Η Ζανζιβάρη βρίσκεται απέναντι από τις ακτές της Τανζανίας και είναι ένα αρχιπέλαγος, το οποίο αποτελείται από τα νησιά Ζανζιβάρη, Πέμπα, Μάφια και άλλα μικρά νησάκια… Χαρακτηρίζεται από «δαντελωτούς» κοραλλιογενείς σκοπέλους και μαγευτικές απέραντες παραλίες, γεμάτες φοίνικες, κανέλα και μοσχοκάρυδο! Στον παραλιακό δρόμο της πρωτεύουσας Στόουν Τάουν, ξεχωρίζει το κάστρο που έχτισαν Πορτογάλοι θαλασσοπόροι το 1700, καθώς και το παλάτι του Σουλτάνου Μπάργκας, τυπικό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής. Παρθένος τροπικός προορισμός με χαρακτηριστικό τα τυρκουάζ νερά του Ινδικού Ωκεανού αλλά και την πόλη της Ζανζιβάρης με αλώβητο ιστορικό χαρακτήρα από τον καιρό των σουλτάνων του Ομάν.
Ένας «καλά κρυμμένος Παράδεισος» λοιπόν, περιμένει να τον εξερευνήσουμε!

Γιατί να πάω;
Με την πρώτη ματιά, οι επισκέπτες βλέπουν έναν τροπικό παράδεισο για παραθεριστές αλλά σκληρές συνθήκες διαβίωσης για τους ντόπιους. Ωστόσο, αν εξερευνήσετε το μέρος λίγο βαθύτερα θα ανακαλύψετε την πραγματική Ζανζιβάρη, ένα νησί που έχει επηρεαστεί από την αφρικανική, αραβική και ευρωπαϊκή ιστορική κληρονομιά, αλλά έχει μείνει ανέγγιχτη από την βιομηχανική επανάσταση και που αποτελείται από ανθρώπους που αποπνέουν ευτυχία και ζουν έναν εντελώς φυσικό τρόπο ζωής. Η Ζανζιβάρη είναι η απόλυτη εμπειρία στον Ινδικό Ωκεανό, με τη συναρπαστική ιστορία, την απίστευτη φύση, τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα και τις υπέροχες παραλίες, που αγκαλιάζονται αρμονικά από το ξεχωριστό άρωμα εξωτικών μπαχαρικών. Αν ψάχνετε για μια γαλήνια αλλά δραστήρια ταυτόχρονα απόδραση, η Ζανζιβάρη αποτελεί τον ιδανικό προορισμό.

Πώς να πάω;
Η Ζανζιβάρη είναι εύκολα προσβάσιμη από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις είτε με απευθείας πτήσεις είτε με ενδιάμεσο σταθμό την Addis Ababa. H Turkish Airlines πετάει στο αεροδρόμιο της Ζανζιβάρης απευθείας από Κωνσταντινούπολη κατά τη θερινή περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι από τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με μια στάση μόνο, φτάνουμε στη Ζανζιβάρη. Παράλληλα, εύκολα ο ταξιδιώτης φτάνει στο νησί με πτήσεις της Ethiopian Airlines μέσω Addis Ababa ή με Emirates Airlines μέσω Ντουμπάι ή με πτήσεις της Qatar Airways μέσω Ντόχα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Πρόκειται για έναν προορισμό που μπορεί να συνδυαστεί πολύ όμορφα και με ένα σαφάρι στην Τανζανία οπότε υπάρχει δυνατότητα δρομολογίου μέσω άλλων προορισμών και με άλλες αεροπορικές εταιρείες που πετάνε από διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Πότε να πάω;
Η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείτε τη Ζανζιβάρη είναι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο κατά τους δροσερούς, ξηρούς μήνες της άνοιξης ή από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο όταν το κλίμα είναι ζεστό και ξηρό. Υπάρχουν δύο περίοδοι βροχών στη Ζανζιβάρη. Η κύρια εποχή, που ονομάζεται “μεγάλες βροχές” είναι στα μέσα Απριλίου και Μαΐου. Η δεύτερη περίοδος των βροχών, “οι σύντομες βροχές” που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά και συνήθως το πρωί, είναι από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο.
Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν αρκετά σταθερές, με μέγιστες περίπου στους 31-33 βαθμούς Κελσίου ή σπάνια και με 36 βαθμούς Κελσίου και κατά τη διάρκεια της περιόδου βροχών τον Απρίλιο και τον Μάιο, έως και 29 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία συνήθως δεν υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου. Η θάλασσα είναι αρκετά ζεστή για κολύμπι όλο το χρόνο, από 25 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο έως 29 βαθμούς Κελσίου από Δεκέμβριο έως Απρίλιο.

Τι να κάνω; – Εκδρομές – Δραστηριότητες

  • Η Stone Town είναι η πρωτεύουσα της Ζανζιβάρης και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραθαλάσσιων εμπορικών πόλεων της Ανατολικής Αφρικής. Το πρωτότυπο αστικό τοπίο είναι σχεδόν ανέπαφο και περιέχει πολλά ωραία κτίρια που αντικατοπτρίζουν τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, μια κουλτούρα που έχει συγκεντρώσει και παντρέψει όμορφα διαφορετικά στοιχεία των πολιτισμών της Αφρικής, της αραβικής περιοχής, της Ινδίας και της Ευρώπης για περισσότερο από μια χιλιετία. Η επίσκεψη στο Stone Town είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Ζανζιβάρη. Η περιήγηση στην πέτρινη πόλη, σας μεταφέρει στην πρωτεύουσα για να ζήσετε τον ιστορικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο των Νήσων της Ζανζιβάρης. Τα περισσότερα από τα σημαντικά κτίρια και τα ιστορικά μνημεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγγλίας που χτίστηκε στην πρώην αγορά σκλάβων, το σπίτι του διάσημου εμπόρου σκλάβων (σπίτι Tip Tip), το λουτρό Hamamni, η αγορά Darajani (ψάρια και φρούτα αγορά), το Παλαιό Πορτογαλικό Φρούριο, το σπίτι των θαυμάτων (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ζανζιβάρης) και το σπίτι του παγκοσμίου φήμης μουσικού, Freddy Mercury, το Μουσείο Μνημείου Ειρήνης και το Παλάτι που χτίστηκε στα τέλη του 1ου αιώνα και λειτουργεί πλέον ως μουσείο για τη βασιλική οικογένεια και την ιστορία της Ζανζιβάρης.
  • Η Stone Town ήταν κάποτε το μεγαλύτερο επιχειρηματικό κέντρο της Ανατολικής Αφρικής και αντιπροσώπευε το κέντρο για το εμπόριο ελεφαντόδοντου, μπαχαρικών και σκλάβων. Οι Πορτογάλοι, οι Άραβες, οι Σουλτάνοι του Ομάν και οι Άγγλοι είχαν την επιρροή τους σε αυτή τη μοναδική και συναρπαστική πόλη που δημιούργησε έναν απίστευτο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και πολιτισμού.
    Μια επίσκεψη στη Ζανζιβάρη δεν είναι ολοκληρωμένη αν δεν δείτε έναν από τους σπανιότερους πιθήκους στην Αφρική τον Zanzibar Red Colobus. Το δάσος Jozani βρίσκεται περίπου 35 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Ζανζιβάρης. Περιέχει περίπου 100 είδη δέντρων από συνολικά 43 οικογένειες. Ένας από τους πιο διάσημους και γοητευτικούς κατοίκους του Εθνικού Πάρκου Jozani είναι η μαϊμού της Ζανζιβάρης Red Colobus. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια εκδρομή με dhows και να δείτε στον κόλπο Menai δελφίνια Spinner και Bottlenose. Το Zanzibar Butterfly Center είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της Ζανζιβάρης, ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στον μαγικό κήπο, να τραβήξει φωτογραφίες από τις πεταλούδες και να απολαύσει τους θησαυρούς της φύσης.
  • Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας μην παραλείψετε να απολαύσετε θαλάσσια σπορ όπως kayak, kite surfing, snorkeling, water & jet ski, parasailing και καταδύσεις φυσικά για να εξερευνήσετε τον απίθανο βυθό.
  • Το Mwani Center είναι η έδρα μιας τοπικής κοινωνικής επιχείρησης που επιτρέπει στις γυναίκες της Paje να δημιουργούν από φύκια οργανικά σαπούνια, προϊόντα απολέπισης και αιθέρια έλαια (που περιλαμβάνουν επίσης γαρίφαλα, καρύδα και τοπικό μέλι). Επισκεφθείτε το Κέντρο φυκιών για να ψωνίσετε ή να περιηγηθείτε στις φυτείες φυκιών.

  • Το νησί φυλακών Prison Island, επίσης γνωστό ως νησί Changuu, απέχει περίπου 30 λεπτά με πλοίο από το Stone Town. Στο νησί θα μπορείτε να παρατηρήσετε και να ταΐσετε τις χελώνες, να κολυμπήσετε, να κάνετε ηλιοθεραπεία και snorkeling. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε τα μάτια σας ανοικτά για τους ντροπαλούς και αόριστους Duikers – ένα ασυνήθιστο και μικροσκοπικό είδος αντιλόπης.

Οι καλύτερες παραλίες στη Ζανζιβάρη!

  • Kendwa Beach 56 χλμ. βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Ζανζιβάρης με πολλές & πολυτελείς επιλογές ξενοδοχείων. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες περιοχές της Ζανζιβάρης, η παραλία Kendwa δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε επίδραση παλίρροιας. Είναι λοιπόν το ιδανικό μέρος αν θέλετε να κολυμπήσετε όλη την ημέρα, χωρίς να χρειάζεται να περπατήσετε μακριά για να φτάσετε στον ωκεανό. Ελαφρώς πιο χαλαρό από το Nungwi, με πολλά καταδυτικά κέντρα και μερικά πάρτι τα σαββατοκύριακα και γύρω από την πανσέληνο
  • Nungwi Beach 59 χλμ. βόρεια από την πρωτεύουσα. Το κύριο μέρος της παραλίας Nungwi είναι αρκετά ζωντανό, με πολλά ξενοδοχεία και μπαρ, ενώ η τοπική περιοχή ψαράδων είναι ένα ”must to see” για επίσκεψη. Το ενυδρείο Mnarani βρίσκεται εδώ και στεγάζει έναν σημαντικό αριθμό από σωζόμενες χελώνες. Η πιο βόρεια περιοχή του Nungwi κρύβει μια παρθένα έρημη παραλία όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας χωρίς να συναντήσετε κόσμο.

  • Pongwe Beach 36 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να χαλαρώσουν σε μια ήσυχη περιοχή και να απολαύσουν μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια σπορ και καταδύσεις.
  • Matemwe Beach 50 χλμ. βορειοανατολικά από την Stone Town. Μία αρκετά παρθένα περιοχή όπου κατά τη διάρκεια της χαμηλής παλίρροιας ο ωκεανός μετατρέπεται σε έρημο κοραλλιών – ιδανικό τοπίο για λήψη φωτογραφιών. Ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για εκδρομές με αναπνευστήρα / καταδύσεις στο νησί Mnemba που βρίσκεται κοντά.
  • Paje Beach 57 χλμ. νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα. Το ευκολότερο μέρος για να βρείτε ένα καταφύγιο στην παραλία, μια εξαιρετική τοποθεσία για kite-surfing (Δεκέμβριο – Φεβρουάριο & Μάιο – Οκτώβριο). Λόγω της παλίρροιας αυτή η παραλία δεν ενδείκνυται για κολύμπι.
  • Kiwengwa Beach 46 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα. Πιθανώς το καλύτερο για τους λάτρεις του θέρετρου all-inclusive, η παραλία είναι καλή για οικογένειες με παιδιά. Η επίσκεψη στο δάσος Kiwengwa Pongwe είναι μια προαιρετική δραστηριότητα.

  • Jambiani Beach 56 χλμ. νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα, μια πολύ ζωντανή παραλία με πολλά εστιατόρια και μπαρ, είναι επίσης μια ιδανική περιοχή για ενοικίαση ποδηλάτων, ειδικά κατά την άμπωτη όταν δεν είναι δυνατή η κολύμβηση στον ωκεανό.
  • Bwejju, Dongwe, Pongwe Beach 56 χλμ. νοτιοανατολικά της Stone Town. Πρόκειται για μια υπέροχη παραλία, εκτός από τα Χριστούγεννα όταν επηρεάζεται από την κάλυψη των φυκιών. Είναι μια ήσυχη περιοχή που είναι ιδανική για ταξιδιώτες που προτιμούν να μην έχουν σήμα κινητής τηλεφωνίας και να αναζητούν την ατμόσφαιρα Hakuna Matata τη στιγμή της διακοπής ρεύματος. Συνιστάται στους επισκέπτες να αποφεύγουν νυχτερινές βόλτες στην παραλία.
  • Kizimkazi Beach 60 χλμ. νότια από την πρωτεύουσα. Φημισμένη παραλία όπου μπορεί κάποιος να δει συχνά δελφίνια, λόγω του ότι έχει τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της παλίρροιας σε όλη τη Ζανζιβάρη, δεν είναι ιδανική παραλία για κολύμπι. Το παλαιότερο τζαμί της Ανατολικής Αφρικής Shirazi Dimbai, χρονολογίας 1107, βρίσκεται κοντά και είναι προσβάσιμο για επίσκεψη.

Μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε

  • Το Mangapwani Slave Chamber βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια της Stone Town. Ήταν ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τους συλληφθέντες σκλάβους να πουληθούν στον έξω κόσμο. Η περιοχή περιβάλλεται από ποικιλίες αυτόχθονων δέντρων όπως οπωροφόρα, Rambotans και αρωματικούς θάμνους.
  • Kidichi Persian Baths: Τα περσικά λουτρά στο Kidichi βρίσκονται βορειοανατολικά της Stone Town, περίπου 4 χιλιόμετρα από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο, στην κύρια περιοχή φυτειών του νησιού.
  • Livingstone House – Ο David Livingstone είναι πιθανώς ο πιο γνωστός από όλους τους Ευρωπαίους εξερευνητές του 19ου αιώνα στην Αφρική. Πολλά από τα ταξίδια του ξεκίνησαν και τελείωσαν στη Ζανζιβάρη και έζησε σε αυτό το σπίτι πριν αναχωρήσει στο τελευταίο του ταξίδι για να προσδιορίσει την πηγή του Νείλου. Το σπίτι χτίστηκε γύρω στο 1860 από τον Σουλτάνο Ματζίντ και βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Stone Town. Σήμερα, αυτό το παλιό κτίριο είναι η έδρα του Εθνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βιομηχανιών και Γεωργίας της Ζανζιβάρης (ZNCCIA).
  • Το Τζαμί Kizimkazi Mosque πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο ισλαμικό κτίριο στην ακτή της Ανατολικής Αφρικής και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του κύριου νησιού της Ζανζιβάρης στο χωριό Kizimkazi – Dimbani. Γύρω από το τζαμί υπάρχουν αρκετοί τάφοι του 17ου αιώνα, διακοσμημένοι με κολώνες.
  • O καθεδρικός ναός του St. Joseph, Joseph’s Cathedral: Είναι ένα σημαντικό ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στην περιοχή Baghani της Stone Town. Χτίστηκε από Γάλλους ιεραπόστολους μεταξύ 1893 και 1898 και τα σχέδια είναι του ίδιου Γάλλου αρχιτέκτονα που σχεδίασε τον καθεδρικό ναό στη Μασσαλία της Γαλλίας. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό του καθεδρικού ναού είναι οι δίδυμοι κώνοι του (παρόμοιοι με εκείνους της εκκλησίας της Μασσαλίας) που αποτελούν εξέχοντα στοιχεία του ορίζοντα της Πέτρινης Πόλης και μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από απόσταση από την ακτή. Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι βαμμένο με τοιχογραφίες από την Παλαιά Διαθήκη. Τα πλακίδια και τα βιτρό παράθυρα εισήχθησαν από τη Γαλλία. Ο καθεδρικός ναός χρησιμοποιείται τακτικά από την καθολική κοινότητα του Stone Town.
  • Τα ερείπια του παλατιού Maruhubi Palace Ruins βρίσκονται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Ζανζιβάρης, λίγα μόλις βήματα από την παραλία. Το παλάτι χτίστηκε από τον Σουλτάνο Μπαργκάς, τον τρίτο αραβικό σουλτάνο της Ζανζιβάρ, μεταξύ 1880-1882. Ο Σουλτάνος Μπαργκάς χρησιμοποίησε το παλάτι για να στεγάσει τη γυναίκα του και έως και 100 παλλακίδες, ενώ ο ίδιος ζούσε σε ξεχωριστό παλάτι στην πόλη της Ζανζιβάρης. Το παλάτι Maruhubi καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1899, αφήνοντας λίγα ερείπια, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πετρόκτιστων κιόνων που κάποτε στήριζαν ένα μεγάλο ξύλινο μπαλκόνι που περιβάλλει τον επάνω όροφο. Στο παλιό λουτρό περσικού στιλ, μπορείτε να δείτε τα ξεχωριστά μπάνια για τις γυναίκες και το μεγάλο μπάνιο του σουλτάνου. Οι χώροι περιβάλλονται από σκιερά δέντρα, μεγάλες περιοχές με γκαζόν και οι αρχικές δεξαμενές νερού που τώρα είναι κατάφυτες με νούφαρα και μεγάλα δέντρα μάνγκο κάποτε εισήχθησαν από την Ινδία.
  • Το Emerson Spice αποτελείται από τρία παρακείμενα κτήρια μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στο εξωτικό kasbah της πέτρινης πόλης της Ζανζιβάρης. Δύο από τις προσόψεις των κτιρίων βλέπουν σε μια γραφική πλατεία στο τέλος της ιστορικής οδού Tharia, μια κύρια οδό για περιηγήσεις με τα πόδια στην πόλη. Η τρίτη πρόσοψη βλέπει την οδό Θάρια προς τον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό και την αγορά σκλάβων. Ανάμεσα στις πίσω όψεις υπάρχει μια τετράγωνη ιδιωτική αυλή που περιέχει ένα αρχαίο πηγάδι.
  • Slave Market: Η αγορά σκλάβων της Στόουν Τάουν είναι ανενεργή εδώ και δεκαετίες, αλλά τα μνημεία παρέχουν μια έντονη υπενθύμιση των φρικτών πράξεων που κάποτε έγιναν εδώ. Επισκεφθείτε αυτόν τον χώρο και αναλογιστείτε τις φρικαλεότητες του παρελθόντος καθώς στέκεστε στη σκιά της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Μάθετε για τον σημαντικό ρόλο της δουλείας στην ιστορία της Ζανζιβάρης, όπου, για σχεδόν 1.000 χρόνια, οι Άραβες έμποροι ταξίδεψαν στο εσωτερικό της Αφρικής, μερικές φορές στο Κονγκό, για να αγοράσουν ή να απαγάγουν υγιείς νέους.
  • Freddie Mercury Museum: Το πρώτο Μουσείο αφιερωμένο στον παγκόσμιο μύθο Freddie Mercury, που βρίσκεται στο Shangani, στην καρδιά της Πέτρινης Πόλης της Ζανζιβάρης.

Φαγητό – Διασκέδαση

  • Τα μπαχαρικά από τη Ζανζιβάρη είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο και οι διακοπές στον προορισμό θα ήταν ελλιπείς χωρίς επίσκεψη στις φυτείες μπαχαρικών. Οι περιηγήσεις με μπαχαρικά είναι πραγματικά αρκετά ενημερωτικές και ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δείτε την ύπαιθρο και να συναντήσετε τους ντόπιους κατοίκους στις αγροτικές κοινότητες. Γευτείτε διαφορετικά μπαχαρικά, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, βανίλια ή μαύρο πιπέρι. Δοκιμάστε μια ποικιλία φρούτων, από το ροδαλό μήλο έως τη γκουάβα. Μερικά σπάνια φυτά όπως η χέννα, το δέντρο αρωμάτων και το δέντρο κραγιόν χρησιμοποιούνται για την αξία τους στην προετοιμασία καλλυντικών.
  • Αν και δεν είναι ένα παραδοσιακό εστιατόριο, καμία λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της Stone Town δεν θα ήταν πλήρης χωρίς να αναφερθεί η νυχτερινή αγορά στο πάρκο Forodhani. Κάθε μέρα, από τις 18:00 και μετά, το πάρκο φιλοξενεί μια φανταστική υπαίθρια αγορά φαγητού, όπου οι ντόπιοι και οι τουρίστες περπατούν ανάμεσα στους πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές για να δοκιμάσουν τη μεγάλη ποικιλία από κουζίνες που προσφέρονται, από πίτσα και samosas έως χυμό ζαχαροκάλαμου. Αυτό είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Ζανζιβάρη, ειδικά αν θέλετε μια πραγματική γεύση της τοπικής κουλτούρας απολαμβάνοντας νόστιμα φαγητά στο δρόμο. Αποτελεί βασική εμπειρία για ταξιδιώτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη ζεστή και ζωντανή κοινότητα της Stone Town.
  • Το Spice Tour είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Ζανζιβάρη. «Το νησί των μπαχαρικών» ήταν ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς μπαχαρικών στον κόσμο, όπως το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και η κανέλα κατά τον 19ο αιώνα. Θα έχετε την ευκαιρία να μυρίσετε και να δοκιμάσετε μια ποικιλία από μπαχαρικά, βότανα και τροπικά φρούτα, όπως γαρίφαλο, λεμονόχορτο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, κουρκουμά, βανίλια, καρύδα, παπάγια, τσίλι, μαύρο πιπέρι, κάρδαμο, μανιόκα και πορτοκάλια.

Μια λίστα πολύ καλών επιλογών για εστιατόρια:

  • Double Tree By Hilton – Shangani
  • 6 Degree South – Shangani
  • Archipelago Restaurant – Forodhani
  • Blue Dongwe Jetty – Donggwe
  • The Island – Pongwe Lodge Restaurant – Pongwe
  • Fisherman’s Seafood & Grill – Nungwi
  • Bin Jabir Restaurant – Matemwe
  • Puzzle Coffee Shop – Stone Town
  • Fadhil Restaurant – Jambiani
  • La Base JungleKite – Kiwengwa
  • Cinnamon Restaurant – Nungwi
  • Bistro’ del Mar – Kendwa
  • Peterpan Beach Lodge & Italian Restaurant – Jambiani

Tips

  • Αξίζει να δοκιμάσετε την πίτσα στη Ζανζιβάρη. Θυμίζει περισσότερο γαλέτα (αλμυρή κρέπα) από μια πίτσα, ξεκινά ως μια μικρή μπάλα ζύμης που απλώνεται και στη συνέχεια γεμίζεται με την επιλογή των συστατικών σας (όπως κοτόπουλο ή βόειο κρέας) ακολουθούμενη από κρεμμύδι, πιπεριά, ένα αυγό, ένα τρίγωνο τυριού Happy Cow, κουταλάκι μαγιονέζας και σάλτσα τσίλι (αν σας αρέσει καυτερό). Στη συνέχεια, οι γωνίες διπλώνονται για να φτιάξουν ένα τετράγωνο και το όλο πράγμα πηγαίνει στο frypan. Όταν η βάση είναι τραγανή, αναποδογυρίζεται, έπειτα τεμαχίζεται σε τετράγωνα μεγέθους δαγκώματος, βυθίζεται σε ένα πιάτο και σερβίρεται με μια οδοντογλυφίδα «πιρούνι». Ευδαιμονία! Θα βρείτε μερικούς πάγκους γύρω από τους κήπους Forodhani, οι οποίοι μετατρέπονται σε μια υπαίθρια αγορά τροφίμων ως το ηλιοβασίλεμα κάθε βράδυ, αλλά αξίζει να αναζητήσετε τον κ. Mango, ο οποίος κάνει μια εξαιρετική εκδοχή κοτόπουλου και μάνγκο.
  • Θεωρείται ότι προέρχονται από την ινδική ήπειρο, το biryani και το pilau (επίσης γνωστά ως pilaf και plov) είναι πιάτα ρυζιού μαγειρεμένα με ένα μείγμα μπαχαρικών όπως μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπέρι, κάρδαμο, κανέλα, σκόρδο, τζίντζερ και κόλιανδρο. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το biryani μαγειρεύεται ξεχωριστά στα πιάτα με κρέας που συνήθως το συνοδεύουν. Το Pilau, από την άλλη πλευρά, μαγειρεύεται στην ίδια κατσαρόλα με το κρέας (ή ζωμό κρέατος), επιτρέποντας στο ρύζι να απορροφήσει τους χυμούς. Και τα δύο είναι νόστιμα.
  • Μαριναρισμένο σε ένα μείγμα μπαχαρικών και σάλτσας, στη συνέχεια στη σχάρα μέχρι την καβουρδισμένη τελειότητα, το mishkaki (σουβλάκια κρέατος) είναι μια πανταχού παρούσα τροφή με σάντουιτς της Ζανζιβάρης, που συχνά φαίνεται να ψήνεται στα σοκάκια ενός απογεύματος. Αγοράστε τα απευθείας από τη σχάρα για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα. Η Ζανζιβάρη φημίζεται επίσης για το χταπόδι. Μεταξύ των πιο δημοφιλών τρόπων για να φάτε χταπόδι περιλαμβάνονται τα σουβλάκια Μισκάκι, το κάρυ χταποδιών (μαγειρεμένο με ένα μείγμα από πλούσια μπαχαρικά όπως κουρκουμά σιγοβρασμένο σε κρέμα καρύδας) και κατευθείαν από τη σχάρα. Επίσης σε πολλά εστιατόρια θα μπορέσετε να δοκιμάσετε καρχαρία που αποτελεί ένα από τα καλύτερα εδέσματα της Ζανζιβάρης.
  • Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε σοκολάτα, μοιάζει περισσότερο με σουσαμένια μπάρα με πλούσιο μέλι, κομμένη σε μικρά κομμάτια σε σχήμα διαμαντιού. Προειδοποίηση: εξαιρετικά εθιστική!
  • Τα φεστιβάλ στη Ζανζιβάρη τραβούν την περιοχή των τουριστών αλλά και των ντόπιων όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζανζιβάρης (ZIFF) παρουσιάζει το ετήσιο Φεστιβάλ των Χωρών Dhow τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου. Το φεστιβάλ γιορτάζει τις τέχνες και τους πολιτισμούς της αφρικανικής ηπείρου, των κρατών του Κόλπου, του Ιράν, της Ινδίας, του Πακιστάν και των νησιών του Ινδικού Ωκεανού, συλλογικά γνωστά ως χώρες του Ντάου. Κάθε Φεβρουάριο για την τελευταία δεκαετία, το νησί της Ζανζιβάρης φιλοξενεί το καλύτερο μουσικό φεστιβάλ στην Ανατολική Αφρική. Sauti za Busara (Ήχοι της Σοφίας). Μια τριήμερη πολιτιστική υπερβολή με έμφαση στην προβολή μιας ποικιλίας παραστατικών τεχνών που έχουν τις ρίζες τους στη γλώσσα και τις παραδόσεις Σουαχίλι.
  • Το Φεστιβάλ Zanzibar Cultural Day πραγματοποιείται στις 19 Ιουλίου κάθε έτους. Η εκδήλωση χαρακτηρίζεται από πολιτιστικούς χορούς, Taarab παραστάσεις, εκθέσεις, τέχνη, χειροτεχνία και τα συναφή με πολλές συμμετοχές από διάφορες χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Κένυα, το Κομόρο, η Γερμανία, η Κίνα και η Ινδία.
  • Το Eid el Fitr Festival είναι μια τετραήμερη γιορτή που πραγματοποιείται στο τέλος του Ραμαζανιού, τον μήνα της νηστείας και αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης για την κουλτούρα του νησιού. Το Eid είναι μια χαρούμενη εμπειρία και όλοι είναι έξω και θέλουν να γιορτάσουν, το πάρτι συνεχίζεται για τέσσερις σταθερές μέρες, με πολλές ανοιχτές περιοχές γύρω από την πόλη με τα χωριά να μετατρέπονται σε χώρους φεστιβάλ.
  • Mwaka Kogwa – 4ήμερος επίσης είναι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς και μερικές από τις εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τεράστιες φωτιές και μακέτες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ποικίλλουν από χωριό σε χωριό, αλλά το Makunduchi είναι εκεί όπου πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στα τέλη Ιουλίου.

Πού να μείνεις
Οι επιλογές για διαμονή στη Ζανζιβάρη είναι πολλές και για κάθε budget. Πρόκειται για σχετικά φτωχό νησί οπότε οι υποδομές είναι ανάλογες και όχι τόσο στα δυτικά πρότυπα. Υπάρχει ποικιλία πάντως από αρκετά μικρά boutique hotels με bungalows στις παραλίες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία all inclusive.

Το Cosmorama σας ταξιδεύει στην Ζανζιβάρη!