Διαβατήρια, βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, καράβια και ξαφνικά βρισκόμαστε αλλού.
Έξω από την καθημερινότητά μας, άγνωστοι σε άγνωστα μέρη. Γεμάτοι από τη χαρά της ανακάλυψης, της αναζήτησης. Με εκπλήξεις, με πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Μια διαδικασία που μας μαθαίνει τα πάντα από την αρχή! Μας αλλάζει την οπτική μας γωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ταξίδι αποτελεί πηγή γνώσης. Όταν η «περιπέτεια» τελειώσει νιώθουμε αλλιώς. Γυρίζουμε γεμάτοι εικόνες και συναισθήματα. Ψυχοθεραπεία, κατάνυξη, αναζωογόνηση. Ο καθένας διαλέγει την δική του εκδοχή. Όμως το ταξίδι δεν είναι μόνο αυτό.
Κάποιος είπε πως οι ταξιδιώτες είναι οι «ευεργέτες» της ανθρωπότητας!
Υπερβολικό; Ίσως όχι, αν σκεφτούμε πως ταξιδεύοντας δίνουμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους. Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες φιλοξενίας, έμποροι και μικροπωλητές, ξεναγοί και φυσιοδίφες, οδηγοί λεωφορείων, εστιάτορες, καλλιτέχνες, γυναίκες που βάζουν όλη τους την τέχνη για να κεντήσουν, να πλέξουν, να ράψουν, να ζυμώσουν, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να προσφέρουν, να μάθουν…
Το ταξίδι είναι μια αμφίδρομη διαδικασία, δίνει χαρά στον ταξιδιώτη αλλά και χαρά σε αυτόν που τον υποδέχεται. Ένα χαμόγελο, μια χειραψία, μια κουβέντα, μια φωτογραφία, μια σκέψη που μοιράζεται.
Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος μας αν δεν υπήρχε αυτή η αλληλεπίδραση; Πόσο πιο φτωχοί θα ήμασταν όλοι, κλεισμένοι στον δικό μας περιχαρακωμένο κόσμο!

Γιατί ο πλούτος δεν είναι μόνο τα υλικά αγαθά, είναι το χρυσάφι της ψυχής που γεννά νέες ιδέες, που προτρέπει, που παρακινεί, που θέτει πρότυπα, που επαναπροσδιορίζει, που αγαπά και αγκαλιάζει, που κατανοεί, που απαλύνει τις ανισότητες και αμβλύνει τις διαφορές, που κάνει αυτόν τον κόσμο έναν… καλύτερο κόσμο!