Αν μας ρωτούσε κάποιος, δύο μόλις δεκαετίες πριν, ποιές είναι οι γνώσεις μας για τις Χώρες της Βαλτικής, ακόμα και οι πιο έμπειροι ταξιδευτές θα έδιναν πολύ ασαφείς απαντήσεις. Καλυμμένες με τον μανδύα της απομόνωσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και έξω από τις τουριστικές «πεπατημένες» παρέμεναν άγνωστες και μυστηριώδεις στο ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα την ελλιπή πληροφόρηση για την ιστορία, το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν και την ήρεμη ομορφιά της φύσης που χαρακτηρίζουν τις επικράτειες αυτές. Η ροή των γεγονότων όμως άλλαξε. Τείχη έπεσαν, πολιτικές πεποιθήσεις αναθεωρηθήκαν, δημοκρατίες αποκαταστάθηκαν και μέσα από τον αέρα της σαρωτικής αλλαγής στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη ξεπρόβαλλαν τρία πολύτιμα διαμάντια. Η αρχοντική Λετονία, η παραμυθένια Λιθουανία και η δυναμική Εσθονία.

Του Αλέξη Δολαπτσή

Με ακρογιαλιές να βρέχονται από την αδιαφανή αλλά ζωοδόχο Βαλτική θάλασσα, με εδάφη χωρίς δραματικές εξάρσεις και με κτιριακή αρχιτεκτονική που καλύπτει όλο το φάσμα των Ευρωπαϊκών ρυθμών, οι δημοκρατίες αυτές δίνουν σήμερα το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία αναδεικνύοντας μια μακραίωνη και ταυτόχρονα ταραγμένη ιστορία που αποτυπώνεται σε κάστρα και πριγκιπικές επαύλεις, μεγαλειώδεις εκκλησίες όλων των δογμάτων, πολύχρωμες μεσαιωνικές πόλεις και καλοδιατηρημένα τείχη. Από τις φονικές μάχες με τους Τεύτονες ιππότες έως την κατάληψη από το ισχυρό βασίλειο της Πολωνίας και από τους Λιβονιανούς μαχητές μέχρι την δραματική κατοχή από τους Γερμανούς και τους Ρώσους, οι Φιννικής καταγωγής Εσθονοί και Ινδοευρωπαϊκής προέλευσης Λετονοί και Λιθουανοί πέρασαν από ένδοξες βασιλείες, σπάταλες αριστοκρατίες, επισκοπικές φεουδαρχίες, Ιησουίτικες ιεραποστολές και σοσιαλιστικές ακρότητες.

Κτίριο Αρτ Νουβό. Ρίγα, Λετονία. Πηγή: Pixabay

Για τον επισκέπτη οι πρωτεύουσες αποτελούν αληθινές εκπλήξεις. Το μικροσκοπικό Ταλίν με την πλέον άριστα διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στη Ευρώπη, η αντιφατική Ρίγα με τα εντυπωσιακά σε αριθμό και εμφάνιση αρτ νουβό συγκροτήματα και το γεμάτο ρομαντικές εκκλησίες Βίλνιους συναρπάζουν τον ταξιδιώτη και τον οδηγούν κατευθείαν στα μονοπάτια των διαδρομών των ιπποτών του σκοτεινού Μεσαίωνα. Τα πολυτελή παραθαλάσσια θέρετρα, τα πετρόκτιστα κάστρα, οι μοντέρνες πανεπιστημιουπόλεις, το άριστο οδικό δίκτυο, η άρτια ξενοδοχειακή υποδομή και οι μικρές αποστάσεις είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που βοηθούν στην βαθύτερη και ταυτόχρονα άνετη γνωριμία με τις τρεις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες.

Καθεδρικός Ναός. Βίλνιους, Λιθουανία. Πηγή: Pixabay

Το ταξίδι σας στις χώρες της Βαλτικής θα είναι μοναδικό. Τρεις χώρες τόσο διαφορετικές αλλά με μια κοινή προοπτική. Την καταξίωση στην προτίμηση των απανταχού συνειδητοποιημένων ταξιδιωτών που θέλουν να γνωρίσουν μια «άλλη» βόρεια Ευρώπη. Την Ευρώπη των κάστρων, των τειχών, του στοχασμού και της τέχνης.