Το glögg (γκλογκ), το ζεστό αρωματικό κρασί που είναι συνδεδεμένο σε όλη την Ευρώπη με τα Χριστούγεννα έχει μια μεγάλη, παλιά ιστορία να μας πει για την καταγωγή του και πολλές καινούριες να μας υποσχεθεί αν το φτιάξουμε σπίτι μας και το μοιραστούμε με τους δικούς μας και όσους αγαπάμε τις χριστουγεννιάτικες νύχτες που έρχονται σε λίγο καιρό να ζεστάνουν το σπίτι και τη ζωή μας. Το εμπλουτισμένο με φρούτα, μπαχαρικά και γλυκαντικές ουσίες κρασί μάς έρχεται κατευθείαν από τον 2ο αιώνα. Δημιουργήθηκε από τους Ρωμαίους που ζέσταιναν το κρασί για να προστατέψουν το σώμα τους από τον κρύο χειμώνα. Με την κατάκτηση των Ρωμαίων μεγάλου μέρους της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του επόμενου αιώνα, η αγάπη τους για το ζεστό κρασί εξαπλώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία τους.
Καθώς η δημοτικότητα του ζεστού κρασιού εξακολούθησε να αυξάνεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του μεσαίωνα, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αναμειγνύουν το ζεστό κρασί με μπαχαρικά επειδή πίστευαν ότι έτσι θα βοηθούσε την υγεία. Χρησιμοποιούσαν επίσης βότανα και λουλούδια ως φυσικά γλυκαντικά για να κάνουν τα μη ευπαθή κρασιά πιο γευστικά. Με την πάροδο του χρόνου, η τρέλα για ζεστό κρασί ξεθωριάζει σε όλη την Ευρώπη εκτός από τη Σουηδία, όπου η δημοτικότητά της αυξήθηκε. Το Claret (κρασί Rhen, ζάχαρη, μέλι και μπαχαρικά) και το Lutendrank (διάφορα καρυκεύματα, κρασί και γάλα) ήταν μόνο δύο από τις παραλλαγές που έκανε φημισμένες η σουηδική μοναρχία τους επόμενους αιώνες. Καθώς οι περισσότερες παραλλαγές του κρασιού αυτού αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου, τα βιβλία συνταγών άρχισαν να χρησιμοποιούν το συλλογικό όνομα glögg, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1609. Η επόμενη μεγάλη εξέλιξη συνέβη στη δεκαετία του 1800, όταν άρχισαν να γίνονται δημοφιλή και τα κονιάκ-glögg.

ασδφασδφασδφασδφασδφ

ασδφασδφασδφ

Το μεγάλο σημείο καμπής ήρθε το 1890, όταν το glögg συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Κάθε έμπορος κρασιού στη χώρα είχε και μοιραζόταν τη δική του μοναδική συνταγή για glögg. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μοναδικά μπουκάλια (τα περισσότερα απεικονίζουν τον Άγιο Βασίλη) έφτασαν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τις επόμενες δεκαετίες, το “πειραγμένο” όπως θα λέγαμε σήμερα κρασί, είχε γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, με χώρες σε όλο τον κόσμο να δημιουργούν τα δικά τους μοναδικά μείγματα. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν τώρα τα πάντα, από κόκκινα και λευκά κρασιά έως μείγματα sangria και βερμούτ.
Φτιάξτε το δικό σας glögg αυτά τα Χριστούγεννα με βάση αυτήν την συνταγή

σδφασδφασδφασδφ

ασδφασδφασδφ

Ταξιδέψτε μαζί μας αυτά τα Χριστούγεννα σε όλη την Ηπειρωτική Ευρώπη να απολαύσουμε αυτό το μοναδικό ποτό κυριολεκτικά στην πηγή!