Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Νάξος (3)
Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Νάξος (3)
«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη θα ήταν εδώ» είπε ο Νίκος Καζαντζάκης πολύ εύστοχα γιατί τούτο το νησί τα έχει όλα και «μιλάει στην καρδιά» όλου του κόσμου. Είναι αυτάρκες σε νερό και προϊόντα και σε υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες με την Πορτάρα το σήμα κατατεθέν του, που συμβολίζει τη μακραίωνα ιστορία του αλλά και το μέλλον. Τι να πρωτοδεί κανείς; το Κάστρο και τους περήφανους Ενετικούς Πύργους, τα σμυριδοχώρια, τους κούρους και τα κυκλαδικά εδώλια, την απαράμιλλη φύση με τη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά που μόνο Κυκλάδες δεν θυμίζουν, τις υπέροχες παραλίες με τις αμμοθίνες και τα γαλάζια νερά, τις αναρίθμητες εκκλησιές και μοναστήρια, το μαρμάρινο χωριό τ’ Απεράθου με τα 4 μουσεία και την κρητική ντοπιολαλιά. Κι ύστερα είναι τα μοναδικά προϊόντα του, τα τυροκομικά, τα κρέατα, οι πατάτες, το κίτρο και οι παραγωγοί του που θα μας εξομολογηθούν τα μυστικά της αφθονίας και της ποιότητας και θα μας γνωρίσουν τα εστιατόρια που εκείνοι εμπιστεύονται για να τα γευτούμε μαγειρεμένα με παραδοσιακό ή δημιουργικό τρόπο.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Λόγω των ειδικών συνθηκών COVID-19 σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
(Αφορά τα μέσα μετακίνησης όπως τρένα, καράβια, βαρκάκια, κ.λπ.)
Το πρωινό ραντεβού μας είναι στο λιμάνι του Πειραιά για να πάρουμε το πλοίο μας για το νησί. Μετά από ένα όμορφο και σύντομο ταξίδι η Δούκισσα των Κυκλάδων απλώνεται με όλη τη χάρη της μπροστά μας. Το πούλμαν θα μας περιμένει για να αρχίσουμε αμέσως την περιήγησή μας. Πρώτη στάση ο φούρνος Βελλώνια για γνωριμία με την Ναξιώτικη ζαχαροπλαστική και το ψωμί.
To Κάστρο που δεσπόζει περήφανο της χώρας θα είναι ο επόμενος προορισμός. Θα μας χαρίσει μια πανοραμική θέα και το Αρχαιολογικό Μουσείο που θα μας μεταφέρει σε παλαιότερα ένδοξα χρόνια της Ρωμαϊκής περιόδου του νησιού. Μέσα στο Κάστρο όμως βρίσκεται το Ενετικό Μουσείο το οποίο και θα επισκεφτούμε πάραυτα για να μάθουμε για την Ενετική περίοδο του νησιού. Θα καταλήξουμε για καφέ και υπέροχη θέα της χώρας στην καφετέρια 1937 σε ένα ιστορικό κτίριο που στέγαζε τις Ουρσουλίνες και πέρασε ένα φεγγάρι και ο Καζαντζάκης.
Ήρθε η ώρα όμως για φαγητό και μας περιμένει η εγγυημένη ταβέρνα του Αποστόλη για το πρώτο γεύμα στο νησί με το δημιουργικό μενού του Σεφ Τάκη. Μετά το φαγητό θα πάμε για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας. Το απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην πόλη ή μπάνιο στην παραλία Γκρότα Beach με θέα τον ναό του Απόλλωνα.
Ένας μικρός περίπατος στην πόλη θα μας οδηγήσει στο Deli «Ναξίων γεύσεις», για να γνωρίσουμε την κα Μαριέττα Μαργαρίτη μια φυσιογνωμία της γαστρονομίας του νησιού και τα προϊόντα της.
Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με επίσκεψη στο Organic Islands του κου Νίκου Χατζηανδρέου με βιολογικά αρωματικά φυτά και εξαγωγές στο 50% των προϊόντων του είναι ο επόμενος προορισμός μας.
Δεύτερη στάση μας το γραφικό Χαλκί για να δοκιμάσουμε το ξακουστό Κίτρο Νάξου στο αποσταγματοποιείο Βαλληνδρά. Ξεναγός μας η κα Ειρήνη Φραγκιαδάκη. Μια μικρή βόλτα στο χωριό θα μας αποκαλύψει τους θησαυρούς του, τον πύργο Barozzi, το Χαλκείο αλλά και την Gallery Fish and Olive δια ολίγην τέχνη. Συνεχίζοντας με το πούλμαν μας θα περάσουμε από τον πύργο Μπαζαίου, από τον Ναό της θεάς Δήμητρας και θα καταλήξουμε για μπάνιο στην Αγιασσό.
Ήρθε όμως η ώρα του φαγητού και κατευθυνόμαστε ολοταχώς προς την ταβέρνα σύμβολο του νησιού την Αξιώτισσα του Γιάννη και της Σοφίας. Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο για μεσημεριανή σιέστα.
Το απόγευμα ελεύθερο για βόλτες στην πόλη ή χαλάρωση στο ξενοδοχείο.
Η τρίτη μέρα μας θα μας φέρει στην καρδιά του νησιού το όμορφο Φιλότι για ένα μικρό περίπατο. Πολύ κοντά είναι το Πυργομονάστηρο Φωτοδότης που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα. Επόμενος προορισμός μας είναι το λιμάνι της περιοχής τη Μουτσούνα που στο παρελθόν φόρτωναν τα πλοία με το πολύτιμο μετάλλευμα τη σμύριδα και θα μιλήσουμε γι’ αυτό. Όσοι επιθυμούν θα κάνουν ένα δροσερό μπάνιο στην πανέμορφη παραλία του χωριού, οι υπόλοιποι θα ξεμουδιάσουν με τσιπουροκατάσταση για να ακολουθήσει ένα πλούσιο γεύμα με ψαρικά της κυρά Μαρίας στο ταβερνάκι της παραλίας την Απανέμη.
Στην ταβέρνα θα συναντήσουμε και τον Γερμανό καλλιτέχνη Ingbert Brunk που επί 35 χρόνια στο νησί σμιλεύει το μάρμαρό του. Διάλεξε το νησί όχι επειδή έτυχε, όπως στη περίπτωση της εγκαταλελειμμένης Αριάδνης από τον Θησέα, αλλά γιατί έπρεπε. Εδώ ήταν ο τόπος που «γεννούσε» το μάρμαρο, το υλικό της δουλειάς του, η πηγή του φωτός και της σκέψης, άρα το μέρος το οποίο η καρδιά του τον πρόσταξε να διαλέξει ως μόνιμη κατοικία. Το εργαστήρι του βρίσκεται στον Αζαλά. Έργα του θα έχουμε δει στη Gallery Fish and Olive στο Χαλκί. Μετά το φαγητό επιστροφή στο ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Το απόγευμα μπάνιο στη διπλανή παραλία ή βόλτα στη χώρα της Νάξου.
Η τελευταία μέρα μας θα μας φέρει κατ’ στο Μουσείο Λαδιού- ελαιοτριβείο στις Εγγαρές για να μάθουμε τα πάντα για τον παραδοσιακό τρόπο ελαιοτριβείας από το 1984. Επόμενος προορισμός μας ο Απόλλωνας για να δούμε τον περίφημο Κούρο.
Θα καταλήξουμε στην Απείρανθο, το μαρμαρένιο χωριό του Μανώλη Γλέζου με τα 3 Μουσεία. Εκεί μας περιμένει μια γευσιγνωσία τυριών και ζαμπονιού από την νεαρή ιδρύτρια του Vioma Κατερίνα Ανδριέλου. Μετά την γοητευτική αυτή επίσκεψη θα κατευθυνθούμε προς τις Κινίδαρο για να δοκιμάσουμε τα περίφημα κρέατα του νησιού στην χασαποταβέρνα Βασιλαρακιού του Βασίλη Κλουβάτου.
Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στο λιμάνι για να πάρουμε το πλοίο της επιστροφής, περνώντας από τα ορυχεία μαρμάρου.
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Στεφανία Λ. (Μάιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Όλο το ταξίδι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ο αρχηγός μας ήταν καταπληκτικός. Οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους εξαιρετικές καθώς και οι ξεναγήσεις.”
Χριστίνα Σ. (Μάρτιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για τα προγράμματά σας. Αν είναι δυνατόν να επαναλάβετε του χρόνου ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ! απίστευτο πρόγραμμα και παροχές.”
Νίκος Κ. (Σεπτέμβριος ’23)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Είναι το δεύτερο μονοήμερο ταξίδι που κάνω μαζί σας και ήθελα να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για το αποτέλεσμα. Άψογη διοργάνωση, καθαρό πούλμαν, ευγενέστατος οδηγός, συνέπεια στα πάντα. Για τον κύριο Πετρίδη τι να πρωτοπώ. Υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός ξεναγός. Για μένα που δουλεύω τόσο πολύ και δυσκολεύομαι να ξεκλέψω χρόνο για τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά μια μεγάλη ανάσα. Μπράβο σας παιδιά είστε ΑΨΟΓΟΙ!!!”
Νάνσυ Τ. (Νοέμβριος ’22)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για την εκπληκτική διοργάνωση της εκδρομής. Εξαιρετικός ξεναγός, μορφωμένος, ευγενικός και πρόθυμος να τρέξει για όλους, πεντακάθαρο πούλμαν και ευγενέστατος οδηγός. Μπράβο σας!”
Νάνσυ Τ. (Σεπτέμβριος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της εξόρμησής μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εξόρμηση. Η επιλογή του αρχηγού την έκανε ακόμα καλύτερη. Πρόσχαρος και ενημερωμένος. Εύχομαι να τα ξαναπούμε και για άλλο προορισμό.”
Μαρία Δ. (Ιούλιος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Αισθάνθηκα ότι ταξιδεύω με φιλική παρέα και όχι με γκρουπ!”
Μαρία Μ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Πολύ καλή οργάνωση, ποιότητα μεταφορικών μέσων.”
Ανδρόμαχος Δ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Ακρίβεια εκτέλεσης. Μεστό πρόγραμμα, σωστή ξενάγηση.”
Χαράλαμπος Ζ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Τέλεια οργάνωση!”
Νάντια Κ. (Σεπτέμβριος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 4 από 5“Καλή οργάνωση, ποικιλία στο πρόγραμμα και πληρότητα.”
Παναγιώτα Μ. (Ιούνιος ’19)
“Χθες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μαζί σας στην Μακρόνησο. Αρχικά, να αναφέρω συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση αυτής της εκδρομής σε έναν μαρτυρικό τόπο που δυστυχώς δεν προβάλλεται στα Μέσα. Η ξεναγός μας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οργανωμένη, ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, με σημειώσεις, φωτογραφίες και αναφορές που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος, τυπική στους χρόνους και πλήρως βοηθητική στο που να φάμε στην πόλη του Λαυρίου. Η εκδρομή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτή. Επιπρόσθετα, εντυπωσιαστήκαμε από τον ξεναγό του μουσείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την επικοινωνιακή του δεινότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι συντελείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη. Μόνο καλά λόγια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”