«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη θα ήταν εδώ» είπε ο Νίκος Καζαντζάκης πολύ εύστοχα γιατί τούτο το νησί τα έχει όλα και «μιλάει στην καρδιά» όλου του κόσμου. Είναι αυτάρκες σε νερό και προϊόντα και σε υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες με την Πορτάρα το σήμα κατατεθέν του, που συμβολίζει τη μακραίωνα ιστορία του αλλά και το μέλλον. Τι να πρωτοδεί κανείς; το Κάστρο και τους περήφανους Ενετικούς Πύργους, τα σμυριδοχώρια, τους κούρους και τα κυκλαδικά εδώλια, την απαράμιλλη φύση με τη βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά που μόνο Κυκλάδες δεν θυμίζουν, τις υπέροχες παραλίες με τις αμμοθίνες και τα γαλάζια νερά, τις αναρίθμητες εκκλησιές και μοναστήρια, το μαρμάρινο χωριό τ’ Απεράθου με τα 4 μουσεία και την κρητική ντοπιολαλιά. Κι ύστερα είναι τα μοναδικά προϊόντα του, τα τυροκομικά, τα κρέατα, οι πατάτες, το κίτρο και οι παραγωγοί του που θα μας εξομολογηθούν τα μυστικά της αφθονίας και της ποιότητας και θα μας γνωρίσουν τα εστιατόρια που εκείνοι εμπιστεύονται για να τα γευτούμε μαγειρεμένα με παραδοσιακό ή δημιουργικό τρόπο.
Τα γαστρονομικά μας ταξίδια
επιμελείται και συνοδεύει ο Τίμος Πετρίδης
Ο Τίμος Πετρίδης, είναι αρχιτέκτων – επιχειρηματίας της εστίασης με δύο γνωστά εστιατόρια, το 1800 (1987- 1991) στη Σαντορίνη με παγκόσμια φήμη και το Καλλίστη (1993-2008) στην Αθήνα που δημιούργησε ρεύμα στην Αθηναϊκή σκηνή (Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα) και βραβεύτηκε τρεις χρονιές με χρυσό σκούφο ως καλύτερη Δημιουργική Ελληνική Κουζίνα από το «Αθηνόραμα» και μια από το «Diners Club». Παράλληλα δούλεψε ως αρχιτέκτονας σε ιδιωτικά έργα στη Σαντορίνη και την Αθήνα (1983-2014).
Συνεργάστηκε με το Gourmet Club του Μάριου Κάλφογλου (2005-2006) ως υπεύθυνος στην οργάνωση των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Υπήρξε δραστήριο μέλος του Αρχέστρατου και του ελληνικού τμήματος του Slow Food, συμμετέχοντας σε διάφορες επιτροπές. Έλαβε μέρος ως ομιλητής στα Συνέδρια Μεσογειακής Διατροφής, «Νέκταρ και Αμβροσία», Γαστρονομίας στο Μουσείο Μπενάκη και στο 365 Non Stop Tourisme Conference.
Το 2011 δημιούργησε την «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» που κύριο στόχο έχει να φέρει κοντά το αθηναϊκό κοινό με τον γαστρονομικό θησαυρό της επαρχίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει τους αξιολογότερους παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Πρώτη προσπάθεια Γαστρονομικού Τουρισμού στην Ελλάδα.
Η «Ομάδα Γαστρονομίας και Πολιτισμού» διοργανώνει επίσης και εκδηλώσεις γνωριμίας με αθηναϊκά εστιατόρια που κάνουν τη διαφορά. Πολλές φορές το μενού βασίζεται στα προϊόντα κάποιων παραγωγών από την επαρχία και είναι συνδυασμένο πάντα αρμονικά με τα κρασιά ενός οινοπαραγωγού.
Από τον Νοέμβριο του 2016 η Ομάδα επεκτείνει τις δραστηριότητες της, με επισκέψεις στις σημαντικότερες εκθέσεις Τέχνης, Μουσεία και θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας συνδυάζοντας τις επισκέψεις αυτές με ένα γαστρονομικό event.
Από το 2013 συνεργάζεται με το Cosmorama με στόχο τα γαστρονομικά ταξίδια να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.