Καταρράκτες! Τα καλύτερα ταξίδια του κόσμου έχουν πάντα στο πρόγραμμα άφθονο νερό. Θα είναι ο ωκεανός, το απέραντο πέλαγος ή ένα εξωτικό αρχιπέλαγος; Μία τεράστια λίμνη στην κορυφή της Γης ή μία λιμνούλα ιδανική για βουτιές και πίτσι –πίτσι για να θυμηθούμε την Γαλάζια Λίμνη; Γοητευτικά ήρεμα ή άγρια ποτάμια που έρπουν με το φιδίσιο σώμα τους ανάμεσα από δάση, φαράγγια και γόνιμες πεδιάδες ή καταρράκτες;

Angel Falls

Καταρράκτες! Τα δάκρυα χαράς του Θεού όταν είδε το θαύμα που δημιούργησε ή αλλιώς, τεράστιες ποσότητες νερού που καθώς πέφτουν ορμητικά από μεγάλο ύψος και ανάμεσα ή πάνω σε πυριγενή ή μεταμορφωμένα πετρώματα δημιουργούν ένα από τα πιο θεαματικά φαινόμενα που δημιούργησε η φύση.
Καταρράκτες! Αν σας συναρπάζει η ιδέα τους ελάτε μαζί μας να δούμε από κοντά τους ωραιότερους του κόσμου. Θα κάνουμε τον Γύρο του Κόσμου ξεκινώντας από Ανατολάς προς Δυσμάς.

1.Οι θρυλικοί Καταρράκτες Kegon στην Ιαπωνία.
Δημιουργημένοι από τον ποταμό Daiya που στο καυτό σμίξιμό του με την λάβα του κοντινού ηφαιστείου έχασε τον προσανατολισμό του και άλλαξε πορεία πέφτοντας από τότε και στο εξής από ύψος 97 μέτρων παράγοντας πολύ θόρυβο και εικόνες απίστευτης ομορφιάς, ειδικά το φθινόπωρο που η γύρω φύση έχει φορέσει τα καλύτερά της.
Eίναι μία από τις “Οκτώ Όψεις” (Eight Views) – δηλαδή τα must see – της Ιαπωνίας, προκαλούν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην περιοχή κοντά στην Nikko από τον κόσμο που πάει να τους δει ανάμεσα στα φθινοπωρινά χρώματα των δένδρων γύρω τους, ενώ ο θρύλος τούς θέλει να είναι το μέρος που προτιμάνε οι νεαροί Ιάπωνες για να… αυτοκτονήσουν.

1. Ιαπωνία_Οι Καταρράκτες του Kegon στη Nikko

2.Οι Παραδεισένιοι Καταρράκτες Kuang Si στο Βιετνάμ
Αν ο Παράδεισος έχει καταρράκτες θα είναι σαν αυτούς του Kuang Si. Μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος αφήνουν τα κρυστάλλινα νερά τους να πέφτουν από τρία διαφορετικά επίπεδα σχηματίζοντας λιμνούλες και πισίνες με τουρκουάζ πεντακάθαρα νερά.
Στο soundtrack της εκδρομής, τα εκατοντάδες εξωτικά πουλιά που κελαηδούν χαρούμενα μαζί με τον ήχο που κάνει το νερό καθώς βουτάει ανάμεσα στα βράχια προσκαλώντας τον ταξιδιώτη να μείνει εκεί για πάντα.

Tip: Πάρτε μαγιό. Η κολύμβηση στις φυσικές πισίνες και επιτρέπεται και ενδείκνυται.

2.Οι καταρράκτες Kuang Si στο Βιετνάμ

3.Οι Μεγαλύτεροι Καταρράκτες του Κόσμου: Victoria Falls στα σύνορα Ζιμπάμπουε και Ζαμβίας στην Νότιο Αφρική.
Δεν είναι οι ψηλότεροι καταρράκτες του κόσμου αλλά είναι αυτοί που εκτείνονται στο μεγαλύτερο πλάτος. Ο ποταμός Ζαμβέζης κυλάει ήρεμα διασχίζοντας μία ήσυχη κοιλάδα ανάμεσα σε αμμόλοφους και πάνω σε μια κοίτη από στρώμα βασάλτη για να φτάσει στο λεγόμενο ΠΡΩΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ (First Gorge) και να βουτήξει απότομα από έναν απόκρημνο κάθετο σχηματισμό βράχων ύψους 108 και πλάτους 1708 μέτρων. Στο σημείο της πτώσης, βραχώδεις νησίδες χωρίζουν τον καταρράκτη σε ρεύματα που κάποια από τα ονόματά τους μαζί με αυτό του κυρίως καταρράκτη στις τοπικές διαλέκτους περιγράφουν χαρακτηριστικά το μέγεθος του θεάματος και το δέος του ανθρώπου μπροστά σε αυτή την μεγαλειώδη δημιουργία της φύσης: Στη διάλεκτο Lozi οι Καταρράκτες Victoria λέγονται Mosi-oa-Tunya που σημαίνει “Ο Καπνός που Βροντάει” και στην Toka Leya λέγονται Shungu Namutitima δηλαδή “Νερό που Βράζει”.
Τα δε ρεύματα στα οποία χωρίζεται ο καταρράκτης έχουν τα εξής ονόματα από δυσμάς προς ανατολάς: O Καταρράκτης του Διαβόλου ή Πηδηχτό Νερό, Ο Βασικός Καταρράκτης, Ο Καταρράκτης του Ουράνιου Τόξου και ο Ανατολικός Καταρράκτης.
Το spray που δημιουργεί η πτώση του νερού σηκώνεται σε ύψος 400 μέτρων και καμιά φορά φαίνεται και από απόσταση ως και 48 χλμ. μακριά.
Σε αυτό το spray οφείλεται και η δημιουργία του τεράστιου Ουράνιου Τόξου που σχηματίζεται ακόμα και τη νύχτα από τη διάθλαση του φωτός της Σελήνης επάνω του όταν έχει πανσέληνο!
Η τοποθεσία προστατεύεται από τα Η.Ε και την Unesco όχι μόνο για το φυσικό της μεγαλείο αλλά και για την χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί στην περιοχή της.

Στα ταξίδια που οργανώνουμε σαν Cosmorama στη Νότιο Αφρική και στους Καταρράκτες Βικτόρια έχουμε φροντίσει να μείνουμε τουλάχιστον ένα βράδυ σε ξενοδοχείο της περιοχής ώστε να έχουμε τον χρόνο να ζήσουμε το δέος των καταρρακτών και την κουλτούρα των γύρω φυλών από κοντά.

3α. Οι Καταρράκτες Victoria

4.Οι Ονειρικοί Καταρράκτες του Εθνικού Πάρκου των Λιμνών Plitvice στην Κροατία.
Η Κροατία είναι χώρα με απίστευτες ομορφιές που δεν περιορίζονται στα φιόρδ και τις μεσαιωνικές πόλεις-κάστρα των Δαλματικών Ακτών της. Μία από αυτές τις ομορφιές είναι το προστατευόμενο και από την Unesco ως Τοποθεσία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Εθνικό Πάρκο των Λιμνών Plitvice. Πρόκειται για 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα πράσινου δάσους με απίστευτη χλωρίδα και πανίδα και 16 λίμνες διατεταγμένες σε επίπεδα να δημιουργούν συγκλονιστικής ομορφιάς βαθμιδωτούς καταρράκτες με απίστευτη χρωματική παλέτα στα νερά τους-όλες οι αποχρώσεις του μπλε, του πράσινου, του τυρκουάζ.
Η γεωλογία του εδάφους που συντέλεσε στη δημιουργία αυτής της ομορφιάς είναι μία ξενάγηση από μόνη της – πρόκειται για πετρώματα ασβεστόλιθου ή/και δολομίτη που δημιουργήθηκαν μετά την Εποχή των Πάγων και που μαζί με την σταδιακή δημιουργία τραβερτίνη και τούφας στις όχθες και την κοίτη των λιμνών και των ρευμάτων του δημιουργούν την τέλεια βάση για να μπορέσουν τα γάργαρα νερά της περιοχής αυτής να δώσουν την θεαματική αλληλουχία των υπέροχων λιμνών Plitvice και των καταρρακτών τους.
Ναι, πάρτε μαγιό, ποτέ δεν ξέρεις!

5.Οι Θορυβώδεις Καταρράκτες του Ρήνου στο Schaffhausen της Ελβετίας
Οι καταρράκτες του Ρήνου είναι ένας καταρράκτης που βρίσκεται στην Ελβετία και είναι ο πιο ισχυρός καταρράκτης στην ηπειρωτική Ευρώπη. Βρίσκεται στον Άνω Ρήνο στα σύνορα μεταξύ των καντονιών Schaffhausen και Ζυρίχης δίπλα στην πόλη Schaffhausen στη βόρεια Ελβετία. Παρότι σε μέγεθος υστερεί από άλλους περίφημους καταρράκτες-έχει πλάτος 150 και ύψος 23 μέτρα- δεν υστερεί σε δύναμη, θόρυβο και μεγαλείο!
Μάλιστα είναι αδύνατον να τον ανέβουν ψάρια – πλην των χελιών. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό θέαμα που μπορείτε να απολαύσετε με το καραβάκι από κοντά.

5. Οι Θορυβώδεις Καταρράκτες του Ρήνου στο Schaffhausen στην Ελβετία

6.Η Αυτού Υψηλότης του, ο Καταρράκτης Langfoss στην Νορβηγία
Μιλώντας για Νορβηγία φαντάζεσαι παγωμένα δάση και φιόρδ. Βέβαια η Νορβηγία είναι πολλά παραπάνω, ίσως ένας ολοκληρωμένος προορισμός – πακέτο που συνδυάζει μοναδικά μυθολογία, ιστορία, σύγχρονο πολιτισμό, καινοτομία, γαστρονομία και φυσικά… φύση. Απέραντες εκτάσεις γεμάτες πράσινο και κωνοφόρα, παγωμένοι ωκεανοί, λίμνες, ποτάμια, πανέμορφα χωριουδάκια, μερικές από τις ωραιότερες οδικές διαδρομές του κόσμου με κορυφαία αυτήν της Λεωφόρου του Ατλαντικού και φυσικά φιόρδ με τους καταρράκτες που τα στολίζουν.
Ένας από αυτούς είναι κι ένας από τους ψηλότερους του κόσμου –ένατος στην σειρά- ο καταρράκτης του Langfoss. Αγέρωχος και ορμητικός χύνει σχεδόν κάθετα τα παγωμένα νερά του από ύψος 612 μέτρων μέσα στο φιόρδ Åkrafjorden, 5 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του χωριού Fjæra στην επαρχία Vestland της Νορβηγίας. Κοντά στο επίπεδο της θάλασσας περνάει από πάνω του ο ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος Ε134 δίνοντας έτσι εξαιρετική δυνατότητα για φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση. Ο Langfoss διατηρείται 100% στην φυσική του μορφή με την έννοια ότι στην πορεία του δεν υπάρχει κανένα υδροηλεκτρικό έργο που να εκμεταλλεύεται την δύναμη των νερών του.

6. O Καταρράκτης Langfoss στην Νορβηγία

7.Ο Χρυσός Καταρράκτης Gullfoss στην Ισλανδία
Η Ισλανδία μέσα σε ελάχιστα χρόνια -και παρά το απομακρυσμένο της τοποθεσίας της και την ακραία… συμπεριφορά της όσον αφορά τις εποχές του χρόνου- κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο επιθυμητούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως. Αρχέγονα τοπία, γραφικά ψαροχώρια με πολύχρωμα σπιτάκια και ψαροκάικα, γεμάτες θαλπωρή και κόσμο pubs, ενδιαφέρουσα μουσική κουλτούρα και τοπική σκηνή (λέγεται ότι κάθε σπίτι στην Ισλανδία έχει τον μουσικό του) και υπέροχες διαδρομές που σε οδηγούν σε εξαιρετικά φυσικά τοπία και φαινόμενα -παγετώνες – Βόρειο Σέλας – φαράγγια – θερμοπίδακες – υπαίθρια ιαματικά λουτρά και φυσικά καταρράκτες- δημιουργούν το τέλειο μίγμα για ένα ονειρικό ταξίδι λίγων ημερών.
Ένας από τους πιο επιβλητικούς καταρράκτες του κόσμου και από τους πολλούς της Ισλανδίας βρίσκεται στην Νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κι είναι ο Gullfoss ( Gull= Χρυσός, Foss = Καταρράκτης).
Από το 1979 ο Gullfoss και ο περιβάλλων χώρος του προστατεύονται ως φυσικό καταφύγιο με σκοπό να είναι μεν προσβάσιμοι στο κοινό αλλά να μην αλλοιωθεί ο φυσικός χαρακτήρας τους.
Υπάρχουν διαφορετικές ιστορίες σχετικά με το πως πήρε ο Gullfoss το όνομά του. Μία από αυτές υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται στη χρυσή απόχρωση που δίνει ο ήλιος στα παγωμένα νερά του.
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι το όνομα είναι εμπνευσμένο από το ουράνιο τόξο που δημιουργείται καθώς το φως από τις ακτίνες του ήλιου διαθλάται μέσα από τις σταγόνες του spray που δημιουργείται από την απότομη πτώση του νερού στο έδαφος.
Τέλος, σύμφωνα με μία άλλη άποψη, το όνομα οφείλεται στην ιστορία ενός αγρότη με το όνομα Gýgur που ζούσε στο Gýgjarhóll. Ο Gýgur είχε μαζέψει άφθονο χρυσάφι και το φύλαγε ως κόρη οφθαλμού. Μην αντέχοντας στην σκέψη ότι το χρυσάφι θα πέρναγε στα χέρια κάποιου άλλου ανθρώπου όταν αυτός θα πέθαινε, το έβαλε μέσα σε ένα σεντούκι και το πέταξε στον καταρράκτη. Έτσι ο καταρράκτης ονομάστηκε Gullfoss.
Πώς σχηματίστηκε o Gullfoss; Λοιπόν, το φαράγγι σχηματίστηκε από τα ορμητικά νερά που φέρνουν οι πλημμύρες και καθώς αυτά περνούν μέσα από τις ρωγμές και τα ανοίγματα ηφαιστειακών πετρωμάτων βασάλτη. Μια μέση μέρα, η ροή του νερού είναι περίπου 110 m3/s (κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Αλλά όταν συμβαίνουν αυτές οι πλημμύρες μπορεί να φτάσει τα 2000 m3/s, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γεμίσει σχεδόν 50 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων σε ένα λεπτό ή περίπου μία πισίνα κάθε δευτερόλεπτο. Οι πλημμύρες δε είναι τόσο έντονες, που θα μπορούσαν να γεμίσουν το φαράγγι μέχρι την κορυφή!
Ο Gullfoss είναι ένας βαθμιδωτός καταρράκτης, το συνολικό ύψος του οποίου είναι 32 μέτρα. Πέφτει σε δύο επίπεδα, με την μεγαλύτερη πτώση του να έχει ύψος 21 μέτρα.

7. Ο Καταρράκτης Gollfoss στην Ισλανδία

8.Οι καταρράκτες του Χόλυγουντ: Νιαγάρας! Στα σύνορα ΗΠΑ – Καναδά
Το 1953 έμελλε να είναι η χρονιά που οι Καταρράκτες του Νιαγάρα ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο κάνοντας γνωστή την Μέριλιν Μονρόε μέσα από το φιλμ που έφερε το όνομά τους – Niagara.
Από τότε δεκάδες ταινίες αιχμαλώτισαν το μεγαλείο τους στο σελιλόιντ και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο φιλμ του μυαλού τους και στις ταξιδιωτικές ή γαμήλιες φωτογραφίες τους.
Πρόκειται για καταρράκτες υπερπαραγωγή – ένας ταξιδιωτικός προορισμός από μόνοι τους.
Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα είναι σύμπλεγμα καταρρακτών του ποταμού Νιαγάρα, στα σύνορα μεταξύ της καναδικής επαρχίας του Οντάριο και της αμερικανικής πολιτείας της Νέας Υόρκης. Βρίσκονται 27 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Μπάφαλο και 120 χλμ. νότιο-νοτιοανατολικά του Τορόντο. Αποτελούνται από δύο μεγάλα τμήματα που χωρίζονται από το νησί Goat: οι καταρράκτες Horseshoe, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στην καναδική πλευρά των συνόρων και οι Americans Falls στην αμερικανική πλευρά. Οι μικρότεροι Bridal Veil Falls βρίσκονται επίσης στην αμερικανική πλευρά, αλλά διαχωρίζονται από τους άλλους με το νησί Luna. Οι καταρράκτες του Νιαγάρα σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων) και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε έναν δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ενώ δεν είναι εξαιρετικά μεγάλοι σε ύψος, έχουν μεγάλο πλάτος. Η γύρω περιοχή έχει αξιοποιηθεί τουριστικά με πολλά ξενοδοχεία, καζίνο και καταστήματα μαζικής εστίασης και αποτελεί προορισμό για γαμήλια ταξίδια.
Οι Καταρράκτες Νιαγάρα είναι φημισμένοι τόσο για την ομορφιά τους όσο και ως πολύτιμη πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Ταξιδέψτε μαζί μας εκεί και μαγευτείτε από το υπερθέαμα των Καταρρακτών του Νιαγάρα μέσω μιας μοναδικής κρουαζιέρας. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης που προστατεύεται και από τις δύο χώρες, ΗΠΑ και Καναδά, προκειμένου να διατηρηθεί για τις επόμενες γενιές αναλλοίωτο. Επισκέπτες που έρχονται από την Αμερική αλλά και όλο τον κόσμο μαγεύονται από αυτό το μοναδικό και συναρπαστικό θέαμα, τον ήχο του αλλά και από τις λεπτές σταγόνες του νερού που σε λούζουν όταν φυσάει ο άνεμος και που σχεδόν κάθε ημέρα φιλοξενούν το ουράνιο τόξο.

8. Οι Καταρράκτες του Νιαγάρα

9.Οι Επικοί Καταρράκτες Iguazu στα σύνορα Αργεντινής – Βραζιλίας

‘’Φτωχέ μου Νιαγάρα…”
Αυτό φέρεται να είπε η Eleonor Roosevelt όταν είδε τους καταρράκτες Iguazu.
Ακόμα ένας διασυνοριακός καταρράκτης υπερπαραγωγή και τουριστικός προορισμός από μόνος του. Στην πραγματικότητα ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Αμερική! Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται αυτό το όμορφο φυσικό αξιοθέατο που έχουν να προσφέρουν η Αργεντινή και η Βραζιλία. Κατά τη διάρκεια του 2019, το πάρκο δέχτηκε 1.640.000 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Cosmotravellers – έχουμε ειδικό ταξίδι γι’ αυτό το θαύμα της φύσης και μάλιστα διανυκτερεύουμε εκεί ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε και από τη μεριά της Αργεντινής και από τη μεριά της Βραζιλίας. Το Εθνικό Πάρκο Iguazu αποτελείται από δύο εθνικά πάρκα, ένα στο Foz de Iguazu (Βραζιλία) και το άλλο στο Puerto Iguazu (Αργεντινή) και ΔΕΝ είναι μόνο οι καταρράκτες του αλλά μια τεράστια έκταση τροπικού δάσους με μέγεθος 252.982 εκτάρια (67.720 στην πλευρά της Αργεντινής και 185.262 στην πλευρά της Βραζιλίας).
Τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βραζιλία οι Καταρράκτες Iguazu κατάφεραν να αποσπάσουν τόσο την προσοχή του κόσμου, που σχεδόν ταυτόχρονα ανακηρύχθηκαν Εθνικά Πάρκα (1934 στην Αργεντινή και 1939 στη Βραζιλία). Ήταν μετά από αρκετά χρόνια και εκατομμύρια επισκέπτες που γοητεύτηκαν από το τοπίο και τον ήχο αυτού του φυσικού αξιοθέατου, που η UNESCO τους κήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (1984).
Γιατί είναι τόσο διάσημοι; Αρκεί να δείτε μόνο φωτογραφίες και βίντεο για να εκπλαγείτε από την ομορφιά τους. Αλλά και να μάθετε για τις χιλιάδες ζώων και φυτών που φιλοξενούν στο περιβάλλον τους δημιουργώντας ένα σημαντικό φυσικό οικοσύστημα συνδεδεμένο με ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Η προέλευση του ονόματος Iguazu προέρχεται από τους αυτόχθονες Mbyá-Guaraní, και από τις λέξεις της γλώσσας Guarani (“y” =νερό και “ûasú = μεγάλο). Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας θεός σκόπευε να νυμφευθεί με μία όμορφη ντόπια κοπέλα που ονομαζόταν Naipí, η οποία έφυγε με τον θνητό αγαπημένο της Tarobá με ένα κανό. Ο θεός χώρισε τον ποταμό Iguazu, δημιουργώντας τους καταρράκτες, καταδικάζοντας τους δύο εραστές σε μία αιώνια πτώση.
Το πρώτο άτομο που βρήκε τους Iguazu ήταν ένας Ισπανός εξερευνητής με το όνομα Alvar Nuñez Cabeza de Vaca, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού βρέθηκε μπροστά τους και τους αποκάλεσε «Saltos del Santa Mary». Αργότερα, έφτασαν οι πρώτες αποστολές Ιησουιτών και λίγο καιρό αργότερα, ο Γκρέγκοριο Λεζάμα, επιχειρηματίας και πολιτικός της Αργεντινής, θα πουλούσε αυτό το κομμάτι γης επειδή το θεωρούσε χαμηλής αξίας. Στη δημοπρασία η περιοχή πουλήθηκε ως «ένα μπλοκ ζούγκλας που συνορεύει με αρκετούς καταρράκτες». Κάποτε τα εδάφη εξαγοράστηκαν από τον Domingo Ayarragaray το 1907, ο οποίος θα ανακαλύψει τις τουριστικές δυνατότητες του τόπου, δημιουργώντας το πρώτο ξενοδοχείο και δρόμους για να γνωρίσει ο κόσμος τους καταρράκτες.
Στην περιοχή σχηματίζονται συνολικά 275 καταρράκτες. Το συνολικό μήκος τους είναι 2,7 χιλιόμετρα. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν σε ύψος τα 82 μέτρα, αλλά η πλειοψηφία τους έχει ύψος περίπου τα 64 μέτρα. Ο πιο εντυπωσιακός από αυτούς ονομάζεται «ο Λαιμός του Διαβόλου» (Garganta del Diablo στα ισπανικά ή Garganta do Diabo στα πορτογαλικά). Έχει ύψος 82, μήκος 700 και πάχος 150 μέτρα. Ο συγκεκριμένος καταρράκτης αποτελεί και το σύνορο των δύο χωρών. Τα 2/3 των καταρρακτών βρίσκονται στην πλευρά της Αργεντινής. Από τα 2,7 χλμ., στα 900 μέτρα δεν ρέει νερό. Τα νερά οδηγούνται σε ένα κανάλι που αργότερα τροφοδοτεί τον ποταμό Παρανά.

9. Οι Καταρράκτες Iguazu

Σας παρουσιάσαμε μερικούς από τους ωραιότερους καταρράκτες του κόσμου, μερικά από τα πιο σπουδαία δημιουργήματα της φύσης και συναρπαστικά φυσικά αξιοθέατα και σας προσκαλούμε να τα ταξιδέψετε μαζί μας – οι μέρες της ελευθερίας πλησιάζουν!
Αντί για επίλογο επιλέξαμε να παραθέσουμε το ποίημα του τεράστιου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα:

Ωδή στον Καταρράκτη

Ξαφνικά, μια μέρα
σηκώθηκα νωρίς
και σου έδωσα έναν καταρράκτη.
Από ό,τι υπάρχει πάνω στη γη,
πέτρες,
κτίρια,
γαρίφαλα,
από ό,τι πετάει στον αέρα,
σύννεφα,
πουλιά
από ό,τι υπάρχει κάτω από τη γη,
ορυκτά,
νεκροί
τίποτα δεν είναι τόσο φευγαλέο
τίποτα που να τραγουδάει
σαν ένας καταρράκτης.
Και είναι:
Βρυχάται
σαν μια λευκή λέαινα,
Λάμπει
σαν το λουλούδι που φωσφορίζει,
ονειρεύεται
με κάθε όνειρό σου,
τραγουδάει
στο τραγούδι μου
δίνοντάς μου πρόσκαιρα ασημικά.
Αλλά δουλεύει
και κινάει τη ρόδα ενός μυαλού
και όχι μόνο
είναι πληγωμένο χρυσάνθεμο,
αλλά δημιουργός του αλευριού,
μάνα του ψωμιού που τρως κάθε μέρα. 

Ποτέ δε θα σε βαρύνει ό,τι σου έδωσα
γιατί πάντα υπήρξε δικό σου
ό,τι σου έδωσα, το λουλούδι ή το ξύλο,
ή λέξη ή ο τοίχος
που στηρίζουν τον περιπλανώμενο έρωτα που αναπαύεται
πυρωμένος στα χέρια μας,
αλλά από όσα σου έδωσα,
σου δίνω,
σου εμπιστεύομαι,
θα είναι αυτή η μυστική
φωνή του νερού
εκείνη που μια μέρα
θα πει στη γλώσσα σου
όσα  εσύ και εγώ αποσιωπήσαμε,
θα διηγηθεί τα φιλιά μας
στη γη
στο αλεύρι,
θα συνεχίσει να αλέθει
σιτάρι,
νύχτα,
σιωπή,
λέξεις,
διηγήσεις,
τραγούδι.

Πηγές: Wikipedia / Βικιπαίδεια / Touropia /World of Waterfalls /Iguazu Falls /Gullfoss /Niagara Falls /Rhine Fall /Victoria Falls Tourism