Πόσοι από εσάς έχετε κάνει ένα ταξίδι στο Μαρόκο και γιατί;
Αν πιστεύετε ότι η θρυλική Χολιγουντιανή ταινία των αρχών της δεκαετίας του ’40 “Casablanca”, με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Λωρήν Μπακόλ, έχει όντως γυριστεί στην ομώνυμη πόλη του Μαρόκο, απλά γελιέστε. Η Casablanca έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στο studio – εκτός από την σκηνή του αεροδρομίου που έχει γυριστεί σε αμερικανικό έδαφος και κάποια πλάνα από το Παρίσι. Ακόμα και το Rick’s Café είναι σεναριακή επινόηση και δεν υπήρξε ποτέ πριν το 2004 που φτιάχτηκε εξ αρχής ως πιστή αντιγραφή του κινηματογραφικού κλαμπ που “πρωταγωνιστεί” στην ταινία και λειτουργεί ως σήμερα (σαν τουριστική ατραξιόν;) με επιτυχία στην Casablanca. Αυτό είναι όμως το λιγότερο που μπορείτε να δείτε και να ζήσετε σε ένα ταξίδι στο Μαρόκο.
Τo Μαρόκο είναι χρώματα, αέρας και η ιστορία της Γης απλωμένα σε μια έκταση 446.550 τ.χλμ. ανάμεσα στον Ατλαντικό Ωκεανό, την Δυτική Σαχάρα, την Αλγερία και την Μεσόγειο. Ο δροσερός ωκεάνιος αέρας και ο αφρός της παλίρροιας του Ατλαντικού που “σβήνει” πάνω στις αχανείς γεμάτες αμμόλοφους παραλίες της δύσης, οι μυρωδιές και το βαθύ μπλε της Μεσογείου βόρεια, οι θρύλοι και οι ιστορίες που έρχονται από την μυθική ανατολή, τα ψηλά βουνά που κρατάνε το βάρος του καταγάλανου ουρανού στο κέντρο του και η απέραντη Σαχάρα στο νότο, κάνουν το Μαρόκο μία χώρα γεμάτη χρώματα, εναλλαγές και φανταστικά τοπία.

Morocco 1a.Όλα τα Χρώματα του Μαρόκου

Όλα τα Χρώματα του Μαρόκου

Η στρατηγική θέση του -φύλακας εκ Νότου του Στενού του Γιβραλτάρ και άρα της εξόδου από την Μεσόγειο στον Ατλαντικό και τούμπαλιν, αλλά και του δρόμου της Ευρώπης προς την Σαχάρα και την Κεντρική Αφρική- χάρισε στο Μαρόκο μία μοναδική ιστορία και πάμπολλα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (9 ως σήμερα και με 14 ακόμη να περιμένουν να ενταχθούν) για να δει και εξερευνήσει ο ταξιδιώτης που αρέσκεται στον πολιτισμό και την ιστορία των λαών.

Morocco 2.Στενό Γιβραλτάρ_ Στο Φέρυ Μπωτ για Γιβραλτάρ

Στενό Γιβραλτάρ. Στο Φέρυ Μπωτ για Γιβραλτάρ

Οι λαοί που έζησαν στο Μαρόκο, ιθαγενείς και κατακτητές που πέρασαν από εκεί μέσα στους αιώνες, του έχουν προσδώσει πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά που φαίνονται στην αρχιτεκτονική του, στην κουλτούρα του λαού, τη λογοτεχνία και την μουσική του. Οι επιρροές της Γαλλίας είναι μοναδικές και αποτυπώνονται, φυσικά, καλύτερα στον Βορρά.
Όσο κινούμαστε νότια ο εξωτισμός στη φύση, τα ήθη και τα έθιμα αυξάνεται και είναι εκεί που συναντάμε το Μαρόκο που λάτρεψαν οι χίπις της δεκαετίας του ‘60 και που ενέπνευσε την σκηνή της ψυχεδέλειας και τους υπαρξιστές.

Τι πρέπει να κάνει και να ζήσει κανείς σε ένα ταξίδι στο Μαρόκο;

  1. Εκτός από τον αρχηγό και τον ξεναγό, άκου οπωσδήποτε την καρδιά σου.
  2. Αποτύπωσε στο μυαλό σου (και στις φωτογραφίες σου;) όλα τα μπλε του Μαρόκου: το λουλακί της μπλε πολιτείας της Chefchaouen, το τυρκουάζ των κεραμικών του Marrakech, το ασημί μπλε των βουνών της Σαχάρας, το βαθύ μπλε στις ψαρόβαρκες της Essaouira και το απέραντο μπλε της ακτογραμμής του Βορρά.
Chefchaouen-H Μπλε ΠολιτείαMorocco 4.Το Μπλε της Σαχάρας
  1. Ξενύχτησε ένα βράδυ με τους ψήστες της Νυχτερινής Αγοράς του Marrakech και… παραδώσου στις μυρωδιές και τη νοστιμιά όλων όσων ψήνονται και γίνονται εκεί.
Η Νυχτερινή Αγορά του Μαρακές
  1. Άκου με προσοχή τον ήχο που κάνει ο Ατλαντικός στην αιώνια προσπάθειά του να κάνει δική του την κομψή Casablanca και κράτα τα χρώματα που αλλάζει ο Ήλιος καθώς εξαφανίζεται στην αγκαλιά του.
Morocco 8.Casablanca
  1. Ξανασυνάντησε τον Ήλιο όταν ανατέλλει από τους αμμόλοφους της Μερζούγκα.
Morocco 9.Δες τον Ήλιο να Ανατέλλει Ξανά Πίσω από τους Αμμόλοφους της Σαχάρας

Δες τον Ήλιο να Ανατέλλει Ξανά Πίσω από τους Αμμόλοφους της Σαχάρας

  1. Κάνε έναν αυτοσχέδιο διαγωνισμό – ποια είναι η πιο επική Κάσμπα (Kasbah) που θα συναντήσεις. Το Μαρόκο είναι γεμάτο από αυτά τα φτιαγμένα από αμμόλιθους και χωρίς παράθυρα, για να προστατεύονται από επιδρομείς και αμμοθύελλες, φρούρια – το ένα πιο επιβλητικό από το άλλο.
  2. Άφησε τον εαυτό σου να χαθεί στον “Λαβύρινθο των Ονείρων και των Παζαριών” – κι αν μη τι άλλο πιες ένα τσάι ή καφέ και αγόρασε μπαχαρικά, υφάσματα, χειροτεχνίες και αναμνηστικά στα σουκ και τα παζάρια της Ραμπάτ και του Μαρακές.
Morocco 11. Σουκ Σουκ Σουκ!Morocco 12.Ψώνια και Αναμνηστικά
  1. Δες την Φεζ. Από ψηλά.
Morocco 13. H Fez από ψηλά

H Fez από ψηλά

  1. Διασχίζοντας τα βουνά του Άτλαντα διάβασε και ακολούθησε τα βήματα της ιστορίας και της κουλτούρας των Βερβέρων, της αγέρωχης φυλής που υπακούει στον νόμο της αμμοθύελλας και της κλαγγής των όπλων. Αίμα της έχει και ο Θεός της Μπάλας Ζινεντίν Ζιντάν.
Morocco 10.Στα χωριά των βουνών του Μαρόκου

Στα χωριά των βουνών του Μαρόκου

  1. Περπάτησε έστω και 10’ με γυμνά τα πόδια στη Σαχάρα. Κρύψε λίγη άμμο σε ένα κεντητό πορτοφολάκι που θα αγοράσεις από κάποιο τοπικό παζάρι και φέρτην πίσω. Εκεί μέσα θα μείνουν για πάντα ζωντανές όλες οι αναμνήσεις σου από ένα από τα πιο σημαντικά ταξίδια της ζωής σου. Το Ταξίδι στο Μαρόκο. Πώς να μην πεις Play it Again Sam;

Δες τα επερχόμενα ταξίδια μας στο Μαρόκο εδώ

Άκου παραδοσιακή μαροκινή μουσική εδώ.
Αναγνωρίζεις το πώς έχει επηρεάσει την μουσική των νησιών του Νοτίου Αιγαίου;

Όσο για την μαροκινή κουζίνα; …Είναι πεντανόστιμη! Αν θες, μάθε περισσότερα εδώ