Αυτή η χώρα αποπνέει ένα δυναμισμό και μια γοητεία ανείπωτη. Θεωρούσαμε, πριν το επισκεφθούμε, το Γκντάνσκ σαν ένα βιομηχανικό λιμάνι και συναντήσαμε μια ιδιαίτερα όμορφη και γραφική πόλη όπου το κέντρο της έσφυζε από ζωή, γεμάτο εστιατόρια, καφέ και καταστήματα μικρά και μεγάλα. Η βασιλική οδός με πανέμορφα κτίρια που ανοικοδομήθηκαν μετά το πόλεμο αλλά και οι γειτονικές πόλεις Γκντίνια και Σόποτμε ιδιαίτερα αριστοκρατικό χαρακτήρα. Επισκεφθήκαμε το μεσαιωνικό κάστρο Μάλμποργκ με υπέροχα δείγματα αμυντικής αρχιτεκτονικής, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο!

Στο ταξίδι αυτό γνωρίσαμε μικρές αξιολάτρευτες πόλεις όπως το Τορούν, γενέτειρα του αστρονόμου Κοπέρνικου και παλιό χανσεατικό λιμάνι, το Πόζναν με το παλιό Δημαρχείο και το φανταστικό κέντρο/πλατεία που σε κάθε πόλη της Πολωνίας ονομάζεται Ρίνεκ, καθώς επίσης και το ιστορικό Σαντομίερζ και το ιδιαίτερα γραφικό και γουστόζικο Καζίμιερζ Ντόνλυ, μια μικρή πόλη πραγματικό κόσμημα! Το Λούμπλιν με το έντονο εβραϊκό παρελθόν και το γειτονικό στρατόπεδο Μαιντάνεκ μας συγκίνησε, όπως και ριγήσαμε στην επίσκεψη μας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης-εξόντωσης Άουσβιτς όπου αποτίσαμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα του χώρου.

Αποκορύφωμα η πρωτεύουσα Βαρσοβία με το εντυπωσιακό βασιλικό ανάκτορο, το μνημειώδες παλάτι κουλτούρας και επιστήμης και το σπίτι της Μαρί Κιουρί. Και βέβαια η Κρακοβία! Τι να πρωτοπεί κανείς για τη διάσημη πανέμορφη πόλη, όπου δεσπόζει το κάστρο Βαβέλ στον ομώνυμο λόφο, ο καθεδρικός ναός με τους βασιλικούς τάφους και μια από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πλατείες στην Ευρώπη. Σε κοντινή απόσταση από τη πόλη βρίσκονται και τα αλατωρυχεία της Βιελίτσκα με υπόγειες στοές γεμάτες μικρές λίμνες, σκαλιστά αγάλματα και μια μοναδική σκαλιστή εκκλησία από αλάτι!

Μια προσωπική εμπειρία της Ειρήνης Γιαννοπούλου.