Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Βέροια (4)
Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Βέροια (4)
Ένα πενθήμερο στη μαγεία της Κεντρικής Μακεδονίας με γαστρονομικές και οινικές εκπλήξεις αλλά και πολιτιστικό πλούτο. Και τι δεν έχει αυτό το ταξίδι. Μοναστήρια και Βυζαντινές εκκλησίες στην ‘ Ιερουσαλήμ της Μακεδονίας’, θησαυρούς και παλάτια από το βασίλειο του Φίλιππου και του Μέγα Αλέξανδρου, πλούσια φύση με καταρράχτες, ποτάμια, καταπράσινες κοιλάδες με πολύτιμα φρούτα και βαμβάκια, οινότοπους με άξιους παραγωγούς του βασιλιά ξινόμαυρου αλλά και την περίφημη πιπεριά Φλωρίνης και τον κρόκο Κοζάνης. Κι ακόμα θρύλους και παραδόσεις πρωτόγνωρες και την καλύτερη κουζίνα της Ελλάδας.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
ΜΕΝΟΥ
«12 Γράδα»
Βέροια
Δημιουργική Ελληνική κουζίνα
(Μεγάλη Πέμπτη μεσημέρι 17.04)
Σαλάτα σύνθεση
λάχανο με δίχρωμο λάχανο μαριναρισμένο σε ξύδι πορτοκαλιού, καρότο τουρσί ζωμό
καπνιστής πάπρικας, μαγιονέζα άγριου σκόρδου και πούδρα καρυδιού
Σαγανάκι μανιταριών με κρέμα ψητού σκόρδου και ελαιόλαδο ρίγανης
Τάρτα με φέτα, πράσο και πετιμέζι με γιαούρτι & παντζάρι
Κεφτεδάκια κόκκινης φακής
Φασουλονταβάς Βεροίας με ταχίνι και πάπρικα
Γιουβέτσι γαρίδας με κριθαράκι και μυρωδικά
Τάρτα λεμόνι
Κρασί Χρυσοχόου Amber Ballon (Μαλαγουζιά, Αθήρι, Ροδίτης)
Τιμή 25€
«Τέσσερις εποχές»
Άλσος Αγίου Νικολάου
Ταβερνείον
(Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι 18.04)
Τουρσί
Μάντζα
τουρλού λαχανικών με ντομάτα και σκόρδο – παραδοσιακό πιάτο Νάουσας
Ταμπουλέ Τέσσερεις εποχές
Φάβα
Πέστροφα καπνιστή
Πατάτες τηγανητές χειροποίητες
Πέστροφα ψητή στη σχάρα
Κρασί Κτήμα Φουντή (ξινόμαυρο)
Τριγωνάκι με νηστίσιμη κρέμα
Τιμή 25€
«Ναουμίδης»
Λίμνη Βεγορίτιδα
(Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι 19.04)
Φρέσκια σαλάτα με σολωμό
Άγρια χόρτα του κτήματος βραστά
Φιλέτο πιπεριάς
Γίγαντες Πρεσπών στο φούρνο
Μύδια αχνιστά με σος λεμονόχορτου
Ριζότο άγριων μανιταριών από το Καιμακτσαλάν
Κρασί: Λευκό Μακεδονίας
Μπακλαβάς Φλώρινας
Τιμή 30€
«Όπως Παλιά»
Κουμαριά
Καπνιστήριο
(Κυριακή του Πάσχα μεσημέρι 20.04)
Χωριάτικη σαλάτα
Γλυκοπατάτα με σος BBQ
Ψητή μελιτζάνα με ντομάτα, κρεμμύδι και σκόρδσ
Φασόλια καπνιστά με μπρίσκετ
Λουκάνικο γεμιστό με γραβιέρα
Αρνί καπνιστό
Κρασί Λευκό Χρυσοχόου (ξινόμαυρο, Μερλό) ή Ρετσίνα Κεχριμπάρι (Ροδίτης) ή Κόκκινο (ξινόμαυρο)
Γλυκό ημέρας
Τιμή 30€
«Ψαροταβέρνα ο Νίκος»
Μεθώνη Ημαθίας
(Δευτέρα του Πάσχα μεσημέρι 21.04)
Καλωσόρισμα
ψωμί στα κάρβουνα
Σαλάτες
Ταραμοσαλάτα αφρό με λευκό ταραμά
Μελιτζανοσαλάτα καπνιστή
Σαλάτα παντζάρι ψητό στα κάρβουνα με καρύδια
Κυρίως πιάτα
Φρέσκο καλαμάρι τηγανητό
Σουπιά στιφάδο
Γλώσσα τηγανητή
Γλυκό
Πουτίγκα της Ελευθερίας
Το φαγητό θα συνοδεύεται από το υπέροχο τοπικό λευκό κρασί
Κτήμα Χρυσοχόυ (Μαλαγουζιά)
Τιμή 32€
Αναχώρηση το πρωί από τα γραφεία του Cosmorama. Μετά από μία στάση για καφέ, φτάνουμε νωρίς το μεσημέρι στο Λιτόχωρο στους πρόποδες του Ολύμπου για να επισκεφτούμε τη Μονή Αγίου Διονυσίου όπου ο πατέρας Αμφιλόχιος θα μας ξεναγήσει στο μικρό μουσείο της Μονής και θα μας εξηγήσει πως ανάμεσα στα θρησκευτικά καθήκοντα του βρίσκει χρόνο και ασχολείται με την εκτροφή μάυρων χοίρων και όχι μόνον.
Στη συνέχεια μας περιμένει στο κοντινό χωριό Κονταριώτισσα η κα Ελευθερία Τζιάτζιου με μια μικρή εξερεύνηση για τρούφες στο δάσος με τη βοήθεια της χαριτωμένας σκυλίτσας της.
Αργά το μεσημέρι φτάνουμε στη Βέροια που θα αποτελέσει και το κέντρο των εξορμήσεων μας στην κεντρική Μακεδονία. Μας περιμένουν για φαγητό στο ξεχωριστό εστιατόριο 12 Γράδα. Μετά το φαγητό θα τακτοποιηθούμε στο όμορφο ξενοδοχείο μας.
Το απόγευμα και το βράδυ ελεύθερο για πρώτη γνωριμία με την πόλη.Ημέρα 2η Μεγάλη Παρασκευή (18/04) : Βέροια (Έδεσσα, Γιαννακοχώρι, Μιέζα, Νάουσα, Άλσος του Αγίου Νικολάου)
Το πρωί μετά από ένα ωραίο πρωινό ξεκινάμε με το πούλμαν μας με κατεύθυνση βορειοδυτική.
Πρώτος στόχος μας η Έδεσσα με τους καταρράκτες της, τα κεράσια και τον παραδοσιακό οικισμό Βαρόσι με τα χρωματιστά σπίτια. Μετά την γνωριμία μας με το κέντρο της πόλης και τους καταρράκτες, θα απολαύσουμε το καφεδάκι μας στην πλατεία του Πάρκου καταρρακτών.
Συνεχίζουμε με το πούλμαν μας για το Γιαννακοχώρι. Εκεί θα μπούμε στα χωράφια του Κυρ Γιάννη – δηλαδή τo Κτήμα και το οινοποιείο του Γιάννη Μπουτάρη του μεγάλου αυτού οινοπαραγωγού και πρώην Δήμαρχου Θεσσαλονίκης, που όταν χώρισε με τον αδερφό του Κωνσταντίνο την οικογενειακή επιχείρηση, δημιούργησε το Κτήμα Κυρ Γιάννη με καινούργια προϊόντα και φυσικά κυρίαρχη ποικιλία το ξινόμαυρο. Μας περιμένει μια ξενάγηση.
Επόμενος προορισμός μας η Μιέζα και ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου όπου ο Αριστοτέλης μύησε τις φυσικές επιστήμες στον Μέγα Αλέξανδρο. Στο Κέντρο Πολιτισμού της Σχολής Αριστοτέλους θα μάθουμε τα πάντα για το γεγονός από τον κο Παξιμαδάκη. Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να επισκεφτούμε και τους παρακείμενους Μακεδονικούς τάφους με εντυπωσιακά δείγματα αρχαίας ζωγραφικής. Στην Νάουσα πάλι θα γνωρίσουμε το ολοκαίνουργιο Μουσείο ΕΡΙΑ – Κέντρο Βιομηχανικής Κληρονομιάς που διηγείται την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας που σημάδεψε την πόλη για πολλά χρόνια καθιστώντας την το ‘ Μάντσεστερ των Βαλκανίων.
Στο πανέμορφο Άλσος του Αγίου Νικολάου με τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, 3 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη θα βρεθούμε αμέσως μετά στις Τέσσερις εποχές, για ένα νηστίσιμο γεύμα με πέστροφες και όχι μόνο.
Μετά το φαγητό θα απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας στην κεντρική πλατεία της Νάουσας – το μπαλκόνι της Μακεδονίας μιλώντας γα το τοπικό δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’, με υπέροχη θέα τον κάμπο των ροδακινιών.
Μετά τον καφέ επιστρέφουμε στην Βέροια για ξεκούραση στο ξενοδοχείο μας.
Το απόγευμα θα πάμε βόλτα με τα πόδια στο κέντρο της πόλης και το βράδυ θα ακολουθήσουμε τον Επιτάφιο.
Μετά το γνωστό πρωινό ξεκινάμε για την ‘μικρή Καππαδοκία της Κοζάνης’ για να ανακαλύψουμε ένα σημαντικό γεωλογικό και περιβαλλοντικό μνημείο το Γεωπάρκο Μπουχάρια ένα φυσικό σπάνιο φαινόμενο κωνικών σχηματισμών σε κοκκινωπό χρώμα που μοιάζουν με καμινάδες, παντελώς άγνωστο. Πέτρινοι διάδρομοι, σκαλοπάτια, ξύλινα κιόσκια και παγκάκια, επιτρέπουν την εύκολη περιήγηση σε όλη την περιοχή.
Στην διαδρομή μας θα περάσουμε από μια υπέροχη γέφυρα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, ενός χώρου που αποπνέει απόλυτη ηρεμία.
Περνώντας από τον Κρόκο Κοζάνης θα μιλήσουμε για τον αναγκαστικό συνεταιρισμό γυναικών του Κρόκου Κοζάνης και το χρυσοφόρο προϊόν για την Ελλάδα τον κρόκο ή ζαφορά.
Ακολουθεί κοντά στο Αμύνταιο η επίσκεψη σε ένα σημαντικό Οινοποιείο της Βόρειας Ελλάδας το Κτήμα Άλφα με ξενάγηση και μικρή οινογνωσία.
Στο Αμύνταιο θα περάσουμε από το Κτήμα Ναουμίδη Πιπεριά να δούμε τις γνωστές πιπεριές Φλωρίνης και τα άλλα τοπικά προϊόντα του και θα καταλήξουμε στο εστιατόριο Ναουμίδη με θέα τη λίμνη Τριχωνίδα, όπου θα γευματίσουμε με ένα επιλεγμένο νηστίσιμο μενού.
Μετά το φαγητό θα επιστρέψουμε στη Βέροια.
Αργά το απόγευμα θα επισκεφτούμε το Εκκοκκιστήριο των ιδεών για να γνωρίσουμε μια προσωπικότητα της πόλης την κυρία Μαίρη Νασλίδου που θα μας πει ιστορίες για την πόλη και θα μας τρατάρει τσάι και συμπαραμαρτούντα.
Το βράδυ θα πάμε στην Ανάσταση.
Μετά από ένα όμορφο πρωινό ξεκινάμε τη μέρα μας με μια επίσκεψη στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά με την ιδιόρρυθμη Αρχιτεκτονική. του. Θα μας μιλήσει ο Πατήρ Δαυίδ.
Συνεχίζουμε για την δεύτερη Μονή της σημερινής μας περιήγησης, την Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Σκήτη σε μια πλούσια φύση και με μια υπέροχη θέα στα στενά όπου ρέει ο ποταμός Αλιάκμονας.
Κατευθυνόμαστε για την ορεινή Κουμαριά Ημαθίας για ένα εναλλακτικό Πασχαλινό γεύμα στο στολίδι της περιοχής Όπως Παλιά με σπεσιαλιτέ τα καπνιστά κρέατα.
Το απόγευμα αφού ξεκουραστούμε στο ξενοδοχείο μας, θα ξεναγηθούμε στη πόλη της Βέροιας από την εμπνευσμένη ξεναγό κα Αγγελική Γιαννάκη.
Αφήνοντας πίσω μας την Βέροια θα περάσουμε πρώτα από την Βεργίνα για να δούμε τον Βασιλικό τάφο του Φιλίππου της Μακεδονίας και άλλων επιφανών πολιτών στο υποβλητικά υποφωτισμένο Μουσείο με τους αμύθητους θησαυρούς που έφερε στο φώς ο αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος.
Σε απόσταση επαφής βρίσκεται το ολοκαίνουργιο Μουσείο των Αιγών που αποτελεί μια τομή στον σχεδιασμό μουσείων στην Ελλάδα, δημιούργημα της αρχαιολόγου Αγγελικής Κοτταρίδη. Ξεναγός μας η κα Γιαννάκη.
Δεν θα παραλείψουμε να δούμε το νεοπαραδοθέν ανάκτορο.
Τελευταίος προορισμός μας είναι το ψαροχώρι Μεθώνη Πιερίας δίπλα στη θάλασσα για ένα τελευταίο γεύμα με φρέσκα ψάρια στην ‘Ψαροταβέρνα ο Νίκος’ μαγειρεμένα ονειρικά από την κα Ελευθερία.
Αμέσως μετά θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα. όπου θα φτάσουμε νωρίς το βράδυ.
Αναχώρηση | Δωμάτιο | Τιμή κατ' άτομο | Φόροι | Συνολική Τιμή | Bonus | Κράτηση |
---|---|---|---|---|---|---|
17/04/2025 | Δίκλινο | Τιμή / Άτομο:495 € | 495 € | - | {"pa_room":"double-room","pa_departure_date":"2025-04-17"} | |
17/04/2025 | Μονόκλινο | Τιμή / Άτομο:585 € | 585 € | - | {"pa_room":"single-room","pa_departure_date":"2025-04-17"} |
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Αθηνά Κ. (Οκτώβριος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Χθες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μαζί σας στην Μακρόνησο. Αρχικά, να αναφέρω συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση αυτής της εκδρομής σε έναν μαρτυρικό τόπο που δυστυχώς δεν προβάλλεται στα Μέσα. Η ξεναγός μας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οργανωμένη, ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, με σημειώσεις, φωτογραφίες και αναφορές που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος, τυπική στους χρόνους και πλήρως βοηθητική στο που να φάμε στην πόλη του Λαυρίου. Η εκδρομή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτή. Επιπρόσθετα, εντυπωσιαστήκαμε από τον ξεναγό του μουσείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την επικοινωνιακή του δεινότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι συντελείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη. Μόνο καλά λόγια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”
Στεφανία Λ. (Μάιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Όλο το ταξίδι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ο αρχηγός μας ήταν καταπληκτικός. Οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους εξαιρετικές καθώς και οι ξεναγήσεις.”
Χριστίνα Σ. (Μάρτιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για τα προγράμματά σας. Αν είναι δυνατόν να επαναλάβετε του χρόνου ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ! απίστευτο πρόγραμμα και παροχές.”
Νίκος Κ. (Σεπτέμβριος ’23)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Είναι το δεύτερο μονοήμερο ταξίδι που κάνω μαζί σας και ήθελα να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για το αποτέλεσμα. Άψογη διοργάνωση, καθαρό πούλμαν, ευγενέστατος οδηγός, συνέπεια στα πάντα. Για τον κύριο Πετρίδη τι να πρωτοπώ. Υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός ξεναγός. Για μένα που δουλεύω τόσο πολύ και δυσκολεύομαι να ξεκλέψω χρόνο για τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά μια μεγάλη ανάσα. Μπράβο σας παιδιά είστε ΑΨΟΓΟΙ!!!”
Νάνσυ Τ. (Νοέμβριος ’22)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για την εκπληκτική διοργάνωση της εκδρομής. Εξαιρετικός ξεναγός, μορφωμένος, ευγενικός και πρόθυμος να τρέξει για όλους, πεντακάθαρο πούλμαν και ευγενέστατος οδηγός. Μπράβο σας!”
Νάνσυ Τ. (Σεπτέμβριος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της εξόρμησής μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εξόρμηση. Η επιλογή του αρχηγού την έκανε ακόμα καλύτερη. Πρόσχαρος και ενημερωμένος. Εύχομαι να τα ξαναπούμε και για άλλο προορισμό.”
Μαρία Δ. (Ιούλιος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Αισθάνθηκα ότι ταξιδεύω με φιλική παρέα και όχι με γκρουπ!”
Μαρία Μ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Πολύ καλή οργάνωση, ποιότητα μεταφορικών μέσων.”
Ανδρόμαχος Δ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Ακρίβεια εκτέλεσης. Μεστό πρόγραμμα, σωστή ξενάγηση.”
Χαράλαμπος Ζ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Τέλεια οργάνωση!”
Νάντια Κ. (Σεπτέμβριος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 4 από 5“Καλή οργάνωση, ποικιλία στο πρόγραμμα και πληρότητα.”
Παναγιώτα Μ. (Ιούνιος ’19)
“Υπέροχη εκδρομή με μια εξαιρετική ξεναγό και έναν καταπληκτικό οδηγό, ο οποίος συνάντησε πάρα πολλές δυσκολίες λόγω της καταρρακτώδους βροχής! Πέρασα πάρα πολύ ωραία!
“