Η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από περίπου 18.000 νησιά. Με πληθυσμό 268.074.600 κατοίκων σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2019, είναι η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων. Πρωτεύουσα είναι η Τζακάρτα, παλαιότερα γνωστή ως Μπατάβια. Η Ινδονησία συνορεύει με την Παπούα Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ και τη Μαλαισία. Άλλες γειτονικές χώρες είναι οι: Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Αυστραλία, καθώς και η ινδική επικράτεια του Ανταμάν και Νικομπάρ.
Το ινδονησιακό αρχιπέλαγος ήταν μια εμπορική σημαντική περιοχή τουλάχιστον από τον 7ο αιώνα, όταν oι Srivijaya και αργότερα oι Majapahit έκαναν εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία. Οι τοπικοί άρχοντες απορρόφησαν σταδιακά τα ξένα πολιτιστικά, θρησκευτικά και πολιτικά πρότυπα από τους πρώτους αιώνες μ.Χ. και τα ινδουιστικά και βουδιστικά βασίλεια άκμασαν. Η ιστορία της Ινδονησίας έχει επηρεαστεί από τις ξένες δυνάμεις που τις προσέλκυσαν οι φυσικοί πόροι της. Οι μουσουλμάνοι έμποροι έφεραν το Ισλάμ και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις πολέμησαν η μία την άλλη για το μονοπώλιο του εμπορίου των μπαχαρικών στα νησιά Μολούκες κατά τη διάρκεια της Εποχής των Ανακαλύψεων. Μετά από τρεις και μισούς αιώνες ολλανδικής αποικιοκρατίας, η Ινδονησία εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1949.

Πλούσια, εύφορη και πανέμορφη η Ινδονησία μπορεί να καυχιέται σχετικά με κάποιες αποκλειστικότητές της όσον αφορά τους τουρίστες – ταξιδιώτες που θα την επισκεφτούν. Ιδού οι 10 πιο σημαντικές από αυτές:

1. Το Αρχιπέλαγος του Raja Ampat (the Four Kings)

Tropical Lagoon and Limestone Islands in Wayag, Raja Ampat

Βρίσκεται βορειοδυτικά της νήσου της Νέας Γουινέας και αποτελείται από 1.500 περίπου μικρά νησιά και βραχονησίδες. Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό, δεν είναι η απείρου κάλλους ομορφιά του -ο συνδυασμός του πράσινου με τα τουρκουάζ νερά- αλλά η θαλάσσια ζωή που φιλοξενεί στα πεντακάθαρα νερά του. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη σε θαλάσσια είδη περιοχή παγκοσμίως, ένας καταδυτικός παράδεισος, το όνειρο κάθε δύτη.

2. H Νήσος Flores

Indonesia 2. Νήσος Flores

Η Φλόρες (Flores) είναι νησί της Ινδονησίας. Είναι μία από τις μικρές Σούνδες, ανατολικά από τη Σουμπάουα και το Κομόντο και δυτικά της Λεμπάτα και του αρχιπελάγους Αλόρ. Έχει έκταση 13.540 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι το 60ό μεγαλύτερο νησί παγκοσμίως. Το νησί έχει πληθυσμό 1.831.000 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2010 και η μεγαλύτερη πόλη του είναι η Μαουμέρε. Τo 2003 ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες ένα νέο είδος ανθρώπου, το Homo floresiensis. Τα απολιθώματα που βρέθηκαν σε μια σπηλιά το 2003 έχουν ηλικία 100.000 με 13.000 ετών. Αυτό το είδος είχε ύψος ένα μέτρο και χαρακτηρίστηκε από τους ανθρώπους που το ανακάλυψαν ως “Χόμπιτ”. Στην πραγματικότητα στους τοπικούς μύθους υπάρχουν αρκετές αναφορές για μικροσκοπικούς ανθρώπους που ονομάζονται Έμπου Γκόγκο ακόμα και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.
Παράδεισος για τους γεωλόγους και κάθε είδους εξερευνητές και παρατηρητές της φύσης το νησί φημίζεται για τα ηφαίστειά του. Κορυφαίο ανάμεσά τους το όρος Κελιμούτου, ένα από τα ηφαίστεια της Φλόρες, το οποίο έχει ύψος 1.638 μέτρων κι έχει στην κορυφή του τρεις ηφαιστειακές λίμνες, οι οποίες έχουν όλες διαφορετικά χρώματα και αποτελούν ένα από τα κύρια αξιοθέατα του νησιού.

3. Tana Toraja

Traditional burial site in Tana Toraja

Η Τάνα Τοράγια, γη των Τοράγια, βρίσκεται στα νότια του νησιού Σουλαβέζι και είναι διάσημη περιοχή σε όλο τον κόσμο για την ταφικά της έθιμα.
Συγκεκριμένα οι νεκροί παραμένουν όχι μόνο στην ψυχή των συγγενών, αλλά και στο σπίτι τους, ακόμη και πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται εδώ και αιώνες από την κοινότητα των Toraja. Πιστεύουν στην αρχέγονη ανθρώπινη θρησκεία του ανιμισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε μορφή του φυσικού περιβάλλοντος έχει ψυχή. Κανένας δεν γνωρίζει πότε ακριβώς άρχισε να εφαρμόζεται το τελετουργικό του θανάτου. Η γλώσσα τους και η ιστορία τους άρχισε να καταγράφεται στις αρχές του 20ού αιώνα. Μέχρι τότε όλες οι πληροφορίες και οι παραδόσεις μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι κάτοικοι άρχισαν να κρατούν τους νεκρούς σπίτι τους γύρω στον ένατο αιώνα μ.Χ. Παρόλο που το 80% του πληθυσμού τους έχει ασπαστεί τον χριστιανισμό, σέβονται και δεν εμποδίζουν τη διεξαγωγή του τελετουργικού. Για πολλούς Τοράγια (Toraja), οι νεκροί που βρίσκονται ακόμα στο σπίτι, δεν έχουν πεθάνει ακόμη, αλλά είναι άρρωστοι και βρίσκονται σε μια κατάσταση ύπνωσης. Θεωρούν ότι η ψυχή τους είναι εκεί και ότι τους ακούνε κανονικά. Για να σταματήσουν τη φυσική αποσύνθεση του σώματος, τους κάνουν ενέσεις με φορμαλδεΰδη και τους μετατρέπουν σε μούμιες. Είναι ένας τρόπος όπως λένε, να ξεπεράσουν πιο ανώδυνα την απώλεια…
Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, στην Τάνα Τοράγια εδώ

4. Τα Ηφαίστεια της Ιάβα

Indonesia 4. Java

Το Εθνικό Πάρκο Bromo Tengger Semeru είναι γνωστό για το φοβερό τοπίο ενός τεράστιου, αρχαίου ηφαιστειακού κρατήρα και μια σειρά από γραφικά ηφαίστεια που προέκυψαν από αυτό. Το όνομά του προέρχεται από τα δύο βουνά που δεσπόζουν σε αυτό, το όρος Semeru και το όρος Bromo αλλά και τη φυλή Tengger που κατοικεί στην περιοχή. Το Semeru είναι το υψηλότερο βουνό της Ιάβα καθώς και ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Ο κωνοειδής κώνος του Bromo βρίσκεται σε μια θάλασσα ηφαιστειακής άμμου, που περιβάλλεται από τους πανύψηλους γκρεμούς της άκρης του κρατήρα.

5. Το Εθνικό Πάρκο Komodo

Komodo dragon at the beach, Varanus komodoensis

Το Εθνικό Πάρκο Κομόντο βρίσκεται στην καρδιά του Ινδονησιακού αρχιπελάγους, στα νησιά Nusa Tenggara ή αλλιώς Μικρά νησιά της Σούνδης και αποτελείται από τα νησάκια Κομόντο, Ρίνκα, Ράνταρ και πολλές βραχονησίδες. Από το 1991 έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Ο βασικός λόγος είναι ο περίφημος Δράκος του Κομόντο (Varanus komodoensis). Εξερευνώντας τον Εθνικό Δρυμό, θα περάσουμε στη διάσταση του Τζούρασικ Παρκ αφού θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε από κοντά και να φωτογραφήσουμε τους σαρκοβόρους δράκους που φτάνουν μέχρι και τα τρία μέτρα μήκος, 70 περίπου κιλά βάρος και το δηλητήριο της διχαλωτής τους γλώσσας αρκεί για να μας παραλύσει και να μας οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Τα τρομερά ερπετά αποτελούν ωστόσο έναν κρίκο στην τροφική αλυσίδα του πλούσιου σε βιοποικιλότητα πάρκου και παρά την αιμοβόρα ιδιοσυγκρασία τους συνετέλεσαν στη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος και κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι και σήμερα.

6. Τζογκτζακάρτα

Indonesia 6. Yogyakarta

Η «Φλωρεντία» της Ινδονησίας, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Έδρα των πανίσχυρων σουλτάνων και ψυχή της Ιάβας, κατέχει ηγετικό ρόλο και δρα ως πυρήνας της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Είναι μία πόλη γεμάτη ζωή και εικόνες που ενώ κατακλύζεται από εμπορικά κέντρα, πολυάριθμα εστιατόρια μπαρ, κήπους που δημιουργούν αίσθηση χαλάρωσης και ψυχικής ευεξίας, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την τοπική γλώσσα στην αγνότερη διάλεκτο ενώ διαφυλάττει πιστά τα έθιμά της.
Είναι δίπλα στους ναούς Borobudur and Prambanan. Το Πραμπανάν είναι ο μεγαλύτερος ινδουιστικός ναός στην Ινδονησία και ένας από τους μεγαλύτερους στην νοτιοανατολική Ασία. Χαρακτηρίζεται από τους ψηλούς και μυτερούς πύργους του, χαρακτηριστικοί της αρχιτεκτονικής των ινδουιστικών ναών, με ψηλότερο το κεντρικό κτίριο, ύψους 47 μέτρων, το οποίο βρίσκεται εντός ενός μεγάλου συγκροτήματος συνολικά 240 ναών. Το Πραμπανάν αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1991.

7. Μπαλί

Indonesia 7. Bali

Ουδέν σχόλιο…

8. Η φυλή των Ντάνι

Indonesia 8. Dani Tribe

Είμαστε πάνω απ’ τις αδιαπέραστες ζούγκλες της Νέας Γουινέας στα οροπέδια της κοιλάδας Μπαλιέμ. Εδώ ζουν οι Ντάνι που άλλοι πιο μοντέρνοι και άλλοι πιο παραδοσιακοί ανακατεύονται με το πλήθος της αγοράς συνεχίζοντας τις καθημερινές ασχολίες. Οι τελευταίοι «ντύνονται» μ’ έναν άκρως σκανδαλιστικό τρόπο καθώς κυκλοφορούν ολόγυμνοι τοποθετώντας μπροστά από τα γεννητικά τους όργανα μια μακρόστενη σουβλερή κολοκύθα, το χορίμ, που είναι ταυτόχρονα ρούχο και… πορτοφόλι. Μάλιστα μεριμνούν με πολύ φροντίδα η δική τους «φορεσιά» να μην μοιάζει με κανενός άλλου. Μετά την πρώτη μελέτη της εγχώριας μόδας θα επισκεφθούμε κάποιο από τα χωριά για μια πρώτη ιδέα του τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων. Εδώ θα μάθουμε πως η ιεραρχία στην οικογένεια τηρείται με ευλάβεια. Επικεφαλής βρίσκεται ο άνδρας, μετά έρχονται τα γουρούνια, ακολουθούν οι γυναίκες και τέλος τα παιδιά. Οι γυναίκες μάλιστα έχουν το “προνόμιο” να κόβουν μια φάλαγγα από τα δάχτυλά τους κάθε φορά που πεθαίνει κάποιος κοντινός συγγενής στην οικογένειά τους.

9. Οι Μολούκες, τα Νησιά των Μπαχαρικών

Indonesia-Spices

Οι Μολούκες (Maluku) είναι αρχιπέλαγος στην Ινδονησία. Γεωγραφικά βρίσκονται ανάμεσα στο Σουλαουέζι, τη Νέα Γουινέα και το Τιμόρ. Τα νησιά είναι επίσης γνωστά στους Ευρωπαίους και στους Κινέζους ως νησιά των μπαχαρικών, αν και η ονομασία χρησιμοποιείται και για άλλα νησιά. Τα περισσότερα νησιά είναι ορεινά, κάποια με ενεργά ηφαίστεια και δέχονται μεγάλα ύψη βροχής. Η βλάστηση στα νησιά είναι άφθονη και περιλαμβάνει τροπικά δάση, ρύζι και τα μπαχαρικά γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο, τα οποία προέρχονται από δέντρα που φύονται στα νησιά. Οι κάτοικοι των νησιών είναι Μελανήσιοι, αλλά ύστερα από τους πολέμους των μπαχαρικών τον 17ο αιώνα, αρκετοί πληθυσμοί σκοτώθηκαν. Ένα κύμα Αυστρονήσιων μεταναστών ξεκίνησε το 20ό αιώνα και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

10. Τζακάρτα ή Μπατάβια

Indonesia 10. Jakarta

Το μέρος που τραγούδησε ο Καββαδίας και αγάπησαν οι ναυτικοί, μια φανταστική μεγαλούπολη με ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά λιμάνια του κόσμου.
Τέλειο shopping – ειδικά τα υφάσματα, η χαρά του λάτρη των μπαρ και του street food. Ολόκληρη η πόλη σαν ένα theme park με θέμα Ταξίδι στον Χρόνο, από τον Μαγγελάνο και την Αποικιοκρατία στο Μέλλον!

Έχουμε πολλά ταξίδια για την Ινδονησία. Μικρά και μεγάλα.
Για περιπετειώδεις τύπους και για πιο…  κοσμοπολίτες.

Βρες αυτό που σου ταιριάζει ΕΔΩ και φύγαμε!

Πηγές: Βικιπαίδεια,Wikipedia, Η Μηχανή του Χρόνου, Touropia, Trip Advisor