Χώρα: Μπαγκλαντές
Πόλη: Ντάκα (2), Τσιταγκόνγκ (1), Ρανγκαμάτι (1)
Χώρα: Ινδία
Πόλη: Καλκούτα (2), Μπουμπανέσβαρ (1), Πούρι (2), Γκαπαλπούρ (1), Ραγιαγκάντα (1), Σιμιλιγκούδα (2), Βισακαπατνάμ (1), Χαϊντεραμπάντ (3), Μπαβναγκάρ (1), Σομνάθ (1), Μπουζ (2), Ντασάντα (1), Δελχί (2)
Χώρα: Μπαγκλαντές
Πόλη: Ντάκα (2), Τσιταγκόνγκ (1), Ρανγκαμάτι (1)
Χώρα: Ινδία
Πόλη: Καλκούτα (2), Μπουμπανέσβαρ (1), Πούρι (2), Γκαπαλπούρ (1), Ραγιαγκάντα (1), Σιμιλιγκούδα (2), Βισακαπατνάμ (1), Χαϊντεραμπάντ (3), Μπαβναγκάρ (1), Σομνάθ (1), Μπουζ (2), Ντασάντα (1), Δελχί (2)
Η πληθυσμιακή πολυμορφία της περιοχή της Ορίσα είναι σίγουρα από τις πιο πλούσιες όχι μόνο της Ινδίας αλλά οποιασδήποτε άλλης περιοχής του πλανήτη. Σχεδόν αποκομμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και αποκλεισμένη από τον τουρισμό κατάφερε να διατηρήσει την εθνογραφική της ισορροπία και να διαφυλάξει μοναδικά όχι μόνο την σύσταση του πληθυσμού αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής των φυλών που κατοικούν εκεί. Tο ταξίδι τραχύ, κάποιες μέρες οι ανέσεις λιγοστές, όμως το θέαμα αποζημιώνει όσους τολμήσουν να ξεκινήσουν για αυτή την σχεδόν «αχαρτογράφητη» από τουριστικής τουλάχιστον άποψης Ινδία. Όλα αυτά φυσικά συνοδεύονται από τις κοσμοπολίτικες μητροπόλεις της Καλκούτα και του Χαϊντεραμπάντ, τους περίφημους ναούς στο Πούρι και στο Κόναρκ, και φυσικά το «άγνωστο» αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μπανγκλαντές συμπληρώνει το πιο πλήρες ταξίδι στις ανατολικές εσχατιές της Υποηπείρου.
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω ενδιάμεσου σταθμού για τη Ντάκα, την πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.
Άφιξη νωρίς το πρωί στην Ντάκα, την γνωριμία με την οποία μεταθέτουμε για αργότερα. Σήμερα, αφού πάρουμε πρωινό σε κάποιο ξενοδοχείο της πόλης, θα αναχωρήσουμε οδικά για τη Τσιταγκόνγκ, η οποία χτισμένη στα ανατολικά του κόλπου της Βεγγάλης, είναι η δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Μπανγκλαντές, την πάλαι ποτέ Ανατολική Βεγγάλη, που προήλθε από τα σπλάχνα της Ινδίας την εποχή του διαχωρισμού της με το όνομα Ανατολικό Πακιστάν, που διατήρησε μέχρι το 1971, οπότε και πήρε τη σημερινή της ονομασία η χώρα. Άφιξη και ξενάγηση της πόλης όπου κυρίαρχη θέση έχουν το μνημείο των Πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Εθνολογικό Μουσείο. Αμέσως μετά μεταφορά στο ξενοδοχείο μας.
Μετά το πρωινό εγκαταλείπουμε τις πεδινές περιοχές του Δέλτα του Γάγγη και του Βραχμαπούτρα και ανηφορίζοντας τους λόφους της περιοχής περνώντας διαμέσου ενός καταπράσινου τοπίου φθάνουμε στην περιοχή του Ρανγκαμάτι, εδώ που ζουν οι Σινο-βιρμανικές φυλές ακριβώς στο «ανθρωπολογικό μεταίχμιο» της υποηπείρου με την ανατολική Ασία. Η απογευματινή μας γνωριμία με την περιοχή ξεκινάει με μία ειδυλλιακή βαρκάδα στη λίμνη της περιοχής και συνεχίζεται με επίσκεψη στα «ξεχασμένα» χωριά των φυλών της περιοχής που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις πλαγιές των λόφων, πνιγμένα στο πράσινο και πλημμυρισμένα από «εικόνες» που έχουν χαθεί εδώ και καιρό σε άλλα μέρη της Ασίας.
Πρωινή αναχώρηση διασχίζοντας ορυζώνες και παραποτάμους του Δέλτα πρώτα για να επισκεφθούμε την παλιά πρωτεύουσα Σοναργκαόν, εδώ που οι μουσουλμάνοι Μουγκάλ κυβερνήτες της Βόρειας Ινδίας άφησαν το στίγμα της αρχιτεκτονικής τους υπεροχής, στα μεγαλόπρεπα μνημεία που σώζονται μέχρι και σήμερα. Τέλος φθάνουμε αργά το απόγευμα στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Ντάκα.
Αμέσως μετά το πρωινό θα γνωρίσουμε την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές και θα ξεναγηθούμε στα κυριότερα μνημεία της όπως το Κοινοβούλιο, το Κάστρο Λαλμπαγκ, το Ασάν Μανζίλ που σήμερα στεγάζει το Εθνικό Μουσείο της χώρας, το Σαχίντ ΜΙνάρ και το Τζαμί Μπαιτούλ Μουκαράμ. Νωρίς το βράδυ δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και μεταφορά στο αεροδρόμιο απ’ όπου αργότερα πετάμε για την Καλκούτα, στη γειτονική Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας.
Σήμερα θα γνωρίσουμε τη Καλκούτα, την πόλη των αντιθέσεων, της χαράς και της λύπης, της ελπίδας και της απελπισίας, του πλούτου και της φτώχειας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Ινδίας και ο πυρήνας της εθνικής κουλτούρας. Ιδρύθηκε από τους Άγγλους το 1690 και ήταν η πρωτεύουσά τους μέχρι το 1911 οπότε και μεταφέρθηκε στο Νέο Δελχί. Στην ξενάγηση θα επισκεφθούμε τον ναό της Κάλι (που είναι ο ιερότερος ναός της πόλης), το μνημείο της Βικτορίας με το μουσείο, τη γέφυρα Χάουρα και την καινούργια κρεμαστή γέφυρα (που είναι η μεγαλύτερη στην Ασία). Θα δούμε την πλατεία Νταλούσι που περιβάλλεται από μεγαλοπρεπή αποικιοκρατικά κτήρια όπως το κυβερνητικό μέγαρο, το κοινοβούλιο, το ταχυδρομείο, την Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το εντυπωσιακό κτήριο των συγγραφέων. Τέλος θα καταλήξουμε στην κλειστή αγορά της πόλης που πωλούνται τα… πάντα.
Πρωινή πτήση για το Μπουμπανέσβαρ που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Ορίσα στην οποία, μαζί με την επαρχία Αρουνατσάλ, κατοικούν οι περισσότερες μειονότητες της χώρας. Στην Μπουμπανέσβαρ κατά την περίοδο της ακμής της (9ος με 12ος αιώνας) κτίστηκαν πάνω από 7.000 ναοί από τους οποίους σήμερα σώζονται 500. Άφιξη και ολοήμερη επίσκεψη στους περίφημους ναούς της πόλης με πρώτο τον Λινγκαράτζ (11ος αιώνας) αφιερωμένο στον Σίβα Τριμπουμπανέσβαρ (τον άρχοντα των τριών κόσμων) από τον οποίο πήρε η πόλη το όνομά της και που είναι από τους πιο σημαντικούς της Ινδίας. Στη συνέχεια θα δούμε τον ναό Ρατζανάνι (11ος αιώνας), τον περίφημο Μουκτεσβάρ (10ος αιώνας) με την πληθώρα των περίτεχνων ανάγλυφων με ερωτικές παραστάσεις, τον Βραχμασβάρ (9ος αιώνας) με τις επίσης ανάγλυφες ερωτικές παραστάσεις και άλλους. Θα τελειώσουμε τη μέρα μας με την ιερή δεξαμενή Μπίντου Σανγκάρ που λέγεται ότι περιέχει σταγόνες από κάθε ιερό ρυάκι ή ποτάμι της Ινδίας.
Νωρίς το πρωί αναχώρηση οδικά για το παραθαλάσσιο Πούρι. Πρώτα θα επισκεφθούμε τη διάσημη Στούπα Σάντι που βρίσκεται σε έναν λόφο 8 χλμ. από το κέντρο του Μπουμπανέσβαρ. Στη συνέχεια καθοδόν για το Πούρι, θα επισκεφθούμε τα περίφημα Τζαϊνιστικά και Βουδιστικά σπήλαια Ουνταγκίρι και Κονταγκίρι με τις ανάγλυφες παραστάσεις του 1ου – 4ου αιώνα μ.Χ., που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Βούδα και του βασιλιά Καλίνγκα και θα σταματήσουμε στο χωριό Πίπλι που είναι γνωστό για τα «απλικέ» χειροτεχνήματα. Άφιξη στο Πούρι το απόγευμα.
Το Πούρι ανήκει στο «Τσαρ Νταμ», τα τέσσερα ιερά προσκυνήματα των Ινδουιστών στα τέσσερα άκρα της Ινδικής Υποηπείρου και κατά συνέπεια ιερός τόπος. Η μέρα μας ξεκινάει με τον εξαιρετικό ναό Κονάρκ (13ος αιώνας) που είναι αφιερωμένος στον Σούρια, τον θεό Ήλιο. Ο ναός είναι σκαλισμένος σαν άρμα με 24 γιγάντιους τροχούς και επτά άλογα που φαίνεται σαν να τον σέρνουν. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι μοναδικό και δικαίως ο ναός κατατάσσεται στους πλέον φωτογενείς όλης της Ινδίας. Στη συνέχεια μας περιμένει ο ιερός ναός Τζαγκανάθ, αφιερωμένος στον Βισνού ναό, στον οποίο η είσοδος στο ιερό του επιτρέπεται μόνο στους Ινδουιστές.
Πρωινή αναχώρηση οδικά για το παραθαλάσσιο χωριό Γκοπαλπούρ με στάση στην λίμνη Τσίλκα που είναι η μεγαλύτερη λίμνη της νότιας Ασίας. Στην βαρκάδα μας θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μεγάλο πλήθος αποδημητικών πτηνών που προέρχονται από την Σιβηρία και για τα οποία υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνάει το εκατομμύριο. Άφιξη στο Γκοπαλπούρ αργά το απόγευμα.
Αναχώρηση οδικά πολύ νωρίς το πρωί για το εσωτερικό της επαρχίας Ορίσα όπου αρχής γενομένης από σήμερα και για τέσσερεις ημέρες θα επισκεφθούμε και θα γνωρίσουμε πολλές από τις 62 φυλές της περιοχής. Καθοδόν θα κάνουμε σύντομες στάσεις σε χωριά της φυλής Σαόρα γνωστή για τα όμορφα χειροτεχνήματά τους. Άφιξη στη Ραγιαγκάντα αργά το απόγευμα.
Πρωινή επίσκεψη στα πιο πρωτόγονα χωριά της φυλής Ντόνγκρια Κόντ στους λόφους Νιγιαμγκίρι για να απολαύσουμε το μοναδικό θέαμα των κατοίκων των γύρω χωριών να κατεβαίνουν από τους λόφους με φρούτα, λαχανικά και ζώα για να τα ανταλλάξουν στο εβδομαδιαίο παζάρι της Τετάρτης στο χωριό Τσατικόνα. Εκεί συγκεντρώνονται οι φυλές Ντομς, Ντέσιας και Ντονγκορίγια Κόντας με τις πολύχρωμες φορεσιές τους και θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε μέσα στο πλήθος. Αργά το μεσημέρι θα αναχωρήσουμε για την Σεμιλουγκούρα.
Το πρωί αναχωρούμε για τα κοντινά χωριά της φυλής των Μπόντα όπου κάθε Πέμπτη γίνεται το εβδομαδιαίο παζάρι και κατεβαίνουν από τα γύρω βουνά οι χωρικοί που ανήκουν στην πλέον πρωτόγονη φυλή όλης της Ινδίας. Οι Μπόντα, αν εξαιρέσουμε το ύψος, μοιάζουν με τους Μασάι της ανατολικής Αφρικής, κυκλοφορούν σχεδόν γυμνοί με ένα άσπρο πανί γύρω από την μέση και οι γυναίκες ξυρίζουν το κεφάλι, φοράνε μεγάλους χαλκάδες γύρω από τον λαιμό τους και σκεπάζουν το στήθος με χείμαρρο από 40-50 περιδέραια με πολύχρωμες χάντρες. Εδώ επίσης συγκεντρώνονται οι φυλές Γκοντάμπας, Παράτζας και Μάλι. Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε την περιοχή των Γκάνταμπα για να μυηθούμε στα ήθη και στα έθιμα της ομώνυμης κοινότητας. Επιστροφή στη Σεμιλουγκούρα αργά το απόγευμα.
Σήμερα θα ξεκινήσουμε τη μέρα μας με επίσκεψη στην αγορά του Κουντούλι, η οποία έχει τη φήμη τής μεγαλύτερης αγοράς της περιοχής των φυλών της Ορίσα. Ένα μοναδικό καλειδοσκόπιο ανθρώπων, χρωμάτων τοπικών ενδυμασιών και αρωμάτων συνθέτουν την εικόνα της μοναδικής αυτής αγοράς. Στη συνέχεια αναχώρηση οδικά για Βισακαπατνάμ που είναι το μεγάλο λιμάνι της επαρχίας Άντρα Πραντές και φιλοξενεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ινδίας.
Πρωινή ξενάγηση της εμπορικής και βιομηχανικής πόλης, όπου κυρίαρχη θέση έχει η επίσκεψη στον Ναό Σιματσαλάμ, αφιερωμένο στο Αβατάρ (μετενσάρκωση) του Βισνού με τη μορφή Ναρασίμα (άνθρωπος-λιοντάρι). Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο απ’ όπου πετάμε για την πρωτεύουσα του Άντρα Πραντές καθώς και της γειτονικής πολιτείας της Τελανγκάνα και μητρόπολη της Κεντρικής/Νότιας Ινδίας, τη πάντα γοητευτική, Χαϊντεραμπάντ.
Πρωινή ξενάγηση στο 4ο μεγαλύτερο μητροπολιτικό κέντρο της Ινδίας, μία πόλη με πλούσια ιστορία που έγινε παγκοσμίως διάσημη την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας ως έδρα των Μαχαραγιάδων της, υπό τον εξωτικό τίτλο «Νιζάμ της Χαϊντεραμπάντ». Το κάστρο-παλάτι των Σάχηδων του 16ου αιώνα, που φέρει το όνο Γκολόντα Φορτ, ο περίφημος Τσαρμινάρ, το σήμα κατατεθέν της πόλης, το Τσόυμαχάλ, παλάτι των «Νιζάμ» της πόλης το οποίο και θα φωτογραφίσουμε εξωτερικά, αφού μέχρι και σήμερα ζουν εντός, οι σημερινοί απόγονοί τους, το διάσημο για τα εκθέματά του μουσείο Σαλάρ Τζούνγκ, το επιβλητικό Τζαμί της Μέκκα από το 1694, ένα από τα μεγαλύτερα όλης της Ινδίας και τέλος η λίμνη Οσμάν Σαγκαρ θα γεμίσουν τη μέρα μας, αναδεικνύοντας τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της πόλης.
Η σημερινή μας ολοήμερη εκδρομή θα μας αποκαλύψει την περίτεχνη αρχιτεκτονική και την μεγάλη ιστορική σημασία του διάσημου Ουρανγκάλ, της πρωτεύουσας της δυναστείας Κακατίγια που ήκμασε από τον 10ο έως το 14ο αιώνα οπότε και αφομοιώθηκε από τα σουλτανάτα της Βόρειας και Κεντρικής Ινδίας. Οι περίφημες εμβληματικές της πύλες, σύμβολα της αρχιτεκτονικής της προ-ισλαμικής Ινδίας δεσπόζουν σε έναν χώρο με δεκάδες μνημεία που αναδεικνύουν το μεγαλείο της δυναστείας. Επιστροφή το απόγευμα στο Χαϊντεραμπάντ.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο απ’ όπου θα πετάξουμε για το Αχμανταμπάντ, μεγαλύτερο αστικό κέντρο της πολιτείας του Γκουτζαράτ, στη Δυτική Ινδία. Άφιξη και αναχώρηση για το Λοθάλ, όπου θα επισκεφθούμε τον διάσημο αρχαιολογικό χώρο που μαζί με τη Χαράπα και το Μοεντζοντάρο (που ανήκουν σήμερα στο γειτονικό Πακιστάν) αποτελούν τα σημαντικότερα ευρήματα πόλεων που ήκμασαν στη ινδική υποήπειρο προ του ερχομού των Αρίων. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ινδίας θα ξετυλιχθούν μπροστά στα μάτια μας καθώς θα εξερευνούμε τον φωτογενή αυτόν χώρο. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο Μπαβναγκάρ το οποίο θα μας φιλοξενήσει σήμερα το βράδυ.
Η πρωινή μας εξόρμηση θα μας φέρει στην περίφημη Παλιτάνα, το όρος που αποτελεί την «καρδιά» της θρησκείας του Τζαϊνισμού. Οι 863 ναοί που χτίστηκαν σε διάρκεια 900 ετών συνθέτουν ένα ασύλληπτο σκηνικό από περίτεχνα σκαλισμένα μνημεία, καταπληκτικής αισθητικής αγάλματα και εκατοντάδες πιστούς που συρρέουν καθημερινά για να προσκυνήσουν στο ιερό αυτό όρος. Η ανάβαση στο όρος είναι σίγουρα απαιτητική και δύσκολη, αλλά η εμπειρία της επίσκεψης είναι σαφώς αντάξια της φήμης της Ινδίας ως η «γη των εκπλήξεων». Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στο παραθαλάσσιο Σομνάθ, με το διάσημο και ιερό ναό του Σίβα, έναν από τους σημαντικότερους στην Ινδία. Ο Ναός καταστράφηκε δύο φορές στην ιστορία του, την τελευταία από τον φανατικό αυτοκράτορα των Μουγκάλ, τον Ορανγκζέμπ πυροδοτώντας άσβηστο θρησκευτικό μένος των Ινδουιστών για τους Μουσουλμάνος και ξαναχτίστηκε σε όλο το αρχικό του μεγαλείο. Η απογευματινή μας επίσκεψη είναι βέβαιο ότι θα μας εντυπωσιάσει και θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα μας.
Πρωινή αναχώρηση για την περιοχή του Τζουναγκάντ, «Η πόλη των Ιώνων» όπως λέγεται ότι είναι η ετυμολογία του ονόματός του, λόγω της κοινότητας που ίδρυσαν οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή. Η περιοχή αποτέλεσε ξεχωριστό, ανεξάρτητο βασίλειο αλλά σήμερα ανήκει στην πολιτεία του Γκουτζαράτ. Η επίσκεψή μας στα βουδιστικά σπήλαια της περιοχής είναι ενδεικτικά του πολιτισμού που άνθησε σε αυτή την αρχαιότητα. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε μέσω μιας δύσκολης διαδρομής στις δυτικές εσχατιές της ινδικής επικράτειας στη «μυθική» και απομονωμένη χερσόνησο του Κουτς. Άφιξη στο λοτζ μας στο Μπουζ, που θα αποτελέσει το ορμητήριό μας για την αυριανή μέρα.
Πρωινή επίσκεψη στην περίφημη Λευκή Έρημο, τον «ωκεανό» από αλάτι που σχηματίστηκε καθώς αναδύθηκε η γη από τον πυθμένα της θάλασσας και αφού εξατμίστηκε το νερό απλά έμεινε το στρώμα από αλάτι στην επιφάνεια πλέον της γης. Στη συνέχεια τα γειτονικά χωριά φυλών όπως οι Μπάνυ, η Νιρόμα και η Χόντκα θα μας αποκαλύψουν έναν άλλον μαγικό κόσμο που συνυπάρχει με τον σύγχρονο. Θαυμάσιες τοπικές ενδυμασίες, εξαιρετικά κοσμήματα και άρτια διακοσμημένα σπίτια θα μας συναρπάσουν στην απογευματινή μας γνωριμία με το ανθρώπινο στοιχείο της περιοχής. Επιστροφή στο Μπουζ το απόγευμα.
Πρωινή αναχώρηση για την περιοχή της Ντασάντα, εδώ που αρχίζει το λεγόμενο «μικρό» Ραν (Έρημος) του Κουτζ. Το μέρος είναι υπέροχο τόσο για τον ιδιαίτερο πολιτισμό των κατοίκων της περιοχής αλλά ακόμη περισσότερο για το Εθνικό Πάρκο που σχεδιάστηκε για να προστατεύονται, ανάμεσα στα υπόλοιπα είδη, οι Κουρ, οι μοναδικοί Όναγροι, τα τελευταία μη εξημερωμένα άλογα που υπάρχουν στην Ινδία.
Επιστροφή σήμερα στην μητρόπολη του Γκουτζαράτ, το Αχμανταμπάντ, που ιδρύθηκε το 1411 μ.Χ. από τον Σουλτάνο Αχμαντ Σαχ και πήρε φυσικά το όνομά του. Άφιξη και ξενάγηση της πόλης με το Τζαμί Σιντία Σαγιέντ, το μπαολί Αντλάτζ, το Άσραμ Σαμπαρμάτι που ίδρυσε ο Μαχάτμα Γκάντι και από όπου ο ίδιος ξεκίνησε την διάσημη «Πορεία του Αλατιού», που άλλαξε τον ρου της σύγχρονής ινδικής ιστορίας καθώς και το Τζαμί Ράνι Σίρπι. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο και βραδινή πτήση για το Δελχί που θα μας φιλοξενήσει σήμερα το βράδυ.
Η γνωριμία μας με την πόλη θα ξεκινήσει από την ξενάγηση στο Νέο Δελχί, το οποίο αντανακλά τη μεγαλοπρέπεια της άλλοτε κραταιής Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Θα δούμε την λεωφόρο Ραζπάθ με τα κυβερνητικά κτίρια, την περίφημη Πύλη της Ινδίας (μνημείο των πεσόντων του Α’ παγκοσμίου πολέμου), το Κοινοβούλιο και φυσικά το Ραζγκάτ, το μέρος όπου έγινε η καύση της σορού του Μαχάτμα Γκάντι. Συνεχίζουμε με την Παλαιά Πόλη, την επιβλητική Σαχτζαχανμπάντ, με το Κόκκινο Φρούριο, έδρα κάποτε των Μουγκάλ Αυτοκρατόρων όπου κάθε χρόνο την 15η Αυγούστου, ημέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας υψώνεται η σημαία από τον πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο τζαμί της Ινδίας, το διάσημο Τζαμά Μασίντ (Τζαμί της Παρασκευής) και φυσικά το υπέροχο Μαυσωλείο του Αυτοκράτορα Χουμαγιούν. Ενδιάμεσα θα απολαύσουμε μία ωραία βόλτα με παραδοσιακά τρίκυκλα ποδήλατα, τα φημισμένα «ρίκσο» στην ιστορική και πάντα πολύβουη αγορά Chandni Chowk για να πάρουμε μία γεύση της πολύχρωμης ινδικής καθημερινότητας. Δείπνο και διανυκτέρευση.
Μεταφορά στο αεροδρόμιο, απ’ όπου θα πάρουμε την πτήση επιστροφής μας, μέσω ενδιάμεσου σταθμού.
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5Βάσω Σ. (Ιούνιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Το ταξίδι ήταν απλά συγκλονιστικό!! Περάσαμε υπέροχα, όλα ήταν άψογα!!!! Και ο ξεναγός φανταστικός! Συγχαρητήρια! Στα επόμενα τώρα!!!!!”
Ιωάννα Κ. (Απρίλιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Ένα ταξίδι που θα μείνει ανεξίτηλο μέσα στην ψυχή μου. Συγχαρητήρια για τους εξαιρετικούς συνεργάτες σας… (Ξεναγούς, οδηγούς, ξενοδοχεία). Με παντοτινό σεβασμό για ό,τι μας προσφέρετε!!!”
Τάσος Τ. (Μάρτιος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Σήμερα επέστρεψα από ένα υπέροχο ταξίδι στην Ινδία. Η αρχηγός μας έκανε το ταξίδι μου πιο όμορφο, είναι καταπληκτική με γνώσεις και κατάρτιση στο αντικείμενό της, αλλά πάνω από όλα είναι υπέροχος άνθρωπος, ήταν δίπλα μας συνέχεια, πάντα με διάθεση και χαμόγελο να μας βοηθήσει σε ότι χρειαζόμασταν….. Σας ευχαριστώ πολύ!!!!!”
Σπυριδούλα Γ. (Φεβρουάριος ’24)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Το ταξίδι ήταν πάρα πολύ περιεκτικό και οι περιηγήσεις προγραμματισμένες με ακρίβεια ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.”
Παρασκευή Π. (Μάρτιος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Πλούσιο πρόγραμμα και αξιόλογες ξεναγήσεις.”
Κλεονίκη Α. (Μάρτιος ’20)
Βαθμολογήθηκε με 5 από 5“Όλα ήταν υπέροχα. Αξέχαστη εμπειρία, μοναδική.”
Αναστασία Κ. (Νοέμβριος ’19)
Βαθμολογήθηκε με 4 από 5“Μας άρεσε η δυνατότητα να επισκεφθούμε μέρη λιγότερο τουριστικά, να έρθουμε σε επαφή με τον πληθυσμό της χώρας, η επιμονή της αρχηγού να δούμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούμε.”
Άννα Μ. (Δεκέμβριος ’19)
“Ήταν ένα μαγευτικό ανεπανάληπτο ταξίδι. Μπράβο στο Cosmorama και στην αρχηγό!”