δουλεύω τόσο πολύ και δυσκολεύομαι να ξεκλέψω χρόνο για τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά μια μεγάλη ανάσα. Μπράβο σας παιδιά είστε ΑΨΟΓΟΙ!!!”

Νάνσυ Τ. (Νοέμβριος ’22)

“Συγχαρητήρια για την εκπληκτική διοργάνωση της εκδρομής. Εξαιρετικός ξεναγός, μορφωμένος, ευγενικός και πρόθυμος να τρέξει για όλους, πεντακάθαρο πούλμαν και ευγενέστατος οδηγός. Μπράβο σας!”

Νάνσυ Τ. (Σεπτέμβριος ΄21)

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της εξόρμησής μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εξόρμηση. Η επιλογή του αρχηγού την έκανε ακόμα καλύτερη. Πρόσχαρος και ενημερωμένος. Εύχομαι να τα ξαναπούμε και για άλλο προορισμό.”

Μαρία Δ. (Ιούλιος ΄21)

“Αισθάνθηκα ότι ταξιδεύω με φιλική παρέα και όχι με γκρουπ!”

Μαρία Μ. (Μάιος ’21)

“Πολύ καλή οργάνωση, ποιότητα μεταφορικών μέσων.”

Ανδρόμαχος Δ. (Μάιος ’21)

“Ακρίβεια εκτέλεσης. Μεστό πρόγραμμα, σωστή ξενάγηση.”

Χαράλαμπος Ζ. (Μάιος ’21)

“Τέλεια οργάνωση!”

Νάντια Κ. (Σεπτέμβριος ’20)

“Καλή οργάνωση, ποικιλία στο πρόγραμμα και πληρότητα.”

Παναγιώτα Μ. (Ιούνιος ’19)

Φόρμα Ενδιαφέροντος

Συμπληρώστε και στείλτε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να επικοινωνήσουμε μαζί σας με περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.














    Αριθμός ατόμων*




    Ηλικίες παιδιών





    Προτιμώ να ειδοποιηθώ:

    με e-mail
    τηλεφωνικώς

    Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

    Εναλλακτικές προτάσεις

    Βρείτε τον επόμενό σας προορισμό...