Μια ακόμα περιήγηση στην Νότια πλευρά της Αττικής. Αυτή είναι η νέα πρόταση μας στους συνταξιδευτές μας, σίγουροι ότι η ποικιλία και η ομορφιά που θα γνωρίσουμε θα μας εκπλήξει ευχάριστα και αυτή τη φορά.
Θα ξεκινήσουμε με ένα σύντομο αλλά περιεκτικό διαδραστικό “μάθημα μελισσοκομίας” στο Κτήμα From A to Bee. Θα πάρουμε τη δόση μας από Αττικό αμπελώνα στο μπιζουδάκι οινοποιείο του Κορωπίου Κτήμα Νικολού. Θα περάσουμε μέσα από τον πανέμορφο Εθνικό Δρυμό Σουνίου για να ξεναγηθούμε στον περίφημο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Για το τέλος μάς περιμένει το Περιβόλι της Βάρης που βασίζεται στην αρχή της περμακουλτούρας με γεύμα με δικά του προϊόντα και συνταγές.
Ο Τίμος Πετρίδης είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού. Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Θα δοκιμάσουμε:
Ψωμί μακράς ωρίμανσης ολικής άλεσης
Ποκιλία Παραδοσιακών Αλειμμάτων:
Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, τυροκαυτερή με πιπεριές Φλωρίνης, φάβα Λήμνου με καραμελλωμένα κρεμμύδια και καππαρη, χειροποίητα κρουτόν
Σαλάτα του αγρού με ντομάτα, κολοκυθάκι, πατατούλες, κρεμμύδι κάπαρη και αυγό
Φάβα Λήμνου με ψητό κρεμμύδι και τηγανητή κάπαρη
Παραδοσιακή τυρόπιτα με σπιτικό φύλλο
Λαδερό ημέρας
Ζευγάρωμα Ναξιώτικων τυριών
Μπιφτέκι στη σχάρα με λάχανο, καρότο και δική μας μαγιονέζα
Παπαρδέλες λαχανικών με χοιρινά φιλετίνια και μανιτάρια
Εκμέκ κανταίφι
Το δείπνο θα συνοδεύσει το επιλεγμένα ποτήρι κρασί του Περιβολιού
Τιμή 30€
Φεύγουμε νωρίς το πρωί από την αφετηρία μας στο κέντρο της Αθήνας.
Πρώτη στάση στην Παλλήνη στο Κτήμα From A to Bee για να γνωρίσουμε την Ομάδα Μελισσοκόμων που το επανδρώνουν και αφού φορέσουμε τις κατάλληλες στολές και πάρουμε τις σωστές οδηγίες θα έρθουμε σε επαφή εκ του σύνεγγυς στα της μελισσοκομίας, τα μελίσσια και τις μέλισσες. Αμέσως μετά μας περιμένει ένα πλούσιο πρωινό με προϊόντα του Κτήματος.
Μετά την πρωινή μοναδική μελισοκομική εμπειρία, θα συνεχίσουμε με το πούλμαν το ταξίδι μας προς το Κορωπί για να απολαύσουμε μια ιδιαίτερη Οινική Εμπειρία στο Κτήμα Νικολού με ξενάξηση, οινογνωσία και γνωριμία με τον χαρισματικό οινοπαραγωγό κο Βασίλη Νικολού.
Συνεχίζουμε την εκδρομή μας προς το Σούνιο με ενδιάμεσο πέρασμα – στάση στο Έγκοιλο Χάος την μεγάλη αυτή τρύπα στο βουνό που βρίσκεται στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού του Σουνίου, την αγέραστη πευκομάνα γη της Λαυρεωτικής. Στα δεξιά μας θα έχουμε μια υπέροχη θέα στη θάλασσα και τη Μακρόνησο και γύρω μας ένα ανοιχτό ορυκτολογικό μουσείο.
Στο ακρωτήρι του Σουνίου μάς περιμένει πάλι ο Ναός του Ποσειδώνα, η κορυφή του ισοσκελούς τριγώνου που δημιουργείται με τον Παρθενώνα και την Αφαία. Χτίστηκε από μάρμαρο Αγριλέζας σε δωρικό ρυθμό στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. από τους Αθηναίους σε πολύ στρατηγικό γεωγραφικά σημείο. Θα μάθουμε τα πάντα για τον ναό και όχι μόνον από την εμπνευσμένη ξεναγό μας.
Για το τέλος αφήσαμε το αγαπημένο μας Περιβόλι στη Βάρη που θα κλείσει όμορφα την εκδρομή μας γνωστικά και γευστικά.
Αυτή τη φορά ανακαλύψαμε ένα περιβόλι που κάνει την διαφορά στις παρυφές της πόλης. Καλλιεργεί βασιζόμενο στην αρχή της Περμακουλτούρας που όσο κι αν ακούγεται βαρύ και περίεργο, είναι τελικά πολύ απλό. Είναι η ιδέα να σέβεσαι και να παρατηρείς τη φύση, τον τρόπο που λύνει διάφορα ζητήματα, και να μαθαίνεις από αυτήν, αντιγράφοντάς τη για να λύσεις και τα δικά σου ζητήματα. Από το πώς θα φυτέψεις, μέχρι το πώς θα βελτιώσεις καθημερινές συνήθειες διατροφής – αλλά και ζωής. Από το πιο μικρό σκουλήκι, μέχρι τις φυσικές τεχνικές λίπανσης, όλοι και όλα έχουν τον ρόλο τους στο Περιβόλι, αποτελώντας ένα οικοσύστημα που στα ελληνικά ονομάζεται «αεικαλλιέργεια».
Θα γνωρίσουμε λοιπόν στο Περιβόλι την ψυχή του πονήματος την κα Άννα Μορδεχάι και θα καταλήξουμε που αλλού … στο τραπέζι, για να δοκιμάσουμε τα καλούδια της κουζίνας της μαγειρεμένα με τα εποχιακά ολόφρεσκα προϊόντα του περιβολιού.
auto-generated after each save.