Η Τήνος ήταν πάντοτε συνδυασμένη στο μυαλό μας με θρησκευτικό τουρισμό και όχι άδικα γιατί η Θαυματουργή Παναγία της συσπειρώνει κάθε χρόνο την μισή Ελλάδα. Όμως υπάρχει και μια άλλη Τήνος με ανεκτίμητους θησαυρούς που εμείς και εσείς οι εξερευνητές – συνταξιδιώτες καλούμαστε να ανακαλύψουμε.
Είναι η Τήνος των μικρών ανέγγιχτων χωριών με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, του σκληρού αλλά όμορφου Κυκλαδικού τοπίου, των μοναστηριών και των αρχαιοτήτων, των περιστερώνων και των γεωλογικών σχηματισμών, της μαρμαροτεχνίας αλλά και της τέχνης του Τσόκλη και του Χαλεπά. Τέλος είναι η σχεδόν αυτόνομη διατροφικά Τήνος με τυροκομικά, κτηνοτροφία, αλιεία, ελιές, βότανα και οπωροκηπευτικά που μετασχηματίζονται σε γευστικά πιάτα στα πολλά ενδιαφέροντα εστιατόριά της. Και μην ξεχνάμε το κρασί και την μπύρα της. Είναι ο παράδεισος των ευζωιστών. Ας περπατήσουμε λοιπόν μαζί τα γευστικά και όχι μόνον μονοπάτια της.
Τα γαστρονομικά μας ταξίδια
επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.