Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Σύρος (2)
Χώρα: Ελλάδα
Πόλη: Σύρος (2)
Εξερεύνηση του νησιού – πρωτεύουσας των Κυκλάδων που φέρει ατόφια τα σημάδια ενός δυτικότροπου πολιτισμού με επιρροές από την ανατολή. Ένα διαφορετικό τριήμερο στην Σύρο με πρωταγωνιστές τα τοπικά προϊόντα, τις διατροφικές συνήθειες και τον πολιτισμό που εκπορεύεται από αυτές και όχι μόνο. Η Σύρος είναι δυο λόφοι, δυο εκκλησιές, δυο θρησκείες, δυο πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν παράλληλα, ξεχωριστά και μαζί ταυτόχρονα, που περιχαρακώθηκαν αλλά και αναμείχθηκαν. Τα τοπικά αγροτικά προϊόντα αποτέλεσαν τη βάση της διατροφής του μεσαιωνικού πληθυσμού της άνω Σύρας και οι λιγοστές τοπικές συνταγές που δημιουργήθηκαν από την ανάγκη μιας κάποιας διατροφικής ποικιλίας στηρίχτηκαν σε αυτά. Από την άλλη υπήρξαν και οι νέες μαγειρικές συνταγές που έφεραν οι πρόσφυγες από την Χίο, την Κάσο, την Σαντορίνη και την Μικρά Ασία. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι καινούργιες τεχνικές και τα νέα υλικά που η εμπορική πλέον Ερμούπολη έφερνε στο νησί. Η σύγχρονη εποχή ξεπροβάλλει για τη Σύρο σήμερα με την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής ώστε να υπάρχει επάρκεια σε οπωρολαχανικά. Η τουριστική ανάπτυξη έδωσε το έρεισμα σε κάποιους νέους επιχειρηματίες της εστίασης να εξελίξουν την πατροπαράδοτη γεύση και να δημιουργήσουν μια νέα ελληνική κουζίνα.
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.
Λόγω των ειδικών συνθηκών COVID-19 σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:
(Αφορά τα μέσα μετακίνησης όπως τρένα, καράβια, βαρκάκια, κ.λπ.)
(Παρασκευή μεσημέρι 23/7)
Εστιατόριο Σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας
Χωριάτικη Κυκλαδίτικη σαλάτα με κάπαρη και αιγοπρόβειο τυρί
Καρπούζι ψητό με mesclun ρόκας, Μαστέλο και λάδι τρούφας
Χορτόπιτα με φύλλο καλαμποκιού, μάραθο και ξινομυζήθρα Σύρου
Χταπόδι με καπνιστή μελιτζάνα, ψητό σκόρδο και Συριανό αγγουράκι πίκλα
Σκορδομακάρονα με κόκκινη πιπεριά, τσακιστές ελιές με μάραθο και ξερή μυζήθρα Πάρου
Αρνί με γέμιση λιαστής ντομάτας ’Σαν Μιχάλη’, αρακά, πουρέ παστινάκι και σάλτσα του αρνιού
Κρασί λευκό & κόκκινο από το τοπικό οινοποιείο
Γλυκό έκπληξη
Τιμή 30€
(Σάββατο μεσημέρι 24/7)
Εστιατόριο Δημιουργικής Ελληνικής Κουζίνας
Σεφ Κωστής Μπουγιούρης
Συριανή χωριάτική σαλάτα με ντοματίνια, κορδέλες αγγουριού, φέτα, κρίταμο και κάπαρη
Μπαρμπουνοφάσουλα με δυόσμο, βασιλικό και ξίγαλο Σητείας
Ιμάμ με ντόπιες μελιτζάνες
Φρέσκια αγκινάρα γεμιστή με κιμά και μπεσαμέλ από βουβαλίσιο γάλα
Κουνέλι στιφάδο με δενδρολίβανο
Κόκορας με μακαρούνες και ξινοτύρι
Κρασί λευκό & κόκκινο από το τοπικό οινοποιείο
Τσίζκεικ αφράτο με συριανή μυζήθρα και ντόπιες μαρμελάδες Άρωμα
Τιμή 30€
Άνω Σύρα
(Κυριακή μεσημέρι 25/7)
Παραδοσιακή ταβέρνα
Καπαροσαλάτα
Μαραθόπιτα
Πράσινη σαλάτα με ξερά σύκα και σος από θυμαρίσιο μέλι
Γρονθοτυράκια ( από το τυροκομείο Ζωζεφίνος)
Κεφτέδες με συνταγή του παππού (60 χρόνων)
Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες Σύρου
Αρνάκι στη λαδόκολα με τυρί σαν Μιχάλη
Λευκό και κόκκινο χύμα κρασί
Τιμή 22€
Συνάντηση νωρίς το πρωί στον σταθμό του τρένου στον Πειραιά για να περάσουμε στο λιμάνι και να επιβιβαστούμε στο πλοίο για τη Σύρο. Μόλις φτάσουμε στον προορισμό μας θα κατευθυνθούμε στο κοντινό οικογενειακό ξενοδοχείο και θα τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας. Λίγο αργότερα θα συγκεντρωθούμε και θα ξεκινήσουμε το οδοιπορικό μας κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία. Η περιήγησή μας με τα πόδια περιλαμβάνει το Ιστορικό Κέντρο, δηλαδή την πλατεία Μιαούλη με το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πνευματικό Κέντρο όπου θα ξεναγηθούμε στα ειδώλια Κυκλαδικής τέχνης αλλά και το Θέατρο Απόλλων. Θα ακολουθήσει σύντομο πέρασμα από την κεντρική αγορά τροφίμων, το Delicatessen του Κώστα Πρέκα, την παραδοσιακή κάβα του Γιώργου Κριτσίνη για να καταλήξουμε στον ιερό ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου (1828) και να θαυμάσουμε το ομώνυμο έργο του Δομίνικου Θεοτοκοπούλου. Θα μας ξεναγήσει με τον μοναδικό του τρόπο ο Παπά-Κώστας. Δίπλα βρίσκεται η Λουκουμοποιία της Κας Ντίνας Συκουκρή η οποία θα μας πει τα πάντα για το λουκούμι και θα μας γλυκάνει όμορφα. Για φαγητό μας περιμένει ο Σεφ Δημήτρης Πλυτάς στο Εστιατόριο Πέρι Τίνος με ένα ευφάνταστο μενού.
Το απόγευμα θα μας βρει για περίπατο και καφέ ή μπάνιο στη συνοικία ‘Βαπόρια’ με τα υπέροχα νεοκλασικά, αφού περάσουμε από τον περίτεχνα διακοσμημένο Ναό του Αγίου Νικολάου ή για βόλτα στα μαγαζιά της Ερμούπολης. Το βράδυ μας περιμένει Σινεμαδάκι, το Θέατρο Απόλλων αν πετύχουμε καλή παράσταση ή μπαρότσαρκα.
Με ένα όμορφο πρωινό ξεκινάει η ημέρα μας και στις 9:00 θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για την πρώτη μας επίσκεψη στην Οικοτεχνία Κώστα Πρέκα για να παρακολουθήσουμε την τυποποίηση προϊόντων του νησιού. Η επόμενη επίσκεψη μας είναι στο Βιομηχανικό Μουσείο με την εξαιρετική παρουσίαση του φυσιοδίφη Αχιλλέα Δημητρόπουλου. Αμέσως μετά θα περάσουμε από τη Βάρη για να γνωρίσουμε δύο νεωτεριστές αγρότες που χρησιμοποιούν την μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Θα μας μιλήσει γι’ αυτήν ο Χρήστος Μακρυωνίτης.
Η Δελαγράτσια, το θέρετρο του νησιού είναι ο επόμενος στόχος μας, για να δούμε τα όμορφα αρχοντικά της. Συνεχίζοντας την περιήγησή μας στις νοτιοδυτικές παραλίες του νησιού, θα περάσουμε από την Βήσσα για να γνωρίσουμε τον συμπαθή εκπρόσωπο της νέας τυροκομικής μονάδας Τυροσύρα (2014) κο Δημήτρη Ρούσσο που θα μας μιλήσει για τα προϊόντα της οικοτεχνίας αποκλειστικά από αγελαδινό Συριανό γάλα. Λίγο πιο κάτω στον Φοίνικα θα αγοράσουμε τα υπέροχα ψωμάκια του φούρνου του Ντάνου για να τσιμπήσουμε το κάτι τι μας. Θα καταλήξουμε στην πανέμορφη παραλία Γαλησσάς για μπάνιο και φαγητό στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα που σερβίρει στην αμμουδιά τις δημιουργίες του χαρισματικού Σεφ Κώστα Μπουγιούρη ο οποίος παρουσιάζει ένα πολύχρωμο μενού που ανανεώνεται συνεχώς με πιάτα που πατάνε στην παράδοση και κλείνουν το μάτι στον νεοτερισμό. Μετά το φαγητό θα περάσουμε από την παραλία Κίνι και ανηφορίζοντας προς Ερμούπολη θα περάσουμε από το ορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας με τους ονομαστούς αργαλειούς για να θαυμάσουμε τις μοναδικές αγιογραφίες του αλλά και την γαλήνη που προσφέρει η υπέροχη θέα στο Κίνι.
Τέλος θα επιστρέψουμε στην Ερμούπολη και το ξενοδοχείο μας για ξεκούραση. Αργά το απόγευμα και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, όσοι επιθυμούν μπορούν να πιουν το ουζάκι τους στον Ταρσανά με τα ξύλινα σκαριά των καϊκιών στα πόδια τους.
Μετά το πρωινό θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν μας για να επισκεφτούμε το βορειοδυτικό άκρο του νησιού και συγκεκριμένα το εγκαταλειμμένο χωριό Σαν Μιχάλη. Στη διαδρομή θα δούμε ένα διαφορετικό, άγριο τοπίο, την κυκλαδίτικη όψη της Σύρου. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη – ξενάγηση στο χωριό θα επιστρέψουμε στην άνω Σύρα για μια επίσκεψη στο κάστρο, το μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη στο σπίτι του Μάρκου, στην καθολική εκκλησία των Καπουτσίνων και για μια ενατένηση της Ερμούπολης από ψηλά. Το πρωινό θα τελειώσει με ένα ελαφρύ δείπνο στου Λιλλή στο παλιό καπηλιό που εμφανίζονταν ο Μάρκος, με τοπικές λιχουδιές. Ξεναγός μας και μάγειρας ο εγγονός του αρχικού ιδιοκτήτη Λεονάρδος Ρούσσος. Μετά το φαγητό θα επιβιβαστούμε για τελευταία φορά στο πούλμαν μας για την Ερμούπολη.
Η επιβίβαση στο πλοίο μας και η αναχώρηση για τον Πειραιά θα σημάνει την αρχή του τέλους της εκδρομής μας.
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Στεφανία Λ. (Μάιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Όλο το ταξίδι ήταν πολύ καλά οργανωμένο. Ο αρχηγός μας ήταν καταπληκτικός. Οι επισκέψεις στους διάφορους χώρους εξαιρετικές καθώς και οι ξεναγήσεις.”
Χριστίνα Σ. (Μάρτιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για τα προγράμματά σας. Αν είναι δυνατόν να επαναλάβετε του χρόνου ΚΑΡΠΑΘΟΣ/ΚΑΣΟΣ! απίστευτο πρόγραμμα και παροχές.”
Νίκος Κ. (Σεπτέμβριος ’23)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Είναι το δεύτερο μονοήμερο ταξίδι που κάνω μαζί σας και ήθελα να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά για το αποτέλεσμα. Άψογη διοργάνωση, καθαρό πούλμαν, ευγενέστατος οδηγός, συνέπεια στα πάντα. Για τον κύριο Πετρίδη τι να πρωτοπώ. Υπέροχος άνθρωπος, εξαιρετικός ξεναγός. Για μένα που δουλεύω τόσο πολύ και δυσκολεύομαι να ξεκλέψω χρόνο για τον εαυτό μου, ήταν πραγματικά μια μεγάλη ανάσα. Μπράβο σας παιδιά είστε ΑΨΟΓΟΙ!!!”
Νάνσυ Τ. (Νοέμβριος ’22)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Συγχαρητήρια για την εκπληκτική διοργάνωση της εκδρομής. Εξαιρετικός ξεναγός, μορφωμένος, ευγενικός και πρόθυμος να τρέξει για όλους, πεντακάθαρο πούλμαν και ευγενέστατος οδηγός. Μπράβο σας!”
Νάνσυ Τ. (Σεπτέμβριος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της εξόρμησής μας. Ήταν πραγματικά μια πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική εξόρμηση. Η επιλογή του αρχηγού την έκανε ακόμα καλύτερη. Πρόσχαρος και ενημερωμένος. Εύχομαι να τα ξαναπούμε και για άλλο προορισμό.”
Μαρία Δ. (Ιούλιος ΄21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Αισθάνθηκα ότι ταξιδεύω με φιλική παρέα και όχι με γκρουπ!”
Μαρία Μ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Πολύ καλή οργάνωση, ποιότητα μεταφορικών μέσων.”
Ανδρόμαχος Δ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Ακρίβεια εκτέλεσης. Μεστό πρόγραμμα, σωστή ξενάγηση.”
Χαράλαμπος Ζ. (Μάιος ’21)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Τέλεια οργάνωση!”
Νάντια Κ. (Σεπτέμβριος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 4 από 5“Καλή οργάνωση, ποικιλία στο πρόγραμμα και πληρότητα.”
Παναγιώτα Μ. (Ιούνιος ’19)
“Χθες, ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία στην εκδρομή που πραγματοποιήσαμε μαζί σας στην Μακρόνησο. Αρχικά, να αναφέρω συγχαρητήρια για την ιδέα και υλοποίηση αυτής της εκδρομής σε έναν μαρτυρικό τόπο που δυστυχώς δεν προβάλλεται στα Μέσα. Η ξεναγός μας, ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική. Οργανωμένη, ιδιαίτερα γνώστης του αντικειμένου, με σημειώσεις, φωτογραφίες και αναφορές που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος, τυπική στους χρόνους και πλήρως βοηθητική στο που να φάμε στην πόλη του Λαυρίου. Η εκδρομή δεν θα ήταν η ίδια χωρίς αυτή. Επιπρόσθετα, εντυπωσιαστήκαμε από τον ξεναγό του μουσείου, ο οποίος με τις γνώσεις του και την επικοινωνιακή του δεινότητα μας βοήθησε να κατανοήσουμε τι συντελείται στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Ήταν η πρώτη φορά που ταξιδέψαμε με το ταξιδιωτικό σας γραφείο και σίγουρα θα υπάρξει και επόμενη. Μόνο καλά λόγια. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.”