Ένα μοναδικό ταξίδι που ξεκινάει από την «κοσμοπολίτικη» και αμφιλεγόμενη Καλκούτα και φιλοδοξεί να σας μυήσει στα απομονωμένα και γεμάτα αντιθέσεις βασίλεια των Ιμαλαΐων. Σκαρφαλωμένα σε απόκρημνες πλαγιές, τα τέσσερα αυτά βασίλεια, κρύβουν ένα τεράστιο πλούτο βουδιστικής παράδοσης. Στη λιλιπούτεια μοναστική πολιτεία του Μπουτάν, το «Βασίλειο του Δράκου», θα ανακαλύψουμε έναν άγνωστο κόσμο με εντελώς διαφορετικά ήθη κι έθιμα, ενώ στην άλλη άκρη της Στέγης του Κόσμου, στο απομονωμένο και δύσβατο Λαντάκ, το επονομαζόμενο Μικρό Θιβέτ, θα μας μαγέψουν τα λαμπρά θιβετιανά μοναστήρια, «γαντζωμένα» κυριολεκτικά στις πιο σκληροτράχηλες γωνιές της άγονης αυτής χώρας. Το επιβλητικό τοπίο σε συνδυασμό με τις ασκητικές μορφές των μοναχών, κάνουν τα μοναστήρια της περιοχής να μοιάζουν με ησυχαστήρια μιας άλλης εποχής, ξεκομμένα από οτιδήποτε υλικό και κοσμικό. Η τραχιά μορφή των ορεινών όγκων μαλακώνει με τη ζεστασιά και τη φιλικότητα που αποπνέουν οι άνθρωποι αυτών των περιοχών. Τέλος, στο πολύπαθο Κασμίρ, η ψυχή μας, αφού αφουγκραστεί τους ανάμεικτους ήχους της ινδουιστικής και μουσουλμανικής κουλτούρας, θα καθρεφτιστεί  στα γαλήνια  νερά της λίμνης του Σριναγκάρ. Ένα ταξίδι μεστό από εντυπώσεις και συγκινήσεις που συγκλονίζουν τον επισκέπτη.

 

Ένα ξεχωριστό ταξίδι

Στο πρόγραμμα που ακολουθεί δεν θα σας απαριθμήσουμε τα αξιοθέατα ένα-ένα.
Ούτε θα προσπαθήσουμε να σας εντυπωσιάσουμε με ονόματα εξωτικά μοναστηριών κι ησυχαστηρίων για να γεμίσουμε τις σελίδες που ακολουθούν. Σε αυτό το πρόγραμμα θα σας πούμε απλά να μας ακολουθήσετε. Να μας εμπιστευθείτε τη δίψα σας για μάθηση και εξερεύνηση μιας περιοχής του πλανήτη που εδώ και χρόνια τη γνωρίζουμε καλά! Την έχουμε περπατήσει δεκάδες φορές και είμαστε σίγουροι πως σε αυτό το οδοιπορικό θα γυρίσετε πίσω όχι μόνο με χιλιάδες φωτογραφικές εικόνες αλλά και με μία «σοφία» που με έναν τρόπο μαγικό μεταλαμπαδεύεται στους ταξιδιώτες που τολμούν να φτάσουν ως εδώ. Όσα ιστορικά στοιχεία κι αν αναφέρουμε, όσες περιγραφές κι αν κάνουμε είναι σίγουρο πως δεν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο ελάχιστο την ένταση και την ουσία του χώρου. Σε αυτό το ταξίδι οι λέξεις μουσείο, ναός, μοναστήρι, προσευχή ξεφεύγουν από την στενή σημασιολογική τους διάσταση και γίνονται κατάσταση ψυχική και πνευματική που με την ιδιαίτερη προσέγγιση αυτού του ταξιδιού θα σας συνεπάρουν – είτε το θέλετε είτε όχι – στο μαγικό κόσμο του υπερφυσικού.
Μην ψάξετε λοιπόν οδηγούς και περιγραφές γιατί οι συγκρίσεις δεν βοηθούν. Αυτό το ταξίδι θέλει ψυχή κι εμείς το ξέρουμε από πρώτο χέρι.