Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας που βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Παλιού Δημαρχείου, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και φυσικά αποτελεί δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες.

Δυο πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, το οποίο καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε κατασκευαστεί το 1410. Οι Γερμανοί βομβάρδισαν την Πράγα και το Δημαρχείο το οποίο μετά από πυρκαγιά καταστράφηκε τελείως. Το άλλο που δεν γνωρίζουμε όταν βρισκόμαστε εκεί και το θαυμάζουμε είναι, ότι οι ντόπιοι στην καθομιλουμένη τους το αποκαλούν Ορλόι, μια λέξη που είναι παράφραση της ελληνικής «ωρολόγιον». Αποτέλεσε από την πρώτη μέρα της κατασκευής του κόσμημα και σύμβολο της ιστορικής πρωτεύουσας της Βοημίας, της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα της Τσεχίας.

Το ρολόι είναι γεμάτο απεικονίσεις πράγμα που κάνει πολύ δύσκολη την κατανόηση του με μια απλή ματιά. Πριν πάτε βεβαιωθείτε ότι έχετε καλά μελετήσει τους συμβολισμούς και δεν θα σταθείτε απλά μέσα στο πλήθος για να ακούσετε τη ρυθμική ανακοίνωση της ώρας. Κάθε ώρα το ρολόι ανοιγοκλείνει τις μικρές θύρες του για να μας ανακοινώσει ακριβώς τι ώρα είναι.