Κάποτε η Πολωνία φάνταζε σαν ένας μακρινός και απρόσιτος ως και αδιάφορος προορισμός -μάλλον λόγω της εσωστρέφειας αλλά και αποτρεπτικότητας του καθεστώτος της. Σήμερα, λίγες δεκαετίες μετά την εκδημοκρατικοποίηση του πολιτεύματός της, η Πολωνία είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός
που έχει να βάλει στο τραπέζι σπουδαία αρχιτεκτονική, ιστορία, μνημεία, τοπία, γαστρονομία και διασκέδαση.
Ένα έστω ολιγοήμερο ταξίδι στην φίλη χώρα πρέπει απαραιτήτως να κοσμεί την ατζέντα “έχω πάει κι εγώ εκεί’’ του αξιοσέβαστου ταξιδιώτη.
Ας πούμε όμως μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Πολωνία πριν πάτε εκεί και που δεν θα τα βρείτε στους συνηθισμένους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

1. Το success story της Πολωνίας
H εργατικότητα, η φιλοδοξία, το πείσμα και η πειθαρχία των Πολωνών σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εσωτερική πολιτική που αναπτύσσεται πάνω σε πέντε άξονες (διοίκηση, βιωσιμότητα, συνδεσιμότητα, ανάπτυξη και ένταξη) οδήγησαν την Πολωνία σε ελάχιστα μόνο χρόνια μετά την αλλαγή του καθεστώτος σε μια εκρηκτική και υγιή ανάπτυξη – είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που το 2008, την χρονιά της παγκόσμιας κρίσης, έδειξε ανάπτυξη. Οι μισθοί των Πολωνών είναι πολύ καλοί και αυτό φαίνεται αν βγείτε σε μαγαζιά που πάνε για φαγητό οι Πολωνοί – η κατά κεφαλή κατανάλωση σούσι θεωρείται πως είναι μεγαλύτερη εκείνης της Ιαπωνίας.

2. Οι Μεγάλοι Πολωνοί
Οι Πολωνοί είναι περήφανοι για την καταγωγή και τα παιδιά τους. Μερικά από τα πιο σπουδαία μυαλά και ταλέντα της ανθρωπότητας ήταν Πολωνοί. Ανάμεσά τους ο αναγεννησιακός μαθηματικός και αστρονόμος Νικόλαος Κοπέρνικος, οι σκηνοθέτες Αντρέι Βάιντα και Ρομάν Πολάνσκι, ο συνθέτης Φρεντερίκ Σοπέν, η φυσικοχημικός Μαρία Κιουρί, ο ποδοσφαιριστής Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και άλλοι.

asdfadfasdfasdfasdfasdf

3. Η θρησκεία
Ποτέ, μα ποτέ, μην πείτε κακή κουβέντα σε Πολωνό για την θρησκεία, τον Θεό και τον Πάπα. Επίσης, για τον πολωνικό λαό.

4. Το Μουσείο του NEON
Το μοναδικό μουσείο της Ευρώπης αφιερωμένο σε επιγραφές από νέον και δη από την εποχή της ανάπτυξης αυτής της τεχνικής στο τότε ανατολικό μπλοκ, βρίσκεται στην Βαρσοβία!

5. Τα μπιστρό της βότκα
Η βότκα στην Πολωνία είναι ιερή, πίνεται από τους Πολωνούς ως νεράκι και έχει την δική της κουλτούρα όπως εμείς έχουμε την κουλτούρα του ούζου και του τσίπουρου. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά πολλές και καλές ποικιλίες βότκα στην Πολωνία, αξίζει να συμβουλευτείτε τους ντόπιους για το πώς θα τις απολαύσετε και με τι συνοδευτικά και σίγουρα αξίζει να φέρετε μαζί σας πίσω κάποια καλή, δυσεύρετη εδώ βότκα.
Και βέβαια αξίζει να επισκεφτείτε κάποιο vodka bistro, να κάτσετε στο μπαρ και να απολαύσετε τη βότκα σας συνοδεία κατάλληλων μεζέδων: Οι Πολωνοί έχουν αναδείξει το food pairing της βότκα σε τέχνη, αν όχι επιστήμη.

6. H μέταλ μουσική σκηνή στην Πολωνία
Στον αντίποδα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, στα τέλη του 20ού αιώνα και σε συνέχεια της έκρηξης της νορβηγικής μέταλ μουσικής σκηνής, στην Πολωνία αναπτύχθηκαν με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Νότιας Ευρώπης όλα τα είδη της μέταλ και ιδιαίτερα οι black, thrash και gothic metal σκηνές.
Υπάρχουν εκατοντάδες συγκροτήματα που υπηρετούν τίμια το είδος- μερικά λατρεύονται και στη χώρα μας και η συγκεκριμένη υποκουλτούρα συνεχίζει να ακμάζει με αρκετές αμφιλεγόμενες εκφάνσεις (σύνδεση με εθνικισμό, ρατσισμό κ.λπ.) χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί τον κανόνα.

7. Το street food στην Κρακοβία
Μη διανοηθείτε να κάνετε βόλτα στην Κρακοβία και να μην ενδώσετε στις καντίνες και γενικά στο φαγητό του δρόμου της φανταστικής αυτής πόλης. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές, βασίζονται στα τοπικά τυριά, λαχανικά, αλλαντικά και προϊόντα ζύμης, ψωμάκια κ.λπ. και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις επιπέδου γκουρμέ.

Δείτε εδώ
τα ταξίδια που σας περιμένουν για Πολωνία και καλό μας ταξίδι!