Ταξιδέψαμε στη Στοκχόλμη τους χειμερινούς μήνες, όταν η νύχτα πέφτει από τις 3 το απόγευμα και πιστέψαμε ότι η ζωή των κατοίκων και της πόλης σταματά νωρίς το απόγευμα. Ισχύει πράγματι ότι δε συναντάς πολύ κόσμο στο δρόμο αφού πέσει η βαθιά και απέραντη νύχτα του χειμώνα. Όποιος νομίσει όμως ότι στη Στοκχόλμη δεν υπάρχει νυχτερινή ζωή έχει χάσει μια πολύ μεγάλη ταξιδιωτική εμπειρία.

Μετά από πολλή ώρα περιπλάνησης στο κέντρο της πόλης, που ονομάζεται Gamla Stan, και ουσιαστικά είναι η παλιά πόλη ή η πόλη μεταξύ των γεφυρών, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, βρεθήκαμε μπροστά από μια απότομη πέτρινη σκάλα που μας οδήγησε σε ένα υπόγειο μεν, καταπληκτικό δε, παραδοσιακό μπαρ. Εκεί μάθαμε ότι τα νυχτερινά στέκια της πόλης είναι καλά κρυμμένα πίσω από μικρά ξύλινα πορτάκια και βρίσκονται συνήθως σε θολωτά υπόγεια.

Στοκχόλμη, Pixabay

Ο μπάρμαν που μας σέρβιρε, μας έδειξε πώς να πίνουμε το ποτό μας με… σουηδικό στυλ. Η ποτοαπαγόρευση αλλά και οι υπέρογκοι φόροι στη Σουηδία κάνουν το ποτό ιδιαίτερα ακριβό, οπότε ακόμα κι ένα ποτήρι απλό κρασί πίνεται σε κολονάτα κρυστάλλινα ποτήρια και μάλιστα με ιδιαίτερο τελετουργικό. Πραγματικά δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση… ακόμα και η διακόσμηση των υπογείων πέτρινων μπαρ είναι πανάκριβη δίνοντας ένα τόνο πολυτέλειας. Τα θολωτά κελάρια που έχουν μετατραπεί σε μπαρ φωτίζονται με χρυσοποίκιλτους πολυελαίους, είναι στρωμένα με ακριβά χαλιά, και οι μπάρμεν κάνουν τα καλύτερα ταχυδακτυλουργικά όταν σερβίρουν τα κοκτέιλ τους.

Σίγουρα σας έχουμε εξάψει την περιέργεια. Αν θέλετε να διαπιστώσετε κι από μόνοι σας ότι οι “Βόριοι” έχουν πράγματι νυχτερινή ζωή, που αξίζει να τη δείτε, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τη Στοκχόλμη και να διαπιστώσετε πως “χτυπάει η καρδιά της”. Το μόνο που χρειάζεστε είναι αντοχή στο κρύο κι ένας “περπατημένος” συνοδός ταξιδιού!