Αν υπάρχει μία πόλη στην Ευρώπη που γεννήθηκε από ένα παραμύθι και είναι φτιαγμένη για όσους αγαπάνε τα παραμύθια αυτή είναι η Κρακοβία.

Ο βασιλιάς Krak (κατ’ άλλους Krakus) ζούσε με την κόρη του Wanda στο κάστρο τους στο λόφο Wawel, πάνω από την περιοχή που βρίσκεται σήμερα η Κρακοβία. Η ζωή τους θα ήταν… σαν τα παραμύθια, αν κοντά στο βασίλειό του δεν ζούσε ένας πανάγριος δράκος, ο Wawel. Είδε κι αποείδε ο βασιλιάς με τις καταστροφές που προκαλούσε ο δράκος και προκήρυξε διαγωνισμό: Όποιος άνδρας κατάφερνε να σκοτώσει τον δράκο θα κέρδιζε την κορώνα του Krak, το βασίλειό του και το χέρι της κόρης του, της Wanda.

Ο Δράκος Wawel

Όλοι οι ιππότες της χώρας και των γειτονικών βασιλείων πέρασαν, αλλά ο Wawel ήταν αήττητος. Μέχρι που μια μέρα εμφανίστηκε ο Skuba, ένας όμορφος αλλά ταπεινός τσαγκάρης. Τόσο ταπεινός που οι φρουροί δεν τον άφηναν να περάσει να δει τον βασιλιά. Με τα πολλά, κάτι πήρε το αυτί του Βασιλιά, τον δέχτηκε, και ο Skuba του εξομολογήθηκε το σχέδιό του.
Βάζει λοιπόν σε ένα ασκί από κοιλιά αρνιού θειάφι, το ράβει και το αφήνει κοντά στη σπηλιά του δράκου. Βγαίνει πεινασμένος ο δράκος, βλέπει κάτι που μοιάζει με πεθαμένο αρνί και το καταβροχθίζει. Καίγεται αφόρητα από το θειάφι και ορμάει στον ποταμό Βιστούλα και πίνει και πίνει και πίνει να καταλαγιάσει την κάψα στα σωθικά του, και πίνει τόσο πολύ που ΜΠΑΜ! Σκάει! Κι έτσι γλυτώνει το βασίλειο, παντρεύεται ο Skuba την Wanda και το βασίλειό τους παίρνει το όνομα του βασιλιά που το έσωσε και γεννιέται η Κρακοβία!

Σήμερα μπορείτε να δείτε από κοντά το κάστρο στο λόφο Wawel και το άγαλμα του δράκου του και να περπατήσετε άφοβα με την παρέα σας στις όχθες του πανέμορφου ποταμού Βιστούλα, ακούγοντας τους ήχους των πουλιών και αναπνέοντας τον αέρα που κατεβαίνει από τα Καρπάθια.

Μετά από ένα ρομαντικό περίπατο τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα καλό τσιμπολόγημα και μία
δροσερή τοπική μπύρα σε κάποιο από τα γραφικά καφέ ή ρεστοράν στα στενά της παλιάς πόλης.       
Η Κρακοβία φημίζεται για την κουζίνα της αλλά εκτός από τα τοπικά πιάτα προσφέρει πάμπολλες επιλογές από vegan έως και ευφάνταστα street food.

Αν ταξιδέψετε Κρακοβία μην αμελήσετε να επισκεφτείτε το εργοστάσιο του Σίντλερ… (θυμάστε την περίφημη ταινία του Σπίλμπεργκ, σωστά;) και το κοντινό Άουσβιτς: Καμιά φορά τα ταξίδια πρέπει να μας θυμίζουν και αυτήν την πλευρά της ιστορίας, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.
Επίσης, είτε προηγηθούν είτε ακολουθήσουν άλλες πόλεις στο ταξίδι σας, η Κρακοβία ίσως είναι ο ιδανικός προορισμός για να αγοράσετε δώρα και αναμνηστικά. Είναι πολλά, πανέμορφα και πολύ οικονομικά!

Η Κρακοβία είναι μικρή, κουκλίστικη και ενδείκνυται για σύντομες αποδράσεις,
άρα αποτελεί ιδανικό προορισμό για τριήμερα και long weekends.

Ρωτήστε μας περισσότερα, ταξιδέψτε μαζί μας και καλό μας ταξίδι!

Βαρσοβία Κρακοβία Βρότσλαβ Άουσβιτς Αλατωρυχεία – 5 ημέρες
Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρότσλαβ, Άουσβιτς, Αλατωρυχεία – 6 ημέρες

Πηγές φωτογραφιών: VisitKrakow.com, GetYourGuide.com,DiscoverCracow.com