Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Κυπαρισσία (2)
Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Κυπαρισσία (2)
Μια εκδρομή με ποικίλες εικόνες από τον παραδοσιακό νερόμυλο, ένα εξαιρετικό οινοποιείο και έναν μοναδικό αποσταγματοποιό, στο παράκτιο δάσος, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, τρία ιδιαίτερα Μουσεία και τον απόηχο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού με το Cosmorama παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα (συνήθως 6- 7) σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) συνοδευόμενα από 1-2 κρασιά για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης σε αρμονία με τα κρασιά. Η τιμή είναι φιλική.
Τα γεύματα – δείπνα της Ομάδας Γαστρονομίας και Πολιτισμού με το Cosmorama παρουσιάζουν πάντα ένα μενoύ γευσιγνωσίας. Τα πιάτα (συνήθως 6- 7) σερβίρονται στη μέση (ανά 4 άτομα) συνοδευόμενα από 1-2 κρασιά για να μπορούν να μοιράζονται την εμπειρία οι συνδαιτυμόνες και να έχουν σφαιρική άποψη της γεύσης του χώρου εστίασης σε αρμονία με τα κρασιά. Η τιμή είναι φιλική.
(Σάββατο μεσημέρι 05/03)
Τυροκαυτερή
Παντζάρια με τα χόρτα τους, σκορδάκι και καρύδια
Καγιανάς με παστό χοιρινό
Γεμιστά ντολμαδάκια με λάπατα και ολίγη σάλτσα ντομάτας
Αρνάκι λεμονάτο με πατάτες φούρνου
Μοσχαράκι με μακαρόνια
Γαλατόπιτα
Το μενού συνοδεύει το αισθαντικό τοπικό Ροζέ ‘Νέστωρας’ από τον Πύργο Ηλείας
Τιμή 20€
(Κεφαλόβρυση)
(Κυριακή μεσημέρι 06/03)
Τσακιστές ελιές
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά
Άγρια χόρτα με λέχουρδες και μαυρομάτικα
Χωριάτικη λαχανόπιτα με αρώματα εσπεριδοειδών
Ρεβύθια φούρνου
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά στην κατσαρόλα
Χειροποίητα μακαρόνια καμένα με μυζήθρα
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι ή νερατζάκι
Συνοδεύονται από τσιπουράκι
Τιμή 22€
(Πύλος)
(Δευτέρα μεσημέρι 07/03)
Κολοκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητά
Πατάτες τηγανητές
Πράσινη φρέσκια ανάμεικτη σαλάτα
Βραστή ανάμεικτη σαλάτα
Γαρίδες ψητές
Χταπόδι ψητό στα κάρβουνα
Κουτσομούρα στο τηγάνι
Σουπιές με σπανάκι
Φρούτα εποχής
Το κρασί θα είναι η τοπική ποικιλία Φιλέρι του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου
Τιμή 25€
Νωρίς το πρωί αναχωρούμε από το κέντρο της Αθήνας για το όμορφο ταξίδι μας στην Κυπαρισσία. Μετά την απαραίτητη στάση μας για καφεδάκι φτάνουμε στον πρώτο προορισμό μας την Αρχαία Μεσσήνη. Η τελευταία μεγάλη ανακάλυψη του Πέτρου Θέμελη θεωρείται σήμερα ο σπουδαιότερος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας. Θα έχουμε μια εμπνευσμένη ξενάγηση στον χώρο και το Μουσείο από την ξεναγό Βικτωρία Αθανασοπούλου.
Στην πορεία μας για την Κυπαρισσία, περνάμε από τους Μύλους για να επισκεφτούμε ένα μικρό ελαιοτριβείο του Θανάση Ζουρτσάνου με το έξτρα παρθένο λάδι του από κορονέικες ελιές.
Δίπλα ακριβώς υπάρχει η ταβέρνα του Κλειδέρη, όπου εδώ και 40 χρόνια, μαγειρεύει η κυρα-Βούλα με αγνά ντόπια υλικά. Εδώ θα δοκιμάσουμε τις γιαγιαδίστικες χωριάτικες γεύσεις της. Μετά το φαγητό συνεχίζουμε για τον επόμενο στόχο μας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και είναι ο Παραδοσιακός Νερόμυλος. Η ανακατασκευή του κτιρίου έγινε για να στεγάσει τρεις διαφορετικές δραστηριότητες, όπως ακριβώς και στο παρελθόν.
Στη συνέχεια μεταφερόμαστε με το λεωφορείο μας στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός. Θα περάσουμε από την Αγία Τριάδα – στα θεμέλια της οποίας λέγεται ότι βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς της Κυπαρισσίας, από το λαογραφικό μουσείο, την Παζαρόβρυση και φυσικά το κάστρο ως επιστέγασμα. Καταλήγουμε για καφεδάκι στο Αφ΄υψηλού με την Κυπαρισσία στα πόδια μας και φόντο την απίστευτη θέα των νερών του Ιονίου για να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο συμπαθητικό ξενοδοχείο μας, για την απογευματινή μας ξεκούραση.
Το βράδυ προαιρετικά μπορούμε να τσιμπίσουμε στο πολύ καλό μεζεδοπωλείο «Η παλιά Αγορά» ή την ταβέρνα «Ο Πλάτανος» στην παλιά πόλη ή να πάμε για ένα ποτό μετά μουσικής στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού «Τρενοτεχνείο» που έχει ανοίξει ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος στο κέντρο του σύγχρονου οικισμού. Και όπως το λέει με στίχους ο ίδιος: «Μπίρι – μπίρι – μπίρι –μπίρι το τσαρδί μου το τζουρά και το τσαντίρι τα κουβάλησα ρε μάνα μου στα τρένα που σκουριάζουνε στις ράγες αραγμένα».
Η δεύτερη μέρα, θα ξεκινήσει με μία μικρή περιπλάνηση με το λεωφορείο μας στο κέντρο του σύγχρονου οικισμού της Κυπαρισσίας, που κρύβει μια ιδιαίτερη γοητεία. Ο οικισμός είναι ρυμοτομημένος σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα, ιδρύθηκε το 1881 και διατηρεί αρκετά παραδοσιακά κτίσματα. Το πλούσιο πρωινό μας σήμερα θα είναι στο γνωστό μας Μύλο. Αμέσως μετά θα κάνουμε μια μικρή πεζοπορία στη φύση μέχρι τον επόμενο εγκαταλειμμένο νερόμυλο της περιοχής με συνοδό μας τον «μυλωνά» που θα μας υποδείξει τον τρόπο που μαζεύει βότανα από το βουνό. Η αμέσως επόμενη επίσκεψη μας θα είναι στη μοναδική στη Μεσσηνία μικρή μονάδα που φτιάχνει Τσίπουρο, το αποστακτήριο του Νταραίου. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος γνωστός σαν Νταραίος και πολύ αγαπητός στην περιοχή, θα μας εισάγει στη φιλοσοφία του για την ανάγκη συμβολής των τοπικών προϊόντων στην προβολή του κάθε τόπου.
Συνεχίζοντας την πορεία μας προς Πύργο, φτάνουμε στην απέραντη αμμώδη παραλία και στο κατάφυτο παράκτιο δάσος από πεύκα με μήκος γύρω στα 3 χιλιόμετρα, ένα πόλο έλξης για περιπατητές, ποδηλάτες και φυσιολάτρες. Θα κατέβουμε για λίγο από το λεωφορείο μας για ένα μικρό ξεμούδιασμα και πιο πάνω στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αγιαννάκη θα προσπεράσουμε τον περιβαλλοντικό σταθμό της Caretta – Caretta, όπου το καλοκαίρι μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την πορεία της χελώνας αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Το μεσημέρι μας περιμένει για φαγητό η γνωστή ταβέρνα “Εν Ρίπεσι” στην ορεινή Κεφαλόβρυση με υπέροχη διαδρομή για να φτάσουμε απέραντη θέα του Κυπαρισσιακού κόλπου. Μάστορας στην κουζίνα είναι ο κος Περικλής Κανελλόπουλος. Θα δοκιμάσουμε ελαφριά τοπική κουζίνα με εποχιακά προϊόντα από το μπαξέ του. Μετά το φαγητό θα πάρουμε το δρόμο με το λεωφορείο μας για τα Φιλιατρά για να απολαύσουμε την παρέλαση του Καρνάβαλου των Φούληδων και το ηλιοβασίλεμα.
Το βράδυ θα μας βρει για ποτό στα μπαράκια της περιοχής.
Η τρίτη μέρα μας θα μας βρει να ανηφορίζουμε προς τους Γαργαλιάνους και τον Πύργο Τριφυλλίας όπου σε υψόμετρο 400 μέτρων, θα επισκεφτούμε το Κτήμα Παναγιωτόπουλου του ελπιδοφόρου οινοπαραγωγού Δημήτρη Παναγιωτόπουλου. Το Κτήμα που δημιουργήθηκε το 2004, διαθέτει το ακριβότερο ελληνικό κρασί, το Cabernet 36 που ξεχώρισε μεταξύ 8000 άλλων κρασιών στο διαγωνισμό των Βρυξελλών και κέρδισε χρυσό βραβείο. Ο ίδιος ο παραγωγός θα μας ξεναγήσει σε μια οινογνωσία 3 χαρακτηριστικών κρασιών.
Πολύ κοντά στο Οινοποιείο βρίσκονται τα Ανάκτορα του Νέστορα που επιτέλους θα τα βρούμε ανοιχτά μετά από αρκετά χρόνια που ήταν κλειστά για επισκευές του στεγάστρου. Πάντως τα πολυτιμότερα ευρήματα τους εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας το οποίο και θα επισκεφτούμε αμέσως μετά. Συνεχίζοντας την κάθοδο μας προς την Πύλο, θα συναντήσουμε το καινούργιο απόκτημα της περιοχής το υπερπολυτελές ξενοδοχείο που έχει αλλάξει το τουριστικό γίγνεσθαι της περιοχής το Costa Navarino. Θα περάσουμε και από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (διβάρι), έναν υγρότοπο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.
Επόμενος προορισμός μας είναι το υπέροχο Νιόκαστρο της Πύλου και το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή και την Ελλάδα. Στην ίδια την Πύλο, θα πάμε για φαγητό στην παραλιακή ψαροταβέρνα 4 εποχές με την εγγύηση φρεσκάδας στα ψαρικά του Γιώργου Αθανασίου (Ρόκκου) για ένα γνωστό μεν γεύμα αλλά τελείως διαφορετικό γευστικά.
Μετά το φαγητό αφού θαυμάσουμε την μεγάλη κεντρική πλατεία θα επισκεφτούμε (προαιρετικά) το Σπίτι του Τσικλητήρα που φιλοξενεί την συλλογή του φιλέλληνα Ερνέστου Πιό με αντικείμενα και έργα που απεικονίζουν την ναυμαχία του Ναβαρίνου ή εναλλακτικά θα απολαύσουμε την πόλη μέσα από ένα μικρό περίπατο, αγναντεύοντας τη Σφακτηρία και αναπολώντας τη ναυμαχία που έκρινε τον αγώνα των Ελλήνων για λευτεριά. Στο τέλος του ταξιδιού μας θα απολαύσουμε τον καφέ μας αγναντεύοντας τον κόλπο του Ναβαρίνου και φέρνοντας εικόνες στο μυαλό μας από την ένδοξη ιστορική ναυμαχία. Αυτή θα είναι και η τελευταία εικόνα του γεμάτου αυτού με εικόνες ταξιδιού, πριν πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής.
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Στεφανία Λ. (Μάιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Όλο το ταξίδι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ο αρχηγός μας ήταν καταπληκτικός. Οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους εξαιρετικές καθώς και οι ξεναγήσεις.”
Χριστίνα Σ. (Μάρτιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για τα προγράμματά σας. Αν είναι δυνατόν να επαναλάβετε του χρόνου ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ! απίστευτο πρόγραμμα και παροχές.”
Νίκος Κ. (Σεπτέμβριος ’23)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Είναι το δεύτερο μονοήμερο ταξίδι που κάνω μαζί σας και ήθελα να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για το αποτέλεσμα. Άψογη διοργάνωση, καθαρό πούλμαν, ευγενέστατος οδηγός, συνέπεια στα πάντα. Για τον κύριο Πετρίδη τι να πρωτοπώ. Υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός ξεναγός. Για μένα που δουλεύω τόσο πολύ και δυσκολεύομαι να ξεκλέψω χρόνο για τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά μια μεγάλη ανάσα. Μπράβο σας παιδιά είστε ΑΨΟΓΟΙ!!!”
Νάνσυ Τ. (Νοέμβριος ’22)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για την εκπληκτική διοργάνωση της εκδρομής. Εξαιρετικός ξεναγός, μορφωμένος, ευγενικός και πρόθυμος να τρέξει για όλους, πεντακάθαρο πούλμαν και ευγενέστατος οδηγός. Μπράβο σας!”
Νάνσυ Τ. (Σεπτέμβριος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της εξόρμησής μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εξόρμηση. Η επιλογή του αρχηγού την έκανε ακόμα καλύτερη. Πρόσχαρος και ενημερωμένος. Εύχομαι να τα ξαναπούμε και για άλλο προορισμό.”
Μαρία Δ. (Ιούλιος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Αισθάνθηκα ότι ταξιδεύω με φιλική παρέα και όχι με γκρουπ!”
Μαρία Μ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Πολύ καλή οργάνωση, ποιότητα μεταφορικών μέσων.”
Ανδρόμαχος Δ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Ακρίβεια εκτέλεσης. Μεστό πρόγραμμα, σωστή ξενάγηση.”
Χαράλαμπος Ζ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Τέλεια οργάνωση!”
Νάντια Κ. (Σεπτέμβριος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 4 από 5“Καλή οργάνωση, ποικιλία στο πρόγραμμα και πληρότητα.”
Παναγιώτα Μ. (Ιούνιος ’19)
“Χθες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μαζί σας στην Μακρόνησο. Αρχικά, να αναφέρω συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση αυτής της εκδρομής σε έναν μαρτυρικό τόπο που δυστυχώς δεν προβάλλεται στα Μέσα. Η ξεναγός μας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οργανωμένη, ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, με σημειώσεις, φωτογραφίες και αναφορές που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος, τυπική στους χρόνους και πλήρως βοηθητική στο που να φάμε στην πόλη του Λαυρίου. Η εκδρομή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτή. Επιπρόσθετα, εντυπωσιαστήκαμε από τον ξεναγό του μουσείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την επικοινωνιακή του δεινότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι συντελείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη. Μόνο καλά λόγια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”